Завантаження

    UA

    Статті та огляди
    Статті та огляди

    Тримайте зерно холодним!

    18.03.2019

    Самозігрівання – явище комплексне і є результатом сукупності багатьох процесів. Утворення і нагромадження теплоти в зерновій масі спричиняють інтенсивне дихання зерна основної культури; дихання насінин, які входять до складу домішок; сприяє йому й активний розвиток мікроорганізмів; життєдіяльність комах і кліщів.

    Насіння бур’янів, наприклад, має вищу інтенсивність дихання порівняно з інтенсивність дихання основної культури, тож сприяє більшому нагромадженню в ній теплоти. Особливо багато її виділяється в неочищеному зерні з підвищеною вологістю і вмістом зелених часточок рослин та насіння бур’янів. Звідси перша порада, аби убезпечити вашу продукцію.

    1) Очищуйте та сушіть правильно.

    Сміттєві домішки провокують утворення осередків самозігрівання, а недосушена партія зерна, навіть невелика, може завдати шкоди усьому обсягу продукції в силосі.

    Правила очищення та сушіння й допустимі показники вологості для кожної культури індивідуальні. Так, кукурудза має низьку вологовіддачу й неоднакову інтенсив¬ність вологообміну зерна різних сортів. Сушити її потрібно рівномірно, ощадно, однорідними партіями, аби убезпечити від пошкодження тканин, утворення тріщин й подальшого розвитку несприятливих мікробіологічних процесів – аж до самозігрівання. Під час сушіння соняшнику, ріпаку та сої потрібно ретельно контролювати граничний нагрів насіння і зосередитись на сушінні більшим об’ємом повітря. Попередньо ці культури мають пройти сепаратор, в ідеалі – із декількома типами сит.

    Максимальну точність сушіння, а значить, подальшу безпеку зберігання, забезпечить автоматизована зерносушарка. Похибка вологомірів вхідної та вихідної вологості, якими вона оснащена, тут становить не більше 0,5%. Отже, ви убезпечите себе від недосушеної чи пересушеної продукції та подальших наслідків таких помилок.

    2) Контролюйте температуру.

    Системою термометрії повинні бути оснащені усі металеві силоси. Вона представляє собою сукупність термопідвісок із цифровими датчиками та програмне забезпечення для передачі та відображення даних у користувацькому інтерфейсі. Задача такої системи – безперервний моніторинг та попереджувальна сигналізація.

    3) Реагуйте миттєво!

    Самозігрівання зерна відбувається досить інтенсивно – наприклад, у свіжезібраній продукції граничної температури – 55–65 °С – воно набуває вже за 2–4 доби.
    Сподіватися, що проблема вирішиться самостійно, не варто: самозігрівання, що вже почалося, не припиниться мимовільно. Щохвилини воно наноситиме удар по якості вашої продукції, аж до повної втрати живих компонентів зернової маси чи навіть самозаймання.

    Як діяти?

    А) Вентилюйте.

    Можливість вентилювання встановлюють за умови перевищення температури зернового насипу над температурою повітря:

    • в суху погоду: більш ніж на 4 °С;
    • в дощову погоду: більш ніж на 8 °С.

    Зерно, яке зазнало самозігрівання, необхідно вентилювати в будь-яку погоду, незалежно від вологості повітря, до тих пір, поки різниця температур повітря, що подається в силос, і зерна не складе 3–5 °С.

    Під час вентиляції за стійкої погоди рівноважну вологість зерна необхідно перевіряти не рідше, ніж через кожні 6 годин, а при нестійкій погоді – кожні 3 години або навіть частіше.

    Не допускається одночасного проведення операцій по завантаженню-вивантаженню та активному вентилюванню!

    Б) Перевантажуйте.

    За відсутності ефекту зниження температури зерно необхідно перевантажити в інший вільний силос або перегнати транспортною системою і повернути в той самий силос. Зерно, проходячи маршрут, розмішається, і осередки самозігрівання усунуться за рахунок теплового обміну.

    В) Доочищуйте та досушуйте.

    До цих заходів звертаються, коли попередні неможливі чи будуть неефективними в умовах надвисокої вологості чи високого ризику самозаймання.

    ***
    Потурбуйтеся про надійну вентиляцію вашого силосу (в оперативних ємностях для тимчасового зберігання вологого зерна вона має бути особливо потужною), забезпечте максимальну автоматизацію і чітке дотримання технологічного процесу – і ваше зерно буде у безпеці, а висока якість продукції гарантуватиме вигідну ціну. Бережіть свої прибутки.

    Джерело за посиланням.

    ПОПУЛЯРНЕ

    Розширили потужності елеватора на Полтавщині більш як на 10 тис. тонн зберігання

    Завершуємо монтажні роботи на елеваторному комплексі в Полтавській області, де встановили два силоси лінійки Brice-Baker загальною місткістю 13200 м³ Докладніше

    Тримаємо обраний курс на експорт: здійснили комплексне постачання елеваторного обладнання в Румунію

    Тепер українські аграрії можуть отримати страхове покриття за зовсім невеликий, у порівнянні з лімітом відшкодування, платіж Докладніше

    Нарешті власникам елеваторів доступне страхування від воєнних ризиків

    Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

    Виконали заміну корпусу шротового силосу іноземного виробництва без зупинки виробничої лінії

    Завдання, яке було поставлено перед монтажниками, інженерно-технічними та технічними фахівцями виходило за межі стандартного Докладніше

    Автоматизація елеваторів: просто про складне

    Системи автоматизації елеваторів зазвичай виконують функцію «підказки та попередження». Підказка допомагає оператору швидко орієнтуватися та приймати рішення, а попередження запобігає травматизму персоналу та виходу обладнання з ладу. Програма або блокує неправильні дії, або попереджає оператора – виводить відповідні підказки на монітор Докладніше

    Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

    Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

    Докладніше

    Нюанси монтажу фермерського елеватора

    Вячеслав Степанчук, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries розповідає про нюанси монтажу елеватора. Докладніше
    СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

    ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
    ВТІЛЕНО В СВІТІ

    Поділитися:
    Відправити посилання
    на цю сторінку: