Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин для зерносушарки: законодавча база та практичні аспекти

25.09.2019

Автори: Вадим Вівсяник, інженер-конструктор KMZ Industries, Світлана Гресь, експерт-еколог

Як, обираючи зерносушильне обладнання з безлічі брендів, бути впевненим, що воно не буде перевищувати встановлені законодавством показники, більш того – покаже значно менший результат по викидах, характеризуючи вас як соціально відповідальну в плані екології компанію?

В статті – про те, де і як отримати дозвіл на викиди, які обґрунтовуючі документи необхідно підготувати, і чому надійна аспірація – це дійсно важливо.

Законодавчо встановлені норми

При експлуатації зерносушарки відбувається пиловиділення, тобто надходження в навколишнє середовище речовини «пил зерновий» (код 10417). Пил зерновий належить до твердих речовин згідно з Наказом про затвердження переліку речовин, які входять до «твердих речовин» №104 від 14.03.2002 р.

Згідно з Наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України 27.06.2006 р. №309 (далі – Нормативи) гранично допустимий викид для твердих речовин повинен складати:

  • не більше 50 мг/м куб. при масовій витраті понад 500 г/год,
  • не більше 150 мг/м куб. при масовій витраті менше 500 г/год.

Дозвіл на викиди: що потрібно знати елеваторникам

  • Дозвіл на викиди забруднюючих речовин (далі – Дозвіл) зобов’язані отримувати всі елеватори, які планують експлуатувати зерносушарки.
  • У ньому згідно з нормативами встановлять гранично допустимі викиди в мг/м куб. або г/с для вашого елеватора.
  • Щоб отримати Дозвіл, потрібно розрахунковим методом провести інвентаризацію викидів і їх джерел і розробити документи, що обґрунтовують обсяги викидів.
  • Обладнання можна запускати тільки після отримання Дозволу.
  • Після запуску слід провести реальні заміри силами власної акредитованої або залученої незалежної лабораторії. Показники заносять до протоколу запуску – його в ході найближчої перевірки має право запросити інспектор Державної екологічної інспекції України.

Хто, де, скільки?

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин отримують в Департаменті екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації за місцем знаходження елеватора.

Для його отримання можна залучити спеціалізовані організації, які розробляють документи для отримання Дозволу, або підготувати документи самостійно.

Дозвіл видається держорганом безкоштовно протягом 30 днів від дати надходження заяви.

Модернізація зерносушарок і збільшення їх кількості

У разі модернізації експлуатованої зерносушарки процедуру отримання Дозволу необхідно пройти повторно.

Якщо елеватор купує нову зерносушарку (зерносушарки), йому слід оформити Доповнення до Дозволу, процедура отримання якого аналогічна отриманню самого Дозволу.

Підтвердження технічних умов = практичний кейс

На практиці придбання елеваторного обладнання (у тому числі зерносушарок) для нового об’єкта або для розширення вже існуючого відбувається ще до звернення підприємства за отриманням Дозволу на викиди. Майбутньому власнику зерносушарки доводиться вірити на слово виробнику обладнання, який декларує технічні показники.

Щоб підтвердити декларовану ефективність системи аспірації зерносушарок Brice-Baker, ще в 2015 році KMZ Industries самостійно ініціювала незалежні періодичні випробування зерносушарок Вrice-Baker власного виробництва на елеваторах, де вони експлуатуються.

Їхня мета – підтвердити ефективність аспірації даного обладнання, що для елеваторів означає виключення ризику перевищення встановлених законодавством нормативів по викидах і можливість безперешкодно вести роботу без претензій з боку мешканців прилеглих населених пунктів.

Випробування включають інвентаризацію стаціонарних джерел і викидів твердих забруднюючих речовин в атмосферне повітря та прорахунок ефективності аспіраційної системи зерносушарки Вrice-Baker.

До проведення випробувань залучаються:

  • «Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва ім. Леоніда Погорілого ».
  • Незалежна від виробника і від власника обладнання Хіміко-технологічна лабораторія ТОВ СП «НІБУЛОН» (лабораторія акредитована на право вимірювань: Атестат РН-0157/2015 від 08.12.2015 р. виданий Миколаївським державним центром стандартизації, метрології та сертифікації).
Зерносушарка Brice-Baker від KMZ Industries
Зерносушарка Brice-Baker від KMZ Industries

Представляємо докладний звіт про хід і результати одного з останніх випробувань цієї серії, яке було проведено в грудні 2018 р.

  • Об’єкт випробувань: Зерносушарка Вrice-Baker SCN-16/72.
  • Місце проведення замірів: ТОВ «Чесне ХПП» ALEBOR GROUP, Одеська обл., Балтський район, с. Білине.

Допущення та умови випробувань

1. Окрім викидів твердих речовин (пилу) в атмосферне повітря зерносушарки (залежно від роботи на газі, дровах та ін.) також виділяють й інші шкідливі речовини (оксид вуглецю, оксиди азоту, метан та ін.). Вони також враховуються при отриманні Дозволу на викиди. Але зерносушаркою вони виділяються в настільки незначних концентраціях, що для елеваторів це питання ніколи не було проблемою, а радше формальністю. Тому при проведенні незалежних випробувань зосередилися саме на викидах пилу.

  • Відбір проб і вимірювання вмісту забруднюючих речовин (ЗВ) на стаціонарному джерелі – зерносушарці Brice-Baker були проведені відповідно до:
  • КНД 211.2.3.063-98 «Метрологічне забезпечення. Відбір проб промислових викидів. Інструкція».

2. Методик виконання вимірювань (МВВ), допущеними до використання і наведених в «Переліку методик виконання вимірювань (визначень) складу та властивостей проб об’єктів довкілля, викидів, відходів і скидів, тимчасово допущених до використання Мінприроди України», затвердженому наказом Мінприроди України від 03.11. 03 р. №98.

3. Перерахунок вмісту забруднюючих речовин у випадках паливовикористовуючого обладнання, яким є зерносушарка Brice-Baker, на відповідну об’ємну частку кисню (коефіцієнт надлишку повітря) виконаний відповідно до Нормативів гранично допустимих викидів забруднюючих речовин із стаціонарних джерел, затверджених Наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 27.06.2006 р. №309.

4. Параметри, за яких проводили заміри, вказані в табл. 1.

5. ТОВ СП «НІБУЛОН» не несе відповідальності за результати вимірювань вмісту зернового пилу у викидах зерносушарки Brice-Baker SCN-16/72 при параметрах сушіння, що відрізняються від зазначених в табл. 1.

Таблиця 1. Параметри, при яких здійснювали заміри

№ п/пПараметрЗначення
1КультураКукурудза
2Сміттєва домішка на вході1,8%
3Початкова вологість17%
4Кінцева вологість14%
5Продуктивність роботи Вrice-Baker SCN-16/72 по кукурудзі75 т/г
6Температура теплоносія61°С
7Відносна вологість теплоносія при виході із зерносушарки82%

Результати випробувань і розрахунки кількості викидів забруднюючих речовин

В ході даних досліджень отримані такі результати:

  • Максимальна концентрація зернового пилу на виході з вентиляторів зерносушарки Вrice-Baker SCN-16/72 складає 28,32 ± 7,08 мг/м куб.
  • Таким чином загальний максимальний разовий викид зернового пилу 8-ми вентиляторів зерносушарки Вrice-Baker SCN-16/72 при номінальній витраті повітря 52 000 м куб/год (для кожного вентилятора) становить 3,27 г/сек, або 11,77 кг/год, або 11772 г/год.
  • Середньозважений викид дорівнює 18,32 ± 4,58 мг/м куб., отже, середньозважений загальний разовий викид зернового пилу 8-ми вентиляторів зерносушарки Вrice-Baker SCN-16/72 при номінальній витраті повітря 52 000 м куб./год (для кожного вентилятора) становить 2,12 г/сек, або 7,62 кг/год, або 7 632 г/год.

Показники оформили в таблицю і порівняли з Нормативами гранично допустимих викидів забруднюючих речовин із стаціонарних джерел, які затверджені Наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища №309 від 27.06.2006 р. (табл. 2).

Таблиця 2. Порівняння вмісту ЗР, що виділяються в процесі експлуатації зерносушарки Вrice-Baker SCN-16/72 виробництва KMZ Industries, з Нормативами гранично допустимих викидів ЗВ зі стаціонарних джерел

 Результати випробувань (табл. 2) свідчать: фактичні концентрації твердих забруднюючих речовин, що виділяються в процесі експлуатації зерносушарки Вrice-Baker SCN-16/72 виробництва KMZ Industries, НЕ ПЕРЕВИЩУЮТЬ концентрацій, встановлених Нормативами гранично допустимих викидів забруднюючих речовин із стаціонарних джерел, які затверджені указом Міністерства охорони навколишнього природного середовища №309 від 27.06.2006 р.

Розрахунок ефективності роботи системи аспірації зерносушарки Вrice-Baker

Зроблено перевірочний розрахунок ефективності системи аспірації зерносушарки Вrice-Baker SCN-16/72 на підставі даних лабораторії «Чесне ХПП» про засміченість і результатів інструментально-лабораторних вимірювань ТОВ СП «Нібулон» на об’єкті «Чесне ХПП» ALEBOR GROUP.

Дані лабораторних вимірювань:

  • Відсоток засміченості на вході в зерносушарку – 1,8%, на виході із зерносушарки – 1,4%.
  • Продуктивність по кукурудзі при знятті вологості з 17% до 14% і температурі агента сушіння 61 °С – 75 т/год (при виході із зерносушарки).

Розрахункова продуктивність зерносушарки Вrice-Baker SCN-16/72 збігається з даними параметрами.

  1. На вході в зерносушарку:
    1. Розрахункова продуктивність – 78 т/год, при 1,8% засміченості становить 1,404 т.
    2. Якщо перевести на добу: 1,404 х 24 = 33,696 т.
  1. На виході із зерносушарки:
    1. Продуктивність – 75 т/год, при 1,4% засміченості становить 1,050 т.
    2. Якщо перевести на добу: 1,050 х 24 = 25,2 т.
  1. На вході в турбовентилятор:
    1. 33,696 – 25,2 = 8,496 т пилу на добу.
    2. Із них за висновком лабораторії ТОВ СП «Нібулон»:
      1. Максимальний викид зернових відходів – 11,78 кг / ч, в добу 11,78х24 = 282,72 кг або 0,283 т.
      2. Середній викид зернових відходів, виведений за всіма замірами, – 7,62 кг/год (на добу 7,62 х 24 = 182,88 кг = 0,183 т). Тобто з 8,5 т пилу із зерносушарки потрапляє в зовнішнє середовище тільки 183 кг.
  1. Ефективність роботи системи аспірації:
    1. За максимальним разовим викидом становить не менше 96,67% (у процентному відношенні: 8496 т до 0,283 т).
    2. За середньозваженим – 97,85% (8496 т до 0,183 т).

Висновки за результатами випробувань

Ефективність системи аспірації зерносушарки Вrice-Baker SCN-16/72 складає 97,85%.

Завдяки її високій ефективності фактичні концентрації твердих забруднюючих речовин, що виділяються в процесі експлуатації, не перевищують концентрацій, які встановлені законодавчо затвердженими Нормативами.

Більш того, вони значно нижчі гранично допустимої норми, що дозволяє використовувати зерносушарки Вrice-Baker без шкоди навколишньому середовищу.

Стаття опублікована в електронному журналі «Хранение и переработка зерна»

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: