Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Зерносушарки на альтернативному паливі: ЗА і ПРОТИ

18.06.2020

Чергова зустріч учасників галузі, і цього разу – прицільне обговорення конкретного питання. Наскількі прийнятні зерносушарки на альтернативному паливі для українських елеваторів? Дякуємо Agrobuild Online за ємкий чіткий формат і реальну позицію практиків!

Зерносушарка Brice-Baker на альтернативному паливі з теплогенератором

За нашою традицією – тези заходу

Сушіння генерує до 50% доходу елеватора, тож його собівартість надважлива.  Альтернативне паливо як можливість знизити цю собівартість: чи має право на життя? Думки практиків розділилися:

  • Стовідсотково має, вважає Роман Андрейків, генеральний директор ТОВ «Агродар-Бар», і наводить приклади використання трьох видів палива на очолюваному ним елеваторі,  два з яких – альтернативні: покупні соняшникові пелети і зріджений газ. Тим, хто власного джерела альтернативного палива не має, а закупає його, радить не забувати про сезонність у ціні, необхідність забезпечити його накопичення і безперервну подачу.
  • Віталій Кондратенко (компанія «АГРО-ПОЛІС»), навпаки, бачить вигоду від використання «альтернативи» лише на МЕЗАх, де є доступ до відходів, із яких можна виготовляти пелети, а ще – на невеликих господарствах із банком землі до 2 тис. га, де немає потреби в сушарці великої потужності. В інших випадках фахівець альтернативи категорично не розглядає, у тому числі спираючись на власний досвід її використання. Газ – безпечніше, зручніше й ефективніше, вважає він.
  • Підтримує колегу й Людмила Мартинюк, генеральний директор ТОВ «КІВШОВАТА АГРО», що належить японській корпорації SDGs. Останнім часом ціна на природний газ дещо знизилася, тож використовувати його економічно прийнятно, особливо в умовах безпосереднього доступу об’єкту до газогону, пояснює керівник елеватора.  Найближчим часом «зраджувати» традиційному паливу тут  не збираються, проте не виключають можливості розглядати доцільність альтернативи у більш віддаленій перспективі.

Відома і невідома «альтернатива»

До речі, крім популярної «альтернативної» пелети, яка вважається найбільш ефективною з-поміж усіх видів такого палива, і скрапленого газу, який найчастіше використовують як альтернативу природному зерносховища, значно віддалені від газогону, елеваторам є сенс  поглянути і в бік біогазу. Саме таку пораду дав Юрій Епштейн, директор консалтингової компанії «Аккорд-Лтд».

Відходи елеватора у вигляді некондиційного зерна – один із найкращих видів сировини по виходу біогазу, що конкурує навіть із визнаною у світі для цих завдань силосною кукурудзою. Проте фахівець зауважує: для рентабельності біогазової установки таких відходів потрібно немало, від 15 тис. тонн на рік. Ще краще, якщо у господарстві є тваринницький комплекс, – тоді джерел для переробки на біогаз буде ще більше. Елеватори ж, які не розглядають інвестицію в біогазову установку, мають можливість продавати такі відходи компаніям, де вже працює це обладнання.

Досвід KMZ Industries

Від нашої компанії участь в обговоренні брав Олександр Ткаченко, керівник відділу продуктового маркетингу. Серед основних порад спеціаліста тим, хто розглядає можливість використання зерносушарки на альтернативному паливі, такі:

  • Щодо вартості пального для зерносушарок: найдорожче – дизельне, далі йде – скраплений газ, потім – альтернативні види. Найдешевше – природний газ.
Порівняння вартості сушіння кукурудзи на зеносушарці Brice-Baker
  • В той же час вони потребують початкових інвестицій в теплогенератор, що працює на альтернативних видах палива.
  • Зерносушарка має бути адаптована до використання цього теплогенератора, адже не все обладнання такого типу працює на «альтернативі» в силу своїх конструктивних обмежень. Поцікавтеся про це у виробника, якщо плануєте використовувати таку можливість економії зараз або у майбутньому.
  • Ефективність рішення потрібно рахувати індивідуально для кожного окремого господарства. Якщо власних джерел палива немає, варто обов’язково прораховувати логістику – адже чим легший продукт, тим дорожче його транспортувати. Аби рішення було дійсно дешевшим за газ, при щільності продукту до 300 кг/м куб. віддаленість джерела не повинна перевищувати 80 км
  • За останні 2 роки серед клієнтів KMZ Industries – уже 7 господарств, що експлуатують зерносушарки на альтернативному паливі; частина з них придбали зерносушарки Brice-Baker, що працюють одночасно на двох видах палива – традиційному та альтернативному. Раді допомагати українським аграріям економити й сушити ефективно.

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: