Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Тримайте зерно холодним!

18.03.2019

Самозігрівання – явище комплексне і є результатом сукупності багатьох процесів. Утворення і нагромадження теплоти в зерновій масі спричиняють інтенсивне дихання зерна основної культури; дихання насінин, які входять до складу домішок; сприяє йому й активний розвиток мікроорганізмів; життєдіяльність комах і кліщів.

Насіння бур’янів, наприклад, має вищу інтенсивність дихання порівняно з інтенсивність дихання основної культури, тож сприяє більшому нагромадженню в ній теплоти. Особливо багато її виділяється в неочищеному зерні з підвищеною вологістю і вмістом зелених часточок рослин та насіння бур’янів. Звідси перша порада, аби убезпечити вашу продукцію.

1) Очищуйте та сушіть правильно.

Сміттєві домішки провокують утворення осередків самозігрівання, а недосушена партія зерна, навіть невелика, може завдати шкоди усьому обсягу продукції в силосі.

Правила очищення та сушіння й допустимі показники вологості для кожної культури індивідуальні. Так, кукурудза має низьку вологовіддачу й неоднакову інтенсив¬ність вологообміну зерна різних сортів. Сушити її потрібно рівномірно, ощадно, однорідними партіями, аби убезпечити від пошкодження тканин, утворення тріщин й подальшого розвитку несприятливих мікробіологічних процесів – аж до самозігрівання. Під час сушіння соняшнику, ріпаку та сої потрібно ретельно контролювати граничний нагрів насіння і зосередитись на сушінні більшим об’ємом повітря. Попередньо ці культури мають пройти сепаратор, в ідеалі – із декількома типами сит.

Максимальну точність сушіння, а значить, подальшу безпеку зберігання, забезпечить автоматизована зерносушарка. Похибка вологомірів вхідної та вихідної вологості, якими вона оснащена, тут становить не більше 0,5%. Отже, ви убезпечите себе від недосушеної чи пересушеної продукції та подальших наслідків таких помилок.

2) Контролюйте температуру.

Системою термометрії повинні бути оснащені усі металеві силоси. Вона представляє собою сукупність термопідвісок із цифровими датчиками та програмне забезпечення для передачі та відображення даних у користувацькому інтерфейсі. Задача такої системи – безперервний моніторинг та попереджувальна сигналізація.

3) Реагуйте миттєво!

Самозігрівання зерна відбувається досить інтенсивно – наприклад, у свіжезібраній продукції граничної температури – 55–65 °С – воно набуває вже за 2–4 доби.
Сподіватися, що проблема вирішиться самостійно, не варто: самозігрівання, що вже почалося, не припиниться мимовільно. Щохвилини воно наноситиме удар по якості вашої продукції, аж до повної втрати живих компонентів зернової маси чи навіть самозаймання.

Як діяти?

А) Вентилюйте.

Можливість вентилювання встановлюють за умови перевищення температури зернового насипу над температурою повітря:

  • в суху погоду: більш ніж на 4 °С;
  • в дощову погоду: більш ніж на 8 °С.

Зерно, яке зазнало самозігрівання, необхідно вентилювати в будь-яку погоду, незалежно від вологості повітря, до тих пір, поки різниця температур повітря, що подається в силос, і зерна не складе 3–5 °С.

Під час вентиляції за стійкої погоди рівноважну вологість зерна необхідно перевіряти не рідше, ніж через кожні 6 годин, а при нестійкій погоді – кожні 3 години або навіть частіше.

Не допускається одночасного проведення операцій по завантаженню-вивантаженню та активному вентилюванню!

Б) Перевантажуйте.

За відсутності ефекту зниження температури зерно необхідно перевантажити в інший вільний силос або перегнати транспортною системою і повернути в той самий силос. Зерно, проходячи маршрут, розмішається, і осередки самозігрівання усунуться за рахунок теплового обміну.

В) Доочищуйте та досушуйте.

До цих заходів звертаються, коли попередні неможливі чи будуть неефективними в умовах надвисокої вологості чи високого ризику самозаймання.

***
Потурбуйтеся про надійну вентиляцію вашого силосу (в оперативних ємностях для тимчасового зберігання вологого зерна вона має бути особливо потужною), забезпечте максимальну автоматизацію і чітке дотримання технологічного процесу – і ваше зерно буде у безпеці, а висока якість продукції гарантуватиме вигідну ціну. Бережіть свої прибутки.

Джерело за посиланням.

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: