18.03.2019
Самозігрівання – явище комплексне і є результатом сукупності багатьох процесів. Утворення і нагромадження теплоти в зерновій масі спричиняють інтенсивне дихання зерна основної культури; дихання насінин, які входять до складу домішок; сприяє йому й активний розвиток мікроорганізмів; життєдіяльність комах і кліщів.
Насіння бур’янів, наприклад, має вищу інтенсивність дихання порівняно з інтенсивність дихання основної культури, тож сприяє більшому нагромадженню в ній теплоти. Особливо багато її виділяється в неочищеному зерні з підвищеною вологістю і вмістом зелених часточок рослин та насіння бур’янів. Звідси перша порада, аби убезпечити вашу продукцію.
Сміттєві домішки провокують утворення осередків самозігрівання, а недосушена партія зерна, навіть невелика, може завдати шкоди усьому обсягу продукції в силосі.
Правила очищення та сушіння й допустимі показники вологості для кожної культури індивідуальні. Так, кукурудза має низьку вологовіддачу й неоднакову інтенсив¬ність вологообміну зерна різних сортів. Сушити її потрібно рівномірно, ощадно, однорідними партіями, аби убезпечити від пошкодження тканин, утворення тріщин й подальшого розвитку несприятливих мікробіологічних процесів – аж до самозігрівання. Під час сушіння соняшнику, ріпаку та сої потрібно ретельно контролювати граничний нагрів насіння і зосередитись на сушінні більшим об’ємом повітря. Попередньо ці культури мають пройти сепаратор, в ідеалі – із декількома типами сит.
Максимальну точність сушіння, а значить, подальшу безпеку зберігання, забезпечить автоматизована зерносушарка. Похибка вологомірів вхідної та вихідної вологості, якими вона оснащена, тут становить не більше 0,5%. Отже, ви убезпечите себе від недосушеної чи пересушеної продукції та подальших наслідків таких помилок.
Системою термометрії повинні бути оснащені усі металеві силоси. Вона представляє собою сукупність термопідвісок із цифровими датчиками та програмне забезпечення для передачі та відображення даних у користувацькому інтерфейсі. Задача такої системи – безперервний моніторинг та попереджувальна сигналізація.
Самозігрівання зерна відбувається досить інтенсивно – наприклад, у свіжезібраній продукції граничної температури – 55–65 °С – воно набуває вже за 2–4 доби.
Сподіватися, що проблема вирішиться самостійно, не варто: самозігрівання, що вже почалося, не припиниться мимовільно. Щохвилини воно наноситиме удар по якості вашої продукції, аж до повної втрати живих компонентів зернової маси чи навіть самозаймання.
Як діяти?
Можливість вентилювання встановлюють за умови перевищення температури зернового насипу над температурою повітря:
Зерно, яке зазнало самозігрівання, необхідно вентилювати в будь-яку погоду, незалежно від вологості повітря, до тих пір, поки різниця температур повітря, що подається в силос, і зерна не складе 3–5 °С.
Під час вентиляції за стійкої погоди рівноважну вологість зерна необхідно перевіряти не рідше, ніж через кожні 6 годин, а при нестійкій погоді – кожні 3 години або навіть частіше.
Не допускається одночасного проведення операцій по завантаженню-вивантаженню та активному вентилюванню!
За відсутності ефекту зниження температури зерно необхідно перевантажити в інший вільний силос або перегнати транспортною системою і повернути в той самий силос. Зерно, проходячи маршрут, розмішається, і осередки самозігрівання усунуться за рахунок теплового обміну.
До цих заходів звертаються, коли попередні неможливі чи будуть неефективними в умовах надвисокої вологості чи високого ризику самозаймання.
***
Потурбуйтеся про надійну вентиляцію вашого силосу (в оперативних ємностях для тимчасового зберігання вологого зерна вона має бути особливо потужною), забезпечте максимальну автоматизацію і чітке дотримання технологічного процесу – і ваше зерно буде у безпеці, а висока якість продукції гарантуватиме вигідну ціну. Бережіть свої прибутки.
Джерело за посиланням.
+38 (05346) 221 38
39500, Україна, Полтавська обл.,
м. Карлівка, вул. Сергія Нігояна, 2
+38 (050) 435 76 97
sales@kmzindustries.ua ,
02002, Україна, м. Київ,
вул. Микільсько-Слобідська, 2В