Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Георг фон Нолкен: Якщо наші пайовики почнуть продавати землі — ми запропонуємо кращі умови

14.12.2020

Агрохолдинг «Мрія» вже два роки існує в складі Continental Farmers Group. Об’єднання відбулося після придбання «Мрії» інвестиційною компанією SALIC. Зараз об’єднане підприємство обробляє 195000 гектарів земель.

Сума податкових відрахувань, сплачених оновленим агрохолдингом до бюджетів усіх рівнів протягом 2019 року, зросла до 670 млн гривень, ще 30 млн гривень компанія направила на соціальні проєкти в західних областях. Весь цей час на керівних посадах компанії працював Георг фон Нолкен. Із червня 2019 він працює генеральним директором. Про плани Continental Farmers Group на наступний рік ми поговорили з ним особисто.

Розкажіть про глобальну стратегію розвитку вашої компанії найближчим часом

— Сьогодні ми принципово сфокусувалися на оптимізації процесів всередині компанії. Зараз рухаємося в налагодженні технологій, впроваджуємо точне землеробство, аналізуємо наші можливості у збільшенні елеваторних потужностей. Як ви знаєте, ми розвиваємо напрямок картоплярства. Цьогоріч ми засіяли 1700 гектарів під цією культурою і в майбутньому плануємо збільшити площу до 2,2 тис. га. Маємо власні технології по вирощуванню високоякісної картоплі, тому до нас звертаються заводи з виробництва чіпсів, картоплі фрі тощо. Є певні обсяги, які їм потрібні, ці апетити тільки ростуть. Зараз ми маємо картоплесховищ на 87 тис. тонн і плануємо збільшити цю цифру. Тому наші інвестиції в техніку, зберігання, логістику і трейдинг будуть рости.

А що стосується елеваторів, до якого рівня ви хочете збільшити потужності зі зберігання зерна?

— На даний момент повністю задовольняють потреби в зберіганні елеватори в Тернопільській та Івано-Франківській області. Але в інших регіонах нам є куди розширюватися, у нас там тільки маленькі елеватори без доступу до залізниці. Тому в майбутньому ми розглядаємо можливість збільшувати як потужності зерносховищ, так і логістичні можливості та побудувати елеватор потужністю в 70−100 тисяч тонн.

Яким виробникам елеваторів віддаєте перевагу? Як взагалі відбувається процес придбання техніки й обладнання?

— Відносно виробників елеваторів — питання поки що передчасне. У будь-якому випадку будемо оголошувати тендер. У нас усі закупівлі відбуваються через конкурсну процедуру, в тому числі і закупівля техніки або обладнання. В цьому році купували техніку з фокусом на посівну: навесні придбали сівалки для кукурудзи і соняшника, вибрали Horsch Maestro. Взяли дві 24-рядні машини. Так само купили кілька тракторів та оприскувачів. У минулому році закривали дефіцит потужностей, який утворився в минулому. Тільки в квітні 2019-го парк поповнився відразу на 18 тракторів компанії CLAAS, ще раніше придбали 10 самохідних обприскувачів, закупили причіпну ґрунтообробну техніку та автомобільний транспорт.

Скільки коштів було виділено на оновлення парку техніки?

—  У цьому році ми вже інвестували $ 15 млн на цей напрямок. На наступний не плануємо зупинятися. Пріоритетом стане техніка з точного землеробства, логістика, є питання по оновленню техніки для обробітку ґрунту. Як і в інших компаніях, обговорення бюджету ми починаємо з технологічних карт і планування інвестицій. Тому акцент буде саме на цій групі техніки, і точної суми поки не знаю.

Планується перегляд сівозміни?

— Ні. У минулому і цьому році ми відмовлялися від цукрового буряка, інших змін не очікуємо. Головними нашими культурами залишаються ріпак, пшениця, ячмінь, далі йде соя, кукурудза і соняшник. Про плани щодо збільшення площ під картоплею ви вже знаєте.

Чи не плануєте ви розширювати земельний банк?

— У даний момент ми не передбачаємо занадто великих інвестицій в цьому напрямку. Але ми завжди шукаємо можливості консолідувати наш земельний банк. Якщо будуть пропозиції з придбання ділянок, які нам допоможуть вирішити питання «шахматки», то тоді купуватимемо землі. Але на даний момент у нас немає в планах збільшувати наш земельний банк на 30−40 або 50%. Озвучу дві причини. Перша: подивимося, як буде розвиватися земельний ринок в Україні після старту реформи. Друга: треба завершити інвентаризацію наших земель. Немає сенсу брати більше гектарів без оптимізації існуючих.

Якщо запрацює ринок землі і компаніям з іноземним капіталом дозволять брати в ньому участь, ви плануєте купувати землю?

— Коли наш інвестор — САЛІКО — купував компанію, про конкретні дати відкриття ринку землі ще не йшлося, і ми планували і були готові, що ще 5−10 років будемо працювати за договорами оренди. І нас це цілком влаштовувало. Зараз же, і це тільки в тому випадку, якщо законодавство України нам це дозволить, будемо купувати виключно для захисту наших земель. Хочу підкреслити, що наш план розвитку не включає в себе принципового збільшення земельного банку. Інвестиції будемо вкладати, якщо це необхідно для захисту або консолідації земель.

Для нас і для нашого стратегічного інвестора важлива гарантія, що ми зможемо працювати на землі довгостроково, і можливі інструменти тут — купівля або довгострокова оренда. Розуміння перспектив — обов’язкова умова для побудови довгострокового і сталого бізнесу.

Якщо ваші пайовики захочуть продати пай, який вони здають вам в оренду, як будете захищати свої землі?

— Якщо наші пайовики почнуть продавати землі, ми запропонуємо альтернативну опцію — договори довгострокової оренди. Якщо пайовику терміново потрібно більше грошей, і він вирішив для цього продати пай, тоді йому краще здати пай на довший термін, за що він отримає від нас передоплату. Це дозволить йому залишити землю у своїй власності і отримати гроші як при продажу. Це ми і будемо пропонувати нашим пайовикам.

Скажіть, а з інвестиціями у вас зараз проблем немає? Співпраця з банками? Кредити?

— Ні. Коли ми купували активи «Мрії» у 2018 році, розуміли, що буде період реорганізації після цієї операції. Разом з тим, ми знаємо, куди рухаємося. Фінансові організації відразу відчули стабілізацію в нашій компанії після угоди. Зараз співпраця з місцевими банками тільки розширюється. Крок за кроком ми відмовляємося від фінансування з боку акціонера. Завдання будь-якого акціонера, щоб компанія фінансувалася самостійно і на місцевому ринку.

Чи багато у вас вільного часу? Як його проводите? Чи є хобі?

— Моє хобі  — робота. Весь свій вільний час я проводжу в полі. Плюс чотири місяці тому у мене з’явилося найголовніше захоплення — донька.

Як поєднуєте сімейні обов’язки з відповідальною посадою?

— Це дуже просто, але і дуже складно одночасно. Є кілька ключових факторів, які дійсно допомагають. Перший — невелика відстань між будинком і роботою. Для мене значним плюсом є те, що робота знаходиться дуже близько від місця, де я живу. Другий — моя сім’я з розумінням ставиться до того, що моя професія — це моє хобі, і підтримує мене. Вони знають, що сільське господарство для мене не тільки 8 годин на день п’ять днів на тиждень. І останній — дуже важливий: сім’я і дім для мене — це місце, де я набираюся енергії для роботи.

Хотіли б ви, щоб дочка працювала в аграрній сфері, і які аграрні професії, на вашу думку, могли б підійти дівчинці?

— Що стосується другої частини запитання, то я впевнений, що будь-який напрямок в сільському господарстві. Якщо поглянути на нашу компанію, то є яскраві приклади того, що можна зробити успішну кар’єру незалежно від статі. Наприклад, у нас працюють дуже професійні агрономи-жінки.

А по першій частині  — якщо я подивлюся на себе, то я роблю те, що дуже люблю. Тому і їй бажаю в майбутньому займатися тим, що вона буде по-справжньому любити. Неважливо, буде стосуватися це аграрної сфери, чи ні. Хоча я б радів, якби вона обрала сільське господарство.

Оригінал статті за посиланням.

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: