Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Внутрішня безпека елеватора: на чому акцентувати увагу в гарячий сезон?

16.09.2022

Елеватори входять у новий сезон, і поряд з новими складнощам роботи в умовах війни на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Так нещодавно надійшло нове повідомлення про загибель людини на елеваторі в Полтавській області – працівника засипало лушпинням соняшника. На превеликий жаль, такі випадки непоодинокі. Тож спеціалісти радять перевірити всі «критичні точки» і подбати про безпеку заздалегідь.

Элеватор Хлеб-Агро, зерносушилка, силосы

Експлуатація: де бути особливо пильним?

  1. Найсерйозніші ризики на вже діючому елеваторі: падіння в зерно, падіння з висоти або в завальну яму, потрапляння частин одягу, ніг і рук у рухомі механізми.
  2. Серед найпоширеніших причин пожеж на елеваторі: потрапляння металевих предметів на робочі органи вентиляторів, завали норії, обриви норійної стрічки й несправності електрообладнання. Спричинити пожежу може й ігнорування регламенту очищення зерносушарки, сушіння дуже засміченого зерна.
  3. Отруєння чадним газом може статися, коли оператор намагається самостійно розв’язати проблему з тліючим зерном.
  4. Травми та навіть летальні випадки трапляються і під час ремонту, якщо лагодити обладнання береться робітник без відповідної кваліфікації, коли приступають до ремонту, не знеструмивши обладнання, або експлуатують його несправним. 
  5. Неправильне завантаження й вивантаження зерна в ємності може спричинити падіння силосів і наразити на ризик працівників.

Як убезпечити?

Серед традиційних порад – постійне навчання персоналу і обов’язкове «ТО» зерносховища. Адже елеваторне обладнання, як і будь-яке інше, потребує регулярних оглядів (щоденний, плановий, міжсезонний) і завчасного планування та проведення ремонтів. Бо навіть невчасно змащена «незначна» деталь чи не замінений підшипник згодом можуть вилитися у незапланований простій і фінансові втрати.

Руслан Демчук

Проте спеціалісти наголошують: основи безпеки елеватора закладаються не в процесі роботи, а ще на етапі його будівництва. «Обираючи обладнання, в площині безпеки найперше радимо звертати увагу на наявність майданчиків відпочинку, люка обслуговування зачисного шнека, дахової драбини, решіток на оглядових люках, відповідність естакади нормам щодо ширини проходів, захищеність рухомих частин обладнання, – розповідає Руслан Демчук, регіональний представник компанії KMZ Industries. – Від того, наприклад, чи будуть достатньо широкими внутрішні майданчики обслуговування зерносушарки, залежатиме зручність процесу очищення від пилу цього обладнання, яке треба проводити регулярно згідно регламенту. І якщо не догледіти цей момент, він надокучливо нагадуватиме вам про себе щоразу протягом усього строку експлуатації обладнання».

Керуючись природнім бажанням заощадити, фахівці радять не піддавати при цьому ризику майбутній елеватор – адже економія не завжди буває доречною. «Ось лише один із багатьох прикладів, – розповідає Руслан Демчук. – Привод мотор-редуктора норії можна під’єднати через порожнистий вал, а можна за допомогою муфти пружної втулково-пальцевої – МПВП. Якщо вам знадобиться провести ремонт мотор-редуктора, то щоб від’єднати для цих цілей його від норії, у першому випадку треба буде кувалдою вибивати редуктор із валу. Це при тому що його вага іноді сягає 100 кг. У другому ж випадку достатньо всього лише відкрутити з десяток шурупів. Зрозуміло, що саме безпечніше робити на висоті».

Зерносушилка Brice-Baker

Не співпрацюйте з неперевіреними монтажнимибригадами

«По-перше, тому що лише спеціалісти мають відповідне оснащення для монтажу, – пояснює Руслан Демчук. – За законом, таке оснащення має бути виготовлене за конструкторською документацією, введене в експлуатацію, проходити обов’язкові випробування й технічний огляд: адже саме від його якості залежить, чи буде взагалі змонтований силос, а найголовніше — безпека людей. По-друге, таке оснащення потрібно правильно підібрати для  кожного конкретного монтажу –  виключно розрахунковим методом під час розробки проєкту виконання робіт. Якщо ж неправильно розрахувати вагу обладнання, яке потрібно підіймати, не виконати передбачену проєктом фіксацію оснащення – аварія неминуча».

дах

Якщо ви все ж вирішили зекономити і залучити неспеціалізовані монтажні організації, варто замовити хоча би послугу шефмонтажу від виробника. «Так ви будете впевнені, що на майданчику є спеціаліст, який допоможе прочитати креслення, відповість на питання. До того ж, лише за умови надання послуги шефмонтажу кожен виробник надає гарантію на своє обладнання», – пояснює Руслан Демчук.

Автоматизація – найкраща страховка

«Автоматизація знижує втручання людини у виробничі процеси, до того ж, Вам буде потрібно в рази менше персоналу, – перелічує переваги Руслан Демчук. –  Завдяки віддаленому управлінню робітникам не доведеться весь час знаходитися на висоті чи біля небезпечного обладнання, а програма вчасно просигналізує про потребу в ремонті чи заміні деталей. Саме тому зерносушарки Brice-Baker, які ми виробляємо на нашому заводі, – виключно автоматизовані, а повну автоматизацію зерносховища більшість наших клієнтів одразу ж включають у загальне замовлення на будівництво елеватора».

Статтю опубліковано на сайті AgroReview.

Елеватор KMZ Industries

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: