Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Будівництво елеватора в Азії: у скільки обійдеться і що треба врахувати

11.07.2018

Не так давно в пресі повідомляли про плани одного з найбільших українських зернотрейдерів компанії «Нібулон» побудувати в Єгипті власні потужності зі зберігання і транспортування зерна. Керівник експортного напрямку KMZ Industries Олександр Ткаченко на прохання інтернет-видання «Агроінсайдер» ділився досвідом і нюансами зведення зерносховищ в цьому регіоні (деталі – тут). Вашій увазі пропонуємо детальне інтерв’ю з Олександром по цій темі.

У скільки в середньому обійдеться будівництво елеватора в Єгипті? Це буде дорожче або дешевше, ніж в Україні?

– За нашими оцінками середня ціна будівництва елеватора в Україні на 1 тонну зберігання становить від 98$ од 220$. Вартість річкового елеватора співставляють з його потужністю одноразового зберігання. В середньому витрати будуть коливатися в межах 250-450 $/т зберігання.

Якщо говорити про будівництво за межами України, наведу приклад одного з експортних проектів, який ми недавно прораховували. Що важливо, об’єкт планується в сусудній з Єгиптом країні. Вартість проекту, елеваторного та вагового обладнання, автоматизація комплексу, а також доставка і монтаж в перерахунку на 1 т зберігання склали 74 євро. До цих витрат, звичайно ж, потрібно додати вартість бетонних робіт, геодезії, додаткових металоконструкцій і т.п. Виходить, що побудувати елеваторний комплекс за межами України буде не дешевше, але і не дорожче, ніж в Україні.

Чи має KMZ Industries досвід спорудження зерносховищ в цьому регіоні?

– Так, ми маємо такий досвід. У 2008-2009 рр. KMZ Industries брала участь в будівництві державного портового терміналу «Amir Abad» для General Trading Company «Behdis Tejarat Alborz» в Ірані, поблизу міста Тегеран. Потужність терміналу – 53 000 тонн одноразового зберігання. KMZ Industries виготовив, поставив і змонтував 14 силосів, розроблених нашим конструкторським бюро. Діаметр кожного силосу – 16,5 м, ємність кожного – 3 875 тонн. Ми інспектували продукцію через рік після запуску: в місцевих кліматичних умовах наше елеваторне обладнання працює без нарікань.

 

Виходячи з цього досвіду, скажіть: які труднощі можуть трапитися при будівництві зерносховища за кордоном?

  • Перше – дозвільна документація для будівництва елеватора. У кожній країні є свої вимоги, що стосуються отримання дозволу на будівництво, і для того щоб опрацювати всі нюанси, необхідно чимало часу і допомога локальних консультантів.
  • Відсутність кваліфікованих фахівців. Особливо складно з монтажниками, яких для будівництва елеватора потрібно мінімум 40–50 чоловік. І кожному необхідно оформити дозвіл на роботу, оплатити переліт, проживання тощо. У разі залучення українських монтажників вартість монтажу може досягати 50% вартості обладнання. Тому в наших експортних пропозиціях вважаємо за краще враховувати співпрацю з місцевою підрядною організацією. Це дозволить замовнику істотно заощадити.
  • Складні погодні умови. Здійснювати монтаж металевих силосів за температури понад 35 градусів – практично нереально, тому основна частина робіт повинна проводитися після заходу сонця, що істотно збільшує терміни монтажу.

А скільки часу може зайняти будівництво елеватора середньої потужності в нашій країні, за умови, що є всі дозвільні документи?

– Проектування, будівельні роботи, виробництво обладнання та монтаж обладнання  і систем автоматизації в середньому складають 8-9 місяців. А підрядники, які обіцяють більш короткі терміни, просто таким чином спонукають вас будь-що підписати контракт.І навіть коли агрохолдинги афішують в ЗМІ будівництво елеватора за 3 місяці, вони не уточнюють, що договори на бетонні роботи, постачання обладнання та супутні роботи підписали як мінімум за півроку до старту будівництва. Тому обладнання, металоконструкції і будматеріали до цього часу знаходяться вже на будмайданчику. Адже не буває двох однакових елеваторів і обладнання для них не лежить на складах у постачальників – щоб виготовити його безпосередньо під ваш елеватор, знадобиться мінімум 3 місяці.

Як швидко окупиться елеватор?

– Терміни окупності прораховуються індивідуально для кожного конкретного елеватора. Але хочу звернути увагу майбутніх власників зерносховищ: за оцінками наших експертів, повністю автоматизовані елеваторні комплекси окупаються на 1,5 року швидше, ніж неавтоматизовані. За рахунок відсутності витрат на зайвий персонал, максимального контролю якості продукції (а значить, її вартості) і своєчасного запобігання несправностям обладнання.

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: