Загрузка
Статьи и обзоры
Статьи и обзоры

Q&A: Что нужно знать о зерносушилках шахтного типа

14.05.2018

Про особливості експлуатації, переваги та недоліки шахтних сушарок розповідає регіональний представник KMZ Industries Олександр Небеський.

Посівна та перші прогнози на майбутній врожай — час подумати про те, що робити з ним після збирання. Цьогоріч в Україні буде побудовано 88 елеваторів, головним елементом більшості з них, крім безпосередньо «банок», буде сушарка. Сьогодні в нашій країні дуже розповсюджені зерносушарки шахтного типу. Їх конструкція дозволяє якісно та ефективно сушити майже всі види зернових, олійних і бобових культур. Зазвичай вони є в комплексі середніх та великих елеваторів, де працюють без зупинки по 3-4 місяці під час сезону.

Які особливості експлуатації зерносушарок шахтного типу?

— Головне — це можливість працювати у безперервному потоці. В силу своїх конструктивних особливостей, спочатку зерносушарці потрібен деякий проміжок часу, щоб повністю прогрітись та вийти в потік. Тоді, при дотриманні цієї умови, зерносушарка функціонує з найбільшим економічним ефектом від роботи. Слід пам’ятати, що для безперебійної роботи неодмінно потрібно мати запас продукту для сушіння, ідеальний варіант – на 2 доби.

Звісно, технологічні зупинки сушарки під час роботи в сезон все ж таки потрібні. Необхідно витримувати рекомендовані заводами-виробниками інтервали для очищення сушильного обладнання та проведення планового обслуговування.

Чи безпечніші такі зерносушарки від інших типів?

— Шахтні зерносушарки є одними із найбільших безпечних типів сушарок серед присутніх на українському ринку. Необхідна умова їх надійної роботи – комплектація системою АСУ ТП (автоматизована система управління технологічним процесом.). Завдяки сучасним технологічним систем управління ми можемо максимально автоматизувати процес сушіння та знівелювати людський фактор як і для якості сушіння зернової маси, так і для експлуатації обладнання в цілому.

Наприклад, в процесі сушіння система знімає показник вхідної та вихідної вологості зернової маси у сушарці та за необхідності вносить корективи в параметри сушки, а сушильний майстер лише контролює процес. Під час роботи сушарки, коли температура зерна чи агенту сушки зростає вище заданого робочого рівня, система повідомляє оператору про відхилення параметру від норми. І якщо оператор не відреагує, система автоматично зупинить роботу сушарки.

Наскільки менший ризик вибуху при сушінні соняшнику від сушарок іншого типу?

— Зазвичай довести сушарку до вибуху складно, тому що автоматика, про яку мі вже говорили, не дасть можливості довести ситуацію до критичної. Але факти займання сушарок під час роботи з соняшником мають місце навіть при її комплектації АСУ ТП.

Переважна більшість загорянь відбувається з причини неправильної експлуатації  обладнання сушильними майстрами та обслуговуючим персоналом. Зазвичай горіння сушарки можна уникнути, якщо майстри будуть детально ознайомлені з інструкцією по експлуатації та знатимуть до автоматизму свої дії при виникненні нештатних ситуацій. А взагалі, щоб уникнути загорання потрібно подавати на зерносушарку очищений продукт та періодично її чистити.

Саме в зерносушарках шахтного типу зазвичай сушать близько 70-80% всього зібраного соняшнику через їх безпечність в роботі з даним продуктом. На мою думку, найбільш пристосована сушарка шахтного типу для соняшнику з можливістю рециркуляції продукту.

Чи належним чином видаляється пил під час сушіння та чи встановлюються датчики перегрівання на сушарки?

— Як відомо, під час сушіння виділяється велика кількість пилу, який сильно забруднює не лише територію елеваторного комплексу, а й прилеглі території. Якщо говорити про сушарки Brice-Baker виробництва KMZ Industries, то видалення пилу в них відбувається за рахунок системи аспірації з ефективністю до 95%, яка входить в стандартну комплектацію. Під час роботи сушарки маємо мінімальну концентрацію пилу в діапазоні від 2 до 3,2 мг/м3, в залежності від продукту сушіння.

Інші виробники пропонують в стандартній комплектації систему пилопридушення, яка є дешевшою, але менш ефективною. При аспірації пил повністю виводиться з камери сушарки, тому необхідність її чистити в рази зменшується, а вірогідність її займання мінімізується. При системі пилоподавлення пил залишається в сушарці, що призводить до необхідності чистити її частіше, аби не допустити займання пилу.

Щодо датчиків перегрівання, то KMZ Industries комплектує свої сушарки датчиками температури гарячого повітря, температури зерна у різних зонах сушарки, датчиками температури зерна на виході із зерносушарки та комплектами датчиків пожежної безпеки в камерах гарячого та відпрацьованого повітря.

Які втрати тепла мають ваші сушарки? Та на скільки цей показник відрізняється від сушарок інших типів? Завдяки чому вони відрізняються від інших?

— Сушарки Brice-Baker мають питому витрату природного газу від 0,9 м3/тонно-процент. Цей показник дуже залежить від калорійності природного газу. І взагалі  до якісних показників газу за останні два роки є питання по невідповідності. З тим газом,  що маємо наразі, наші клієнти виходять на показник від 1,1 до 1,6 м3/тонно-процент.

Переважна більшість виробників сушарок намагаються задекларувати в комерційній пропозиції мінімально можливий показник по витраті газу, який можливий при ідеальних умовах навколишнього середовища, вологості зерна та калорійності газу. А зазвичай при експлуатації сушарок в реальних умовах цей показник суттєво відрізняється у більшу сторону – іноді він може зростати до +40%. Свої зерносушарки ми комплектуємо енергоефективними пальниками, що в тандемі з утепленням сушарки Brice-Baker дають змогу нашим партнерам отримати найбільший ефект з використання теплових енергоносіїв.

Чи можливе використання альтернативних джерел палива?

— Тренд переведення сушарок на альтернативне паливо стосується не лише нового, а й діючого обладнання. Для ефективної роботи зерносушарок на альтернативному паливі найважливіше – правильно підібрати теплогенератор в залежності від палива та кількості тепла, що необхідно подати в сушарку. Не можна ефективно спалювати в одному і тому ж самому теплогенераторі різні за характеристиками види альтернативних енергоносіїв: солому, лузгу, тріску, пелети. Для різних видів палива призначені різні способи  його спалювання, відповідно до яких конструюються і виготовляються теплогенератори.

Наприклад, наша компанія спільно із Заводом «Кобзаренко» розробила та встановила зерносушарку Brice-Baker з теплогенератором, який працює на трісці.

Але трапляються зовсім індивідуальні випадки, коли замовник хоче поєднати сушку на традиційному та альтернативному видах палива. Так під замовлення одного нашого клієнта було розроблено конструкцію зерносушарки Brice-Baker, яка поєднала в собі традиційні газові пальники та підключення до теплогенератора. А найбільшою особливістю є те, що ця зерносушарка буде одночасно працювати на обох видах палива.

Які б основні переваги ваших зерносушарок ви могли б відмітити?

— Зерносушарки, які виготовляє KMZ Industries, спроектовані в Європі. А з 2012 року вони виготовляються на нашому заводі. Саме тоді українська компанія придбала провідного англійського виробника — Brice-Baker. При необхідності проведення оперативного ремонту ми поставляємо запчастини в короткий термін. Отже, від наших клієнтів неможливо почути скарги на відсутність запчастин, як для імпортних зерносушарок

Шахтні сушарки Вrice-Baker мають модульну конструкцію з кроком продуктивності  3 т/год. Розмір сушильної секції — 1000 х 2400 х 2000 мм (ВхШхД). Це дає можливість підібрати зерносушарку необхідної продуктивності такого габаритного розміру, який оптимально розміститься на території певного елеваторного комплексу. Це дуже зручно, коли кожен квадратний метр площі вкрай важливий.

В разі необхідності збільшення потужності діючого сушильного обладнання на елеваторі, конструкція зерносушарки Вrice-Baker дозволяє це зробити без повної заміни обладнання. Збільшення продуктивності досягаєтеся за рахунок монтажу додаткових модулів. При цьому корпус зерносушарки збільшується в габаритах в ширину, висоту або одночасно в обох напрямках. Таку модернізацію сьогодні ми реалізуємо на діючому об’єкті для одного з наших клієнтів у Черкаській області.

Крім того, на зерносушарки Brice-Baker, як і на все обладнання KMZ Industries, в 2018 році ви можете повернути 25% його вартості по державній програмі часткової компенсації вартості с/г обладнання українського виробництва. Це чудова можливість придбати якісне обладнання за оптимальну ціну.

Матеріал на сайті Agravery.com

ПОПУЛЯРНОЕ

KMZ Industries присоединилась к программе Lugera Ukraine и USAID "Вернем таланты в Украину"

Цель программы - помочь тысячам украинцев, пострадавшим от войны, получить качественную работу Детальнее

Элеватор под пулями: как быстро восстановить поврежденный силос и не потратить зря деньги

С начала полномасштабного вторжения россии в нашей стране, по разным оценкам, оккупантами была разрушена по меньшей мере пятая часть элеваторов и утрачено минимум 9,4 млн тонн мощностей для хранения. Поэтому очень острым становится вопрос как строительства новых силосов, так и восстановления поврежденных мощностей. Что следует учесть, если аграрию нужно восстановить поврежденный элеватор, и как справляются те, кого это уже коснулось, разбирались журналисты GrowHow. Детальнее

Курс на энергоэффективность: новые транспортеры и нории KMZ Industries нашли своих первых покупателей

Разработаны и испытаны новые линейки цепных транспортеров и норий производительностью 100 и 175 т/ч. Детальнее

«АГРО ГРАНТИ»: отныне информация об актуальных грантах и финансовых программах для агро в одном Telegram-канале

«АГРО ГРАНТИ» - канал о грантах и интересных программах финансовой и нефинансовой поддержки для украинских производителей зерновых, масличных и бобовых культур, владельцев элеваторных и перерабатывающих мощностей. Детальнее

Эффективность службы главного инженера можно определить по количеству возникающих проблем именно в неудобное время: когда оборудование работает с продуктом

О важности службы главного инженера и о необходимых мерах, позволяющих предотвратить проблемы на элеваторе, директор по монтажу и строительству KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Детальнее

Ключевые импортеры элеваторного оборудования KMZ Industries – из ближайших стран

Наибольшую долю в экспорте оборудования KMZ Industries имеет Румыния Детальнее

Синергия | KMZ Industries

Синергия между производством, командой и аграриями является основой успеха каждого в этом списке. Вместе мы создаем новые возможности для развития отраслей и содействуем развитию Украины. Объединяем усилия и помогаем друг другу реагировать на новые вызовы и переменные обстоятельства. Детальнее

Заметки с предзаявочного вебинара USAID АГРО о грантах для развития мощностей по доработке, сушке и хранению зерна

USAID АГРО предоставит до 270 млн грн софинансирования на развитие мощностей по доработке, сушке и хранению зерна. Вот что нужно знать перед тем, как подать заявку на участие в конкурсе и увеличить свои шансы на получение гранта. Детальнее
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поделиться:
Отправить ссылку
на эту страницу: