Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Унікальні утеплені силоси KMZ Industries працюватимуть у Молдові

09.12.2021

Силоси працюватимуть на новозбудованому заводі в міжнародному молдовському порту Джурджулешти, що на Дунаї. За твердженням замовника будівництва, це буде найсучасніший у всьому Чорноморському регіоні завод із переробки насіння соняшнику і виробництва олії.

На олієекстракційному заводі вже встановлено обладнання з обох лінійок, які сьогодні пропонує об’єднана компанія. Окрім шести утеплених силосів тут також зведено шість хоперів для гранульованої та негранульованої лузги і для тимчасового зберігання насіння соняшнику перед сушінням — загальною місткістю зберігання 5048 м³ з лінійки KMZ Industries. А також два силоси на плоскому днищі загальною місткістю 40 тис. тонн із лінійки Variant Agro Build: наразі вони є найбільшими в Молдові.

Без сумніву, радує те, що українське елеваторне обладнання не лише не поступається закордонному, а й успішно конкурує з ним як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках. І, звісно ж, не можна пройти повз унікальну розробку в цій галузі, що розв’язує завдання великого виробника міжнародного рівня. Тож ми поспілкувалися зі спеціалістами KMZ Industries і запитали в них про особливості рішення та нюанси монтажу на такому масштабному об’єкті за кордоном.

Ткаченко Александр KMZ Industries
Олександр Ткаченко, керівник напряму продуктового маркетингу KMZ Industries

«Рішення, яке KMZ Industries розробила для молдовського замовника, не має аналогів в нашій державі».

« — Індивідуальне замовлення було пов’язано зі специфікою продукту, який зберігатимуть на молдовському МПЗ, — гранульованої та негранульованої макухи соняшнику. Це важкосипкий продукт, який не може зберігатися у звичайному силосі: через свою високу жирність він налипатиме до стінок (особливо в зимовий період, коли зовнішня температура знижується), зависатиме й утворюватиме так звані склепіння, які згодом загрожують зруйнувати місткість.

Щоб забезпечити необхідні умови для зберігання такого складного продукту, наші спеціалісти виготовили хопери унікальної конструкції, що дозволяє уникнути таких «побічних ефектів» макухи.

По-перше, виготовлені нами силоси мають повністю плоску і гладку стінку — на відміну від стандартних місткостей, що виробляють із гофрованої сталі. Тож продукт ковзатиме вздовж стінок, а не чіплятиметься і не налипатиме на них. По-друге, на кожному хопері ми встановили магнітно-імпульсні вібратори: вони збурюють потік продукту і таким чином запобігають його зависанню».

Унікальне рішення

Слід сказати, що рішення, яке KMZ Industries розробила для молдовського замовника, не має аналогів у нашій державі. Прообраз такого рішення — силоси із гладкою стінкою теж для зберігання макухи — свого часу ми виготовили для одного з українських елеваторів. І вони уже десять років успішно експлуатуються. Проте то були силоси на плоскому днищі й до того ж їх не утеплювали. Конусники ж для Молдови — повністю унікальна розробка, яку крім нас ще ніхто не виготовляв в Україні.

«Тришарові» ємності з утепленням

Усі шість наших силосів утеплені: мають спеціальну термоізоляцію й додатково обшиті металом. Зроблено це з метою максимально нівелювати різкий перепад температури зовні й усередині силоса в холодну пору року й таким чином запобігти налипанню продукту.

Це, можна сказати, тришаровий силос. Спочатку — корпус із плоскими стінками, далі — спеціальний утеплювач, який, до того ж, додатково вкрито паробар’єром — спеціальною гідроізоляційною мембраною, що перешкоджає потраплянню вологи всередину. І, нарешті, поверх усього хопер обшито міцним оцинкованим металом.

Усі хопери розраховано на нестандартні снігові та вітрові навантаження й роботу в умовах сейсмічно активної зони. Наші спеціалісти також передбачили спеціальну зварну конструкцію безпосередньо в нижній частині конуса — саме на неї встановили магнітно-­імпульсні вібратори.

А оскільки над силосами паралельно встановлено відразу два транспортери для завантаження ємностей, конструктори передбачили для них нестандартні широкі естакади з проходами для обслуговування, які також відрізняються більшою висотою опор для забезпечення відповідного нахилу самопливів, що забезпечує сходження продукту.

Надійність конструкції

Звісно, така потужна конструкція вимагала і високих міцнісних характеристик. Усі розрахунки забезпечувало конструкторське бюро нашого заводу із залученням проєктної організації «ПроєктКонтакт­Сервіс».

«Монтаж у Молдові — найскладніший і найцікавіший для монтажників заводу цього року»

« — Зведення таких конструкцій було принаймні вдвічі більш трудомістким, як порівняно зі стандартними хоперами. Процес монтажу був дуже складним: нам спочатку треба було зібрати й утеплити дах, змонтувати конусне днище, потім на монтажному спорядженні звести корпус — і під час усіх цих процесів не пропустити й встановити безліч додаткових елементів, щоб зафіксувати утеплювач та обшивку. Ну, а далі — встановити обшивку й супердифузійну мембрану, а згодом обшити все це металом, установити сухотруби пожежогасіння, драбини та змонтувати естакади.

Вячеслав Степанчук, директор із будівництва та монтажу KMZ Industries

Вирішення безлічі нюансів потребував і сам процес забезпечення монтажу за кордоном. З-поміж іншого це й оформлення дозволів на роботу в Міграційній службі, і перевезення спеціального обладнання для монтажу на територію іншої держави, і багато інших завдань. Процес достатньо кропіткий.

До того ж, монтаж потребував дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки — саме до таких належать усі ОЕЗи. Ми давно маємо такий дозвіл в Україні, тож легалізували його і в Молдові. В принципі всі питання були вирішені досить оперативно, і ми змогли швидко приступити до монтажу на об’єкті.

Замовник досить багато часу приділив і складанню угоди з монтажу — тут прописували максимум деталей. Клієнт раніше мав негативний досвід з іншою монтажною організацією, тому хотів максимально підстрахуватися. Але коли побачив оперативність і якість монтажу, яку забезпечила наша бригада, та ще й із такою особливою конструкцією, то був приємно вражений.

Як відомо, в KMZ Industries працюють не сезонні, а постійні монтажні бригади. Усі наші спеціалісти мають досвід, є такі, що збирають елеваторне обладнання більш як 15 років. Завдяки їхньому професіо­налізму нам навіть вдалося на місяць скоротити термін монтажу на об’єкті — його було виконано за 120 робочих днів замість планових 150.

Зрештою ми отримали виключно схвальні відгуки від замовника і вкотре підтвердили свою репутацію надійного виробника, який до того ж готовий вирішувати індивідуальні завдання своїх клієнтів і надавати зразковий монтажний сервіс в Украї­ні та за кордоном. Пишаємося цим і рухаємося далі!».

Оригінал статті опубліковано на Agro-business

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: