Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Валерія Калашник: «Професія машинобудівника – важлива і почесна»

11.10.2021

Угода року

Домовлятися про екскурсію на KMZ Industries (Карлівський машинобудівний завод) доводиться заздалегідь: об’єднання двох провідних гравців елеваторного ринку, що відбулося навесні цього року, вже назвали «угодою року» в галузі – тож завод є предметом інтересу багатьох галузевих ЗМІ, відвідують його з робочими візитами представники влади, і звісно ж, традиційно сюди приїжджають вже існуючі та потенційні замовники. «Побувати на виробництві – певно, одна з головних умов при виборі постачальника елеваторного обладнання, – говорить, зустрічаючи нас, генеральний директор KMZ Industries Валерія Калашник. – Можна багато дізнатися про особливості обладнання, оцінити якість матеріалів та комплектуючих, із яких воно виготовляється, і навіть  вже тут поринути в тонкощі елеваторної справи».

«Велике переселення» задля більшої потужності

Для розширення за рахунок переміщення із Харкова виробничих потужностей Variant Agro Build у Карлівці є все необхідне. «Маємо значні площі – 17 га – й великі виробничі цехи, тому саме тут, на Полтавщині вже наразі працюємо над організацією ефективного виробництва об’єднаного підприємства, – говорить Валерія Калашник. – Коли процес буде завершено, потужності оновленої компанії дозволятимуть нам виготовляти елеваторне обладнання для 2 мільйонів тонн зберігання на рік».

Ми поцікавились, 2 мільйони – це наскільки більше? Виявилося, що вдвічі за нинішні виробничі потужності KMZ Industries.

Досвід і сучасність: поєднання в гармонії

Перш, ніж зайти на завод, проходимо детальний інструктаж: виробництво серйозне, і до здоров‘я працівників та до техніки безпеки тут ставляться прискіпливо. Як тільки пройдено обов‘язкові за умовами covid-карантину процедури й ми озброєні правилами, сигнальним спецодягом і касками – можемо рушати туди, де безпосередньо звершується магія народження елеватора!

Цех, який гостям заводу зазвичай показують першим, – по-справжньому історичне місце для українського машбуду. Саме тут у 2004 році стартувало серійне виробництво вітчизняних металевих силосів. Уявіть, перший український силос народився безпосередньо в цьому цеху! Так, історію можна знайти не тільки в музеях: тут, у Карлівці, вона гармонійно поєднується із прогресом сьогодення.

Далі прямуємо у цех, розташований поряд: призначений він для механічної обробки та збірки транспортного та допоміжного обладнання. Тут з-поміж іншого працює токарно-фрезерний верстат SMEC із системою ЧПУ Siemens. «На такому можна одночасно і деталі точити, і фрезерувальні роботи проводити – це значно скорочує час виробництва комплектуючих», – пояснює Валерія Калашник. Висока продуктивність верстату, його унікальні технологічні можливості, доповнені високим рівнем програмувальників та операторів, дозволяють вирішувати складні технологічні завдання з комплексної обробки деталей.

У найбільшому з восьми цехів заводу одночасно виконується кілька типів робіт, тут відбувається збирання та зварювання деталей та вузлів, які далі будуть використовуватись у продукції, що виготовляється: силосах, зерносушарках, сепараторах, норіях та іншому транспортному обладнанні для елеваторів. У цьому цеху працює автоматизована свердлильна лінія Ficep, яка дозволяє без втручання людини за одну установку обробити 12-метровий прокат. «KMZ Industries стала першою з виробників елеваторного обладнання в Україні, хто встановив таку лінію», – ділиться керівниця підприємства.

Особлива гордість заводу – дві повністю автоматизовані американські виробничі лінії Bradbury. Це високотехнологічне сучасне обладнання, на якому виготовляють деталі силосу – панелі й ребра жорсткості, а також балки для каркасів даху. Участь оператора тут мінімальна: він лише розміщує рулон металу в розмотувальний механізм, після чого лінія запускає процеси згинання, пробивання і відрізання в розмір, а працівник стежить за перебігом процесів.

Поряд із цехом з лініями Bradbury знаходиться не менш важливий – цех, де виготовляються деталі для майже 1000 найменувань продукції заводу. «Тут працюють із листовим металом: здійснюють його лазерне різання, розкрій на координатно-пробивних пресах і згинання на листозгинальних пресах.  Можемо виготовляти та оброблювати деталі до 4 м у довжину та до 10 мм у товщину, – ділиться Валерія Калашник. – У цеху царюють японські та європейські верстати, зокрема відомого бренду AMADA».

Зазирнули ми і до цеху виробництва шаф управління та шаф силового електропостачання: завод виробляє їх самостійно, а згодом використовує для управління роботою технологічного обладнання на елеваторах та захисту електрообладнання зерносушарки, норій, конвеєрів, очисних машин. До речі, автоматизація елеваторів від KMZ Industries відбувається на базі програмного забезпечення, власноруч створеного IT-спеціалістами заводу. А адаптує його під індивідуальні потреби кожного зерносховища окрема команда тестувальників, що працює на підприємстві. «Лише за три останні місяці уклали контракти на автоматизацію більш ніж 30 об’єктів у різних куточках нашої країни, – повідомляє Валерія Калашник. – Наразі в роботі у департаменту більше 20 зерносушильних комплексів для фермерських господарств і 10 замовлень від великих елеваторів-«новобудов».

Переважна більшість працівників будівельно-монтажного підрозділу зараз «у полях», адже послуга зведення елеватора силами виробника нині дуже затребувана. «У серпні KMZ Industries монтувала одночасно 6 об’єктів, один із них – за кордоном, – розповідає гендиректор. – Загалом на цих об’єктах зараз працює 120 наших монтажників. І ще на п‘яти об‘єктах виконується шефмонтаж обладнання лінійки KMZ Industries, і на всіх об‘єктах, де монтується обладнання лінійки Variant Agro Build, замовникам також обов‘язково надаються консультації шефмонтажників».

Наостанок нам вдалося відвідати власне конструкторське бюро заводу. Саме завдяки йому KMZ Industries вдається залишатися лідером і за кількістю реалізації індивідуальних рішень для клієнтів. «Розширення елеватора «Ланнівська МТС», що розташований буквально за 20 км від нашого заводу, один з останніх таких прикладів, – говорить Валерія Калашник. – Справа в тому, що майданчик для встановлення силосів на об’єкті не лише обмежений за площею, а й поступово звужується – через розташування тут залізничного полотна. Тож кожен наступний силос повинен бути все меншого діаметру, при цьому його висота має залишатися значною – як і в раніше встановлених силосів, аби транспортний ланцюг також розташовувався на одному рівні. Було завдання – і ми, як завжди, з ним упорались».

Головний секрет успіху

У якому б із цехів чи підрозділів ми не побували, всюди кипить робота: сучасне інноваційне підприємство працює на повну – як єдиний потужний злагоджений механізм. «Зараз в роботі обладнання для 60 замовників, – говорить Валерія Калашник. – Дуже скоро цей виробничий сезон завершиться, і вже невдовзі традиційно очікується укладання контрактів на наступний рік. Клієнтів все більшає, виробничі потужності розширюємо – тож для майбутніх замовлень потребуємо розширювати і команду».

Майже завершуємо екскурсію і дякуємо керівникові за приділений час. Відповідаючи на наше захоплення рівнем оснащення виробництва, очільниця KMZ Industries переконує: «Висококласне обладнання є обов’язковим для сучасного підприємства, ми пишаємося нашими надбаннями в цьому напрямку, і, звісно, наша модернізація – це безперервний процес. Але пам’ятаймо: в першу чергу компанію творять люди. Саме їхні професіоналізм і працелюбність, їхні ідеї, бажання, досвід рухають нас уперед».

Наостанок ділиться вона і гарною новиною: саме зараз у жителів регіону є можливість стати частиною Карлівського машинобудівного. «Наразі плануємо найняти більше 100 нових працівників, – говорить Валерія Калашник. – Пропонуємо місця як для робочих спеціальностей, так і для кваліфікованих професіоналів за різними напрямками».

Валерія Калашник переконана, професія машинобудівника – важлива і почесна, а завод зі свого боку робить все можливе, аби популяризувати її і створити гідні умови для своїх працівників: «Зараз ми не тільки розширюємо виробництво, а й переходимо на новий етап розвитку. Тож професіонали, які прагнуть розвиватися, прямо зараз мають можливість долучитися, щоб стати частиною нової історії нашого підприємства і вітчизняного машинобудування в цілому. Щоб разом створювати сучасні елеватори на благо аграріїв і добробуту нашої держави, щоб гідно працювати і заробляти в Україні».

Бажаємо успіхів зростаючій команді, а про її героїв розповімо вже зовсім скоро!

Статтю надруковано в газеті “Село полтавське” №37 від 23.09.2021

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: