Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Збіжжя із підвищеною вологістю: сушіть правильно!

30.07.2020

Аби вберегти від втрат прийняте зерно із підвищеною вологістю:

          1. Сушіть вчасно

Є культури, де навіть кілька годин зберігання за наявності підвищеної вологості можуть призвести до значного зниження якості й навіть масового псування. А це – ваш недоотриманий прибуток.

          2. Приділіть особливу увагу попередньому очищенню

Сильна засміченість – ще одна причина низької стійкості при зберіганні продукції й ризик займання. Крім того, вона призводить до забруднення сушарки й може навіть стати причиною її загоряння.

Що стосується вибору очисної машини –  важливо, щоб вона ефективно працювала із вологим зерном та мала аспіраційну колонку. Найкраще підійде сепаратор барабанного типу.

          3. Повільно, рівномірно і ощадно!

Що в першу чергу робить недосвідчений зерносушарник, як тільки на зерносховище прийшло «вологе» зерно? Намагається висушити його швидко! Проте поспішність тут грає «проти», а не «за»: різке підвищення температури агента сушіння неодмінно призведе до пошкодження (тріщинок) оболонки зерна. У результаті отримуємо неякісний продукт на виході із зерносушарки. А в пошкодженому зерні, як відомо, прискорюються несприятливі біохімічні та мікробіологічні процеси, тож його подальше переміщення до силосу може призвести до погіршення якості загалом, сприяти самозігріванню зернової маси, а в найгіршому випадку – навіть спричинити займання.

Пам’ятайте: підвищена вологість ефективніше видаляється не підвищенням температури агента сушіння, а часом, протягом якого зерно знаходиться в зерносушарці у зоні сушіння. Ідеальний варіант – забезпечення декількох проходів зерна через зону сушіння, завдяки чому досягається плавність витіснення зайвої вологи і недопущення псування зародка і ендосперму зерна.

Що вища початкова вологість зерна, то більш щадним за температурою теплоносія і тривалістю за часом повинен бути процес сушіння. Так ви убезпечите зерно від пошкодження тканин і утворення тріщин.

Для сушіння зерна із підвищеною вологістю найкраще підійдуть зерносушарки поточного типу . Обладнання з таким типом конструкції рівномірно розподіляє зерно і агент сушіння по всій камері: так забезпечується рівномірний прогрів продукції по всій ширині шахти і як результат – однорідна кінцева вологість. За рахунок того, що продукт проходить через сушарку 2-3 рази, сушіння відбувається дбайливо. А постійне перемішування зерна при повторних циклах підсилює тепло- і вологообмін.

Активне вентилювання також дає змогу зняти вологу із зерна без термічної обробки. Такий спосіб – сушіння вологого зерна з подальшим довготривалим охолодженням з вентилюванням – на 20–40% скорочує енерговитрати.

          4. «Готуйте» повітря

Так, готувати треба не тільки зерно, а й повітря. Щоб зменшити вологість зерна, слід впливати не лише на об’єкт сушіння, але й на використовуване повітря. Враховуйте також температуру та вологість навколишнього середовища.

  • Використовуйте підсушене повітря безпосередньо для сушіння. Для визначення наявності вологи у повітрі зручною є «i-d діаграма вологого повітря». Вона показує графічну залежність між основними параметрами повітря: t, φ, d, i – при певному барометричному тиску повітря. За її допомогою легко визначити наявність вологи у повітрі та, вносячи показники температури й відносної вологості повітря, визначити, до якого рівня слід знизити вологість повітря до його подачі у бункер сушіння. (Діаграму з можливістю розрахунків можна легко знайти в інтернеті – вона є у вільному доступі).
  • Зніміть зайву вологу з партії зерна безпосередньо перед сушінням. У цьому допоможуть оперативні передсушильні бункери з вентиляцією. Зерно охолоджується, а первинна волога відводиться до вентиляції. Далі – підсушене холодом зерно передається до бункера сушіння (рис. 1).

          5. Охолоджуйте зерно після сушіння

У процесі охолодження зерна після сушіння на ньому може виступати конденсат, який потім всмоктується і як наслідок – знову підвищує рівень вологи.

Зазвичай враховуються 3 способи «природного» зниження рівня вологи після сушіння:

  1. Зерно охолоджується та досушується, поки рухається по транспортній системі.
  2. 0,5–1% вологи воно віддає фундаменту силоса.
  3. Надлишкова волога після сушіння усувається системами активної вентиляції.

Проте для культури, що була надмірно вологою «на старті», цього недостатньо. Як бути?

  • При роботі з таким зерном збільшують зону охолодження перед вивантаженням продукту із зерносушарки (рис. 2). Наприклад, у зерносушарці Brice-Baker зона охолодження регулюється кроком 500 мм. Це дозволяє оператору залежно від температури зерна змінювати кількість охолоджувальних секцій.
  • Ще один із способів боротьби з цією проблемою – пересушування. У спрощеному вигляді виробнича «формула» така: зерно потрібно висушити додатково на 0,1% на кожен відсоток знімання вологи.

Попереднє підсушування повітря, підготовка вологого зерна перед сушінням та його подальше охолодження, звісно, потребують додаткових енергоресурсів, і навряд чи цей факт аж надто порадує аграрія. Проте у випадку із зерном, що має підвищену вологість, такий «вклад» у якість продукції та строк її зберігання обґрунтовано необхідний і цілком виправданий.

          6. Пам’ятайте про безпеку

На жаль, саме процес сушіння й безпосередньо сушарку за класикою практики знають як найбільш частого ініціатора пожеж. Серед розповсюджених причин загоряння продукції в зерносушарках:

  • Недостатнє очищення зерна перед сушінням, про яке вже говорилося раніше. У засміченій зерновій масі рух відбувається нерівномірно, оскільки погіршується сипкість зерна. Це призводить до утворення зон, які не підлягають масообміну і перегріваються. Зрештою туди потрапляють розпечені радикали і відбувається загоряння: адже розпечена маса займається легше, ніж холодна.
  • Недотримання чистоти в зерносушарках. Інструкція з експлуатації зерносушарок містить регламент їх очищення, тому його слід неухильно дотримуватися. Якщо пил не видаляти, рано чи пізно при потраплянні іскри він обов’язково загориться.
    Окрім очищення експерти також радять раз на тиждень (а при роботі із соняшником – раз в три-чотири дні) повністю спорожняти сушарку, аби уникнути залягання зерна.
  • Порушення правил експлуатації. Так, мається на увазі саме цей, відомий усім, людський фактор. Дається взнаки дефіцит кваліфікованих кадрів, до якого додається небажання персоналу вивчати і дотримуватися інструкцій. Буває, що оператор виключно на власний розсуд визначає температурний режим сушіння, які, коли і в якій послідовності запускати процеси на обладнанні. Найчастіше такі проблеми мають наслідки в період, коли сушарки завантажені роботою максимально.

Як убезпечитися? Особливий контроль дотримання правил пожежної безпеки і, звісно ж, використання усіх можливих сучасних технічних досягнень. KMZ Industries, наприклад, виготовляє виключно автоматизовані зерносушарки: адже автоматизоване обладнання – це максимально безпечне обладнання.

Така зерносушарка оснащена вологомірами вхідної та вихідної вологості: ви знатимете показники вологості на вході, зможете задати точні параметри сушіння і забезпечити таким чином оптимальну кондиційність зерна на виході. На додачу такі датчики допоможуть вам економити: точно вимірюючи вологість зерна, ви не витрачатимете зайве паливо. Автоматика також дозволяє визначати запиленість в зоні агента сушіння і в зоні охолодження, вібрацію обладнання та багато іншого – це дозволить уникнути несправностей і захистити дороговартісне обладнання.

Як відомо, саме сушіння генерує половину прибутків елеватора, тож про доцільність інвестицій в автоматизовану зерносушарку і її комплектацію сперечатися не доводиться. Автоматизація дасть змогу звести до мінімуму залежність кінцевої якості зернопродукції, призначеної для зберігання, від людського чинника, а також максимально ефективно використовувати це обладнання та підвищити його ККД. У результаті ви матимете зерно з тими самими ідеальними процентами вологості й бажані заплановані прибутки.

Стаття опублікована у журналі «Пропозиція»

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: