Сушіння зерна із підвищеною вологістю | KMZ Industries

Сушіння зерна із підвищеною вологістю

Декілька порад про те, як працювати зі збіжжям, що має підвищену вологість.

Порада №1. Не сушіть вологе зерно швидко

Підвищення температури агента сушіння призведе до пошкодження (тріщин) оболонки зерна. У результаті отримаєте неякісний продукт на виході із зерносушарки. У пошкодженому зерні прискорюються несприятливі біохімічні та мікробіологічні процеси.

Його переміщення до силосу може призвести до погіршення якості продукції загалом, сприяти самозігріванню зернової маси, а в найгіршому випадку – спричинити самозаймання.

Порада № 2. Допоможе не температура, а час

Підвищена вологість ефективніше видаляється не підвищенням температури агента сушіння, а часом, протягом якого зерно знаходиться в зерносушарці у зоні сушіння.

В ідеалі – забезпечте декількох проходів зерна через зону сушіння. Так зайва волога витісниться плавно, й зародок та ендосперм зерна не постраждають.

Порада №3. Оберіть сушарку

Для сушіння зерна із підвищеною вологістю найкраще підійдуть зерносушарки поточного типу.

За рахунок того, що продукт проходить через сушарку 2-3 рази, забезпечується дбайливе сушіння зерна. А постійне перемішування продукту при повторних циклах підсилює тепло- і вологообмін.

Активне вентилювання також дає змогу зняти вологу із зерна без термічної обробки. Такий спосіб – сушіння вологого зерна з подальшим довготривалим охолодженням з вентилюванням – на 20-40% скорочує енерговитрати.

Порада №4. Приділіть увагу повітрю

Щоб зменшити вологість зерна, впливайте не тільки на об’єкт сушіння, але й на повітря, яке використовується. Врахуйте також температуру та вологість навколишнього середовища.

По-перше, використовуйте підсушене повітря безпосередньо для сушіння. Для визначення наявності вологи у повітрі зручною є «i-d діаграма вологого повітря». Вона показує графічну залежність між основними параметрами повітря: t, φ, d, i – при певному барометричному тиску повітря. За її допомогою легко визначити наявність вологи у повітрі та, вносячи показники температури й відносної вологості повітря, визначити, до якого рівня знизити вологість повітря до його подачі у бункер сушіння. Діаграму з можливістю розрахунків можна знайти в інтернеті.

По-друге, зніміть зайву вологу з партії зерна безпосередньо перед сушінням. У цьому допоможуть оперативні передсушильні бункери з вентиляцією. Зерно охолоджується, а первинна волога відводиться до вентиляції. Далі підсушене холодом зерно передається до бункера сушіння.

Обробка надмірно вологого зерна перед сушінням

Порада №5. Зважайте на рівень вологи при охолодженні після сушіння

У процесі охолодження зерна після сушіння на ньому може виступати конденсат, який потім всмоктується. Як наслідок – знову підвищується рівень вологи.

Зазвичай враховуються 3 способи «природного» зниження рівня вологи після сушіння:

  1. Зерно охолоджується та досушується, поки рухається по транспортній системі.
  2. Фундаменту силоса воно віддає 0,5–1% вологи.
  3. Надлишкова волого після сушіння усувається системами активної вентиляції.

Для культури, яка була надмірно вологою на старті, цього недостатньо. При роботі з таким зерном збільшується зона охолодження перед вивантаження продукту із зерносушарки. Наприклад, у шахтній зерносушарці Brice-Baker зона охолодження регулюється (крок – 500 мм). Це дозволяє оператору залежно від температури зерна змінювати кількість охолоджувальних секцій.

зона охолодження зерна перед вивантаженням из зерносушарки

Ще один спосіб боротьби з цією проблемою – пересушування: зерно потрібно висушити додатково на 0,1% на кожен відсоток знімання вологи.

Порада досвідченого елеваторника:

Попереднє підсушування повітря, підготовка вологого зерна перед сушінням та його подальше охолодження потребує додаткових енергоресурсів. Прийміть це як інвестиції у якість зерна та строк його зберігання.

Потрібно більше інформації про шахтні зерносушарки?

Ми підготували детальні статті:

  1. Q&A: Що треба знати про зерносушарки шахтного типу (читати статтю).
  2. Лайфхаки з вибору зерносушарок (читати статтю).
  3. Автоматизована зерносушарка: чому варто платити більше, переваги та особливості (читати статтю).
  4. Зазираючи в «шахту» (читати статтю).
  5. Шахтна зерносушарка (читати статтю).
  6. Самозігрівання – явище небезпечне (читати статтю).
  7. Сушіння льону (читати статтю).
  8. Як сушити кукурудзу? (читати статтю).
  9. Як сушити ріпак? (читати статтю).
  10. Як сушити соняшник? (читати статтю).
  11. Особливості сушіння різних культур (читати статтю).

Немає часу читати? Залиште E-mail:

Прокрутити до верху

Натисніть «Подобається», щоб читати
KMZ Industries у Facebook