Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Увага, зерносховище! Як убезпечити об’єкт

24.08.2020

Безпека елеватора – одне з тих питань, яке  й досі не втрачає актуальності для елеваторників. Особливо нині, в умовах тенденції щодо збільшення потужностей, обсягів роботи та швидкості технологічних операцій. Як бути в такій ситуації? Фахівці стверджують: допомогти елеватору стати більш безпечним можна ще задовго до початку його роботи – ще на етапі проєктування і підбору обладнання.

Ні сумнівній економії!

Досвідчені елеваторники знають, наскільки серйозно безпека майбутнього зерносховища і працівників залежить від правильного вибору обладнання і де саме потрібно бути максимально обережними. А от «новачки» часто наражаються на небезпеку вже тут. Адже, на жаль, в Україну ще й досі постачається багато елеваторного обладнання, яке не відповідає чинним нормам охорони праці. Насамперед ідеться про наявність майданчиків відпочинку, люка обслуговування зачисного шнека, дахової драбини, відповідність естакади нормам щодо ширини проходів, наявність решіток на оглядових люках, захищеність рухомих частин обладнання та багато іншого. Через цю «невідповідність» таке обладнання коштує трохи дешевше, а от наслідки можуть бути плачевними. До того ж, така сумнівна економія в результаті складе не більше 1–3%. Чи варта вона спокою власника, іміджу підприємства і найголовніше – здоров’я чи й життя працівників?

Деталі – важливі

Безпека елеватора на етапі підбору обладнання – це саме той випадок, де важлива кожна деталь. Ось лише декілька прикладів по різних типах обладнання, що допоможуть зрозуміти значення таких «дрібниць».

  • Очищувати зерносушарку від пилу, що збирається в шахті, вам доведеться регулярно – незалежно від того, оснащена вона ефективною системою аспірації чи ж ви обрали більш доступне за ціною пилопригнічення.  Для цього тут мають бути встановлені внутрішні майданчики обслуговування: і від того, чи будуть вони достатньо широкими, залежатиме зручність регулярної операції, яку щоразу мають проводити ваші співробітники.
  • У транспортному обладнанні, наприклад, мотор-редуктори можна встановлювати паралельно до обладнання чи ж перпендикулярно. У другому випадку працівнику елеватора доведеться щоразу переступати через них, що на висоті, погодьтеся, робити дуже незручно і навіть небезпечно.
  • А ось приклад шкідливої економії в норіях. Привод мотор-редуктора норії можна під’єднати через порожнистий вал, а можна за допомогою МУВП – муфти пружної втулково-пальцевої. Якщо вам знадобиться провести ремонт мотор-редуктора, то щоб від’єднати для цих цілей його від норії, у першому випадку персоналу елеватора треба буде кувалдою вибивати редуктор із вала (а вага його іноді сягає і 100 кг!). У другому ж –  достатньо лиш відкрутити з десяток шурупів. Як думаєте, що безпечніше буде робити на висоті?

Пам’ятайте про безпеку на етапі монтажу

Ви вже обрали обладнання й приступаєте до зведення елеватора? Найнебезпечніше, що можна зробити зараз, – вдатися до послуг неперевірених бригад. Особливо тих, що жодного разу не мали справи із монтажем саме зерносховища. Така безпечність загрожує не лише ризиками зривання строків і немалими фінансовими втратами, найгірше – від непрофесіоналізму можуть постраждати люди.

Важливий момент: лише професійні монтажні бригади мають спеціальне оснащення для монтажу. Цей такелажний пристрій потрапляє під дію спеціальних норм — «Правил охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання», затверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 19.01.2018 №62. За законом, таке оснащення має бути виготовлене за конструкторською документацією, введене в експлуатацію, проходити обов’язкові випробування й технічний огляд: адже саме від його якості залежить, чи буде взагалі змонтований силос, а найголовніше — безпека людей.

Крім відповідності законодавчим вимогам професійні монтажники також правильно підберуть відповідне оснащення для кожного конкретного монтажу: роблять це виключно розрахунковим методом під час розробки проєкту виконання робіт. Якщо ж неправильно розрахувати вагу обладнання, яке потрібно підіймати, не виконати передбачену проєктом фіксацію оснащення – аварія неминуча.

Зважайте на ризики у процесі експлуатації

Найсерйозніші ризики на вже діючому елеваторі: падіння в зерно, падіння з висоти або в завальну яму, потрапляння частин одягу, ніг і рук у рухомі механізми.

Спричинити падіння силосів і наразити на ризик працівників може й неправильне завантаження й вивантаження зерна в ємності. Не забувайте також і про небезпеку  перевантаження  силосу внаслідок його експлуатації із сировиною більшої насипної щільності від максимально допустимої за паспортом обладнання.

Окремий пункт — ремонт обладнання. Травми та навіть летальні випадки тут трапляються, коли лагодити обладнання береться робітник без відповідної кваліфікації, коли приступають до ремонту, не знеструмивши обладнання, або експлуатують його несправним.

Також на елеваторі присутня велика кількість потенційних джерел запалювання та горіння, сприятливих умов для швидкого поширення пожежі та велика кількість чинників, що ускладнюють процес її ліквідації. Серед найпоширеніших причин пожеж на елеваторі: потрапляння металевих предметів на робочі органи вентиляторів, завали норії, обриви норійної стрічки й несправності електрообладнання.

Спричинити пожежу може й недостатнє очищення зерносушарки, як того вимагає регламент, сушіння надто засміченого зерна і, звісно ж, людський чинник, що часто стає причиною порушення правил експлуатації цього обладнання. Особливо небезпечно, коли оператор намагається самостійно розв’язувати проблему з тлійним зерном і наражається на ризик отруїтися чадним газом.

Навчайте персонал

Адже саме непідготовлені працівники найчастіше порушують  виробничі процеси й правила охорони праці, виводять із ладу обладнання і головне самі наражаються на небезпеку. Вихід – регулярне навчання. До речі, допомогти в цьому може і виробник обладнання. KMZ Industries, наприклад, проводить обов’язкове безкоштовне навчання персоналу замовника в період монтажу, під час налагодження нового обладнання. Також ми можемо забезпечити підтримку клієнта на першому етапі роботи. Крім того, коли вводимо в експлуатацію зерносушарку Brice-Baker нашого виробництва, то крім власних спеціалістів запрошуємо досвідчених майстрів-зерносушарників з елеваторів, де вже експлуатується це обладнання. Адже в Україні ще й досі не існує жодного навчального закладу чи постійних курсів, де б готували таких спеціалістів. А між тим попит на них надзвичайно великий.

Користуйтеся благами автоматизації

На автоматизованому елеваторі максимально знижується потреба втручання людини у виробничі процеси. Так само зменшується і кількість персоналу, необхідна для обслуговування зерносховища. Крім того, завдяки автоматиці і віддаленому управлінню працівникам не потрібно весь час знаходитися на висоті чи біля небезпечного обладнання , що значно знижує ризики травмування.

Автоматика вчасно просигналізує і про можливі проблеми з обладнанням, заздалегідь попередить про необхідність огляду й можливу потребу в заміні деталей і нагадає про плановий ремонт. Це допоможе вам не лише вчасно замовляти запасні частини для ремонтів й уникати простоїв і фінансових втрат від них, а й запобігати аваріям і травмуванню людей.

І звісно ж, найбезпечніша зерносушарка – лише автоматизована зерносушарка. Саме тому наші зерносушарки Brice-Baker ми виготовляємо виключно автоматизованими. Зокрема, забезпечуємо їх датчиками вхідного та вихідного рівнів вологості зерна: тож робітникам не потрібно перевіряти її у вивантажувальному бункері чи, тим більше, підійматися наверх. За допомогою датчиків можна визначати запиленість у зоні агента сушіння і в зоні охолодження, вібрацію обладнання. А завдяки датчикам перегрівання обладнання автоматично вимкнеться, якщо температура в зерносушарці буде вищою за максимально допустиму.

Забезпечте належне обслуговування зерносховища

Обов’язкові 3 типи регулярних оглядів: щоденний, плановий і міжсезонний. Не зайвим буде запросити для огляду і сервісну бригаду виробника. Професійний погляд незацікавлених у приховуванні недоліків спеціалістів допоможе виявити огріхи в експлуатації й запропонувати коригувальні дії. Саме з огляду на безпеку зерносховища останнім часом набирає популярності і послуга сервісного обслуговування елеваторів, яку також надає KMZ  Industries. Аутсорсинг цієї задачі дозволяє власнику перекласти профілактику, техобслуговування та необхідні ремонти на плечі висококваліфікованих зовнішніх фахівців – запобігти несправностям і простоям обладнання, уникнути фінансових втрат і ризику травмування працівників.

Максимальна безпека – відповідальний бізнес

Резюмуючи сказане, аби ваш елеватор був безпечним:

  • Обирайте якісне обладнання, виготовлене тільки відповідно до чинних українських стандартів і норм охорони праці, зважайте на важливі для комфортної та зручної роботи деталі.
  • Суворо контролюйте дотримання правил охорони праці на вашому підприємстві.
  • Навчайте персонал: як під час уведення елеватора в експлуатацію, так і далі, кожних 1–2 роки.
  • Обирайте максимально автоматизоване обладнання, за потреби розширюйте базовий пакет автоматизації додатковими опціями безпосередньо під завдання вашого елеватора.
  • Монтаж, обслуговування, огляди та ремонт обладнання довіряйте лише професіоналам.

І тоді ваш елеватор буде по-справжньому безпечним, а бізнес – відповідальним.

Автор – Олександр Небеський, комерційний директор KMZ Industries (Facebook, Linkedin)

Статтю опубліковано в журналі «Агробізнес Україна»

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: