Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Шахтна зерносушарка для господарства: як прорахувати продуктивність та інші важливі параметри

06.05.2021

Зайве пояснювати, як багато залежить від ефективної роботи цього обладнання. А от як забезпечити його ефективну роботу – тут є про що говорити. Адже результат залежить не лише від характеристик та якості самого обладнання, а й від того, наскільки правильно воно підібране для конкретного елеватора.

Яку інформацію потрібно надати виробнику елеваторного обладнання, щоб він зміг підібрати оптимальне рішення для вас?

  1. Перш за все прорахуйте необхідну вам продуктивність в тоннах/годину або тоннах/добу.

Як це зробити? Виходячи з кількості вологого зерна, яке надходитиме на ваш елеватор.

Ось приклад. За добу до вас приходить 700 тонн вологої кукурудзи, і ви плануєте працювати по-максимуму – 20 годин на добу. У такому разі:

Продуктивність зерносушарки = 700 т/20 год. = 35 т/год.

«Чому 20, а не 24 години на добу?», – запитаєте ви. Тому що це обладнання потребує обов’язкового проведення щоденних технологічних зупинок. Зокрема, для регулярного очищення згідно регламенту, щоб запобігти ризику загоряння пилу, що тут накопичується. А раз на тиждень (а при роботі із соняшником – навіть раз в три-чотири дні) потрібно також повністю спорожняти сушарку, щоб уникнути залягання зерна.

Чи може зерносушарка працювати 24 години на добу? Адже якщо на дворі гаряча пора, простоювати зайві 4 години зовсім не хочеться… Так, зерносушарка здатна піти вам назустріч і декілька діб поспіль працювати без відпочинку. Проте не більше: далі наполегливо радимо зупинити її для обслуговування.

  1. Про культури, із якими працюватимете, маєте знати заздалегідь.

Чому це важливо? Бо під час сушіння різних культур продуктивність тієї самої зерносушарки буде різною. Якщо, наприклад, продуктивність по пшениці – 100 т/год., то вже по кукурудзі – втричі менша. 

  1. Визначте необхідний процент зняття вологи.

Адже для кожної культури процент вологи, за якого вона вважається сухою, індивідуальний. Наприклад, пшениця і кукурудза вважаються сухими при 14% вологості.  До того ж, не забувайте, що одна й та ж культура в різних регіонах надходить із полів із різною вологістю.

Наприклад, якщо до вас якась із вказаних культур надходить із вологістю 24%, то знімати потрібно буде:

24% – 14% = 10% вологості.

  1. Система захисту від пилу залежить від місця розташування елеватора.

Якщо об’єкт нашого замовника розташований в населеному пункті, радимо йому нашу  зерносушарку Brice-Baker із системою аспірації – вона утримує виділення 97,85% пилу за межі обладнання, причому ці показники доведені незалежними лабораторними дослідженнями. Тож користувачі надійно і доказово убезпечені від скарг жителів навколишніх населених пунктів і навіть можливого опору будівництву елеватора.

Якщо ж сушарка розташована в полі, то можна обрати і пилопригнічення  –  це більш бюджетне рішення, проте також ефективне. Йому зазвичай віддають перевагу наші замовники-фермери – через можливість зекономити при покупці.

  1. Доцільність використання альтернативних видів палива прораховується виключно індивідуально для кожного господарства.

Доступ до газогону – наразі ідеальний варіант, якщо порівнювати вартість різних видів палива. Далі йдуть альтернативні види (щепа, солома, лузга), вже більше коштує скраплений газ, найдорожче ж обійдеться дизельне пальне.

Чи має право на життя «альтернатива» на вашому елеваторі? Однозначно має, якщо у вас є власні джерела цього пального та ще й обсяги сушіння невеликі. Якщо ж власного альтернативного палива немає, слід обов’язково враховувати його логістику: аби рішення було дійсно вигідним, при щільності продукту до 300 кг/м куб. віддаленість джерела не повинна перевищувати 80 км.

До речі, можна розглядати й обидва варіанти: зерносушарки Brice-Baker виробництва KMZ Industries, наприклад, можуть працювати одночасно на двох видах палива.

Порівняння вартості сушіння кукурудзи на зеносушарці Brice-Baker

Що важливо врахувати при виборі зерносушарки?

  • Звертайте увагу на те, скільки ресурсів ви витрачаєте під час сушіння зерна

Енергоефективність зерносушарки, тобто скільки зерна вона може обробити при спаленні 1 м³ газу, надзвичайно важлива: що більше зерна обробляє це обладнання, витрачаючи один куб палива, то більше грошей ви заощаджуєте.

Радимо обирати сушарки, які витрачають 1,1–1,5 м³ газу на тонно-процент сушіння. Зауважте також, що зазвичай цей показник розраховується для оптимальних умов сушіння: у різні пори року витрати палива можуть відрізнятися – взимку вони, звичайно, будуть більшими.

  • Конструкція зерносушарки має забезпечувати зручне обслуговування

Про необхідність регулярного очищення та обслуговування ми вже говорили. Тож, купуючи сушарку, переконайтеся, чи має вона майданчики для обслуговування, доступи до зон запилення, до вентиляторів, чи передбачена можливість швидкої заміни коробів. Адже це не лише зручність, а й безпека ваших співробітників, а ще – гарантія того, що очищення не стане проблемою й не буде виконуватися рідше, ніж потрібно.

  • Обов’язково подбайте про безпеку!

Максимально забезпечити її допоможе автоматизація. Наприклад, датчики перегріву захистять у випадку, коли температура в зерносушарці вища за максимально допустиму. Як тільки це станеться, зерносушарка автоматично вимкнеться і вдасться запобігти пожежі. Не зайвим буде встановити і додаткові датчики вібрації на вентилятори: вони отримуватимуть осьове биття і сигналізувати про те, що лопаті не почищені – так вдасться уникнути і несправності обладнання, і, власне, самої пожежі.  До речі, деякі зернові культури, зокрема, соняшник та ріпак, мають властивість легко спалахувати. Тому для роботи з ними варто обирати зерносушарки з пальниками закритого полум’я та додатковими бар’єрами від попадання пилу до вогню або навіть спеціальними аспіраційними установками.

  • Плануйте наперед!

Бізнесові плани мають бути амбітними, тож, навіть починаючи з невеликого кроку, плануйте розвиток наперед. За деякий час ви можете зажадати розширення і потребуватимете збільшення сушильних потужностей. Ідеально, якщо конструкція обладнання дозолить зробити це без повної його заміни, лише за рахунок монтажу додаткових модулів. Тож уже зараз переконайтеся, що ваша зерносушарка передбачає таку можливість.

Підбирайте обладнання грамотно, сушіть ефективно і розвивайтеся безперервно!

Автор – Владислав Переходько, керівник регіонального представництва KMZ Industries (Facebook, Linkedin)

Стаття надрукована в журналі «Агробізнес Україна»

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: