Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Вибір елеватора: що насправді важливо?

23.03.2020

Ефективність майбутнього елеватора закладається ще на етапі його проєктування. Що обов’язково треба врахувати, аби не упустити важливого, радить керівник представництва KMZ Industries по Західному регіону Богдан Дудар.

Вибір місця

Плануєте фермерський елеватор? Звісно, ідеальним буде  його розташування неподалік від орендованих земель. Якщо комерційний – оцініть наявність конкурентів в плечі 20–50 км. Зверніть також увагу на урожайність в регіоні – іноді навіть за великого скупчення елеваторів в одному місці потреба у ємностях для зберігання може перевищувати наявні.  Важливими факторами є й наявність під’їзних автодоріг, залізничної дороги.

Окреме питання – геологічні вишукування. Тут радимо не економити й обов’язково провести їх перед тим, як оформити земельну ділянку. Вишукування допоможуть визначити наявність і віддаленість комунікацій (газ, вода, каналізація, електрика), а головне – особливості ґрунту. Пам’ятайте: на вигляд приваблива ділянка може піднести сюрприз у вигляді, наприклад, пучинистих ґрунтів і в майбутньому звести нанівець всі будівництво або призвести до проектування і будівництва недостатньо міцного фундаменту – потенційної причини руйнування силосів.

Який елеватор вам потрібен

Обираючи потрібний вам елеватор, керуйтеся  кількістю земель у вашому розпорядженні, показниками вашого врожаю і культурами, із якими працюєте.

Обсяг землі

  • 500–800 га. Доцільно придбати як мінімум зерносушарку невеликої продуктивності 5–10  т/год. Вона окупить себе за 2-3 сезони, оскільки ви заощадите на сушінні/очищенні/зберіганні/відвантаженні на стороні й не залежатимете від черг на чужих елеваторах.
  • 800–1500 га. Окрім зерносушарки варто інвестувати ще й у металевий силос. Це дасть змогу зберігати зерно до нового врожаю і продавати його за більш вигідною ціною. На відміну від підлогового складу металевий силос економить площу; має контроль температури й вологості, вентиляцію; захищає зерно від шкідників; відзначається високою опірністю природним стихіям.
  • 1500–5000 га. Потрібно вкластися в більш потужні зерносушарки та вже в декілька металевих силосів. Це дасть змогу сушити зернові в максимально стислі терміни, зберігати декілька культур одночасно і навіть надавати послуги зі зберігання та сушіння іншим фермерам.
  • Від 5000 га. Слід інвестувати в повноцінний елеватор. Із двома зерносушарками та чотирма і більше (залежно від кількості землі і культур вирощування) силосами, потужним транспортним обладнанням. Це дасть вам змогу одночасно сушити декілька культур, зберігати всю групу зернових, а також швидко приймати та відвантажувати продукцію.

Урожайність

  • 2000–2500 тонн. Можна обійтися лише конусними силосами.
  • Від 2500 тонн. Потрібно комбінувати конусні силоси та силоси на плоскому днищі.

Культури

  • Стандартна група зернових або олійних. Краще використовувати силоси на плоскому днищі. Обсяг цих культур в розрізі одного підприємства починається від 1500 тонн, тому тут рентабельніше встановити один силос на плоскому днищі обсягом від 1500 тонн, ніж два силоси на конусному днищі по 750 тонн.
  • Нішові культури або пшениця на млин. Краще використовувати конусні силоси. Якщо це елеватор для млина, тут потрібно комбінувати різні класи пшениці по різних силосах із невеликим об’ємом. Також конусний силос є повністю автоматизованим у плані вивантаження зерна, тому з нього легше комбінувати різні класи пшениці при подачі на млин. Конусні силоси підходять і для нішових культур (гірчиця, люпин тощо), обсяг яких досить невеликий в розрізі одного підприємства – 500–800 тонн.

Зауважте також, що чим більший силос в об’ємі, тим він дешевший в розрахунку «грн/тонну зберігання». Тож якщо вам потрібно зберігати лише одну культуру, наприклад, кукурудзу, то краще взяти один силос на 10 тис. тонн, ніж два по 5 тис. тонн.

На які параметри потрібно звертати увагу при виборі силосів

На метал, із якого виготовляється силос, чи розроблений він згідно ДБН (а не згідно заборонених в Україні менш «металоємних» стандартів), на снігове і вітрове навантаження, а також на наявність системи вентиляції та термометрії. Перевірте також, чи естакада відповідає нормам охорони праці по ширині проходів, чи оснащена вона обхідними майданчиками, чи має люк обслуговування зачисного шнека, дахові сходи тощо. Зважайте також на ремонтопридатність обладнання та гарантійний строк, який забезпечує виробник.

Окреме питання – вибір зерносушарки

Часто з придбання саме цього обладнання починається шлях фермера до елеватора. Далі поетапно один за одним добудовуються силоси, і аграрій «росте» до великого зерносховища. Отже, при виборі зерносушарки радимо звертати увагу  на такі показники:

Максимальна продуктивність. Обирайте продуктивність (скільки зерна може обробити сушарка за годину), виходячи з того, скільки висушеного зерна ви можете зберігати. Не забутьте запитати у постачальника про продуктивність саме за вашою культурою: одна і та сама сушарка може обробляти 22 т пшениці на годину при зменшенні рівня вологи з 20% до 14%, а ось за кукурудзою буде вже 14 т/год при ідентичному знятті вологи.

Необхідну продуктивність зерносушарки розраховують, виходячи з парку комбайнів замовників і об’єму зерна, що надходить на об’єкт. Тобто якщо протягом доби ви отримуєте 1 тис. тонн зерна, то всю цю тисячу ваша зерносушарка має переробити за день, максимум – за два. Далі, через вологість, є ризик самозігрівання продукції.

Другий варіант – розраховувати за тоннами на годину по певній культурі (наприклад, вам потрібно сушити 100 тонн кукурудзи за годину при зниженні 10% вологості). Далі множимо на 20 годин – отримуємо показник в тоннах за добу (саме на 20, а не на 24, зважаючи на необхідність проводити технологічні зупинки зерносушарки).

Як правило, невеликі фермерські господарства розраховують необхідну потужність зерносушарки в тоннах на добу, великі елеватори – тоннах на годину.

Додаткова безпека. Такі зернові культури, як соняшник і ріпак, мають властивість легко займатися. Тому для роботи з ними варто обирати зерносушарки з пальниками закритого полум’я та додатковими бар’єрами від попадання пилу до вогню.

В нагоді також стануть датчики перегріву. У випадку, якщо температура в зерносушарці вища за максимально допустиму, завдяки ним зерносушарка автоматично вимкнеться. В іншому випадку може зайнятися і зерно, і сушарка взагалі.

Якість матеріалу виготовлення. Краще, якщо це буде європейська оцинкована сталь марки не нижче ніж S350GD. При правильній експлуатації та обслуговуванні виготовлені з такого матеріалу сушарки пропрацюють щонайменше 10 років.

Наявність датчиків вхідного та вихідного рівня вологості зерна. Точно вимірюючи вологість зерна, ви не витрачатимете зайве паливо та забезпечуватимете оптимальну кондиційність продукції на виході.

Енергоефективність зерносушарки. Що більше зерна може обробити сушарка при спаленні 1 кубічного метра газу, то більше коштів ви заощаджуєте. Врахуйте також, що в різні пори року витрати палива можуть відрізнятися – взимку вони, звісно, будуть більшими.

Робота на різних видах палива гарна можливість для багатьох аграріїв економити в умовах високої вартості газу.  Особливо популярними такі рішення можуть бути для невеликих фермерських господарств, хоча в Україні вже є випадки, коли альтернативним паливом користуються і великі холдинги. Зерносушарки Brice-Baker виробництва KMZ Industries, наприклад, можуть працювати як на газу, так і на альтернативних видах палива, в них можливе використання системи пилопригнічення замість більш дороговартісної системи аспірації, вбудована система рекуперації.

Рекуперація агента сушіння дає додаткову економію: частина теплого відпрацьованого повітря повторно подається до сушильної шахти – таким чином потрібно менше енергії для нагрівання суміші «нового» холодного повітря та повторного доданого теплого. Витрата палива у сушарці з рекуперацією до 30% нижча порівняно із зерносушарками без рекуперації.

Строки будівництва

Щоб встигнути до нового урожаю, варто починати будівництво мінімум за півроку, а планувати – за дев’ять місяців. Монтаж краще замовляти у виробника обладнання: він краще знає свій продукт, ніж сторонні монтажники, а ще забезпечений відповідним оснащенням, що підпадає під дію спеціальних норм та має проходити обов’язкові випробування і  технічне засвідчення. Від його якості залежить, чи буде взагалі змонтований силос й що не менш важливо – безпека людей при будівництві.

Тож будьте уважні, зважайте на значимі деталі, обирайте майбутній елеватор з урахуванням ваших індивідуальних завдань, користуйтеся його перевагами й отримуйте прибуток!

Статтю опубліковано в журналі The Ukrainian Farmer №3, березень 2020 року.

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: