Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Фермерський елеватор: чим відрізняється від лінійного та як можна зменшити його вартість?

12.06.2020

БІЧНЕ ВИВАНТАЖЕННЯ

Суто «фермерська» опція, яка крім того, що зекономить ваші кошти, ще й спрощує технологічні процеси на елеваторі, полегшує вивантаження зерна, до того ж робить його більш щадним, що в кращий бік позначається на якості продукції. Як це працює?

У класичному розвантаженні беруть участь норії, самопливи й конвеєри, а зерно спочатку перевантажують у розвантажувальний бункер і лише потім – у машину. Бічне ж розвантаження (його ще називають гравітаційним або самопливним) відбувається під впливом сили тяжіння й передбачає розвантаження зерна безпосередньо на машину, без використання класичного транспортного елеваторного обладнання. Ви просто відкриваєте заслінку ззовні силосу, далі зерно стікає до жолоба й через самоплив вивантажується на будь-який автотранспорт.

Таким чином удається прискорити час вивантаження, а через те, що зерно не проходить транспортними системами, значно знижується його пошкодження і ви не втрачатимете на якості вашої продукції. Щодо економії, то тут вдасться значно заощадити на електроенергії: як уже зазначалося, на відміну від класичного транспортування зерно за такого способу вивантажується виключно під дією сили тяжіння. Так би мовити, безкоштовно.

Боковая выгрузка

Щоб продукт стікав до точки розвантаження пошарово й рівномірно, ми оснащуємо такі силоси спеціальними дефлекторами (коробами, що встановлюються на внутрішній стінці). Вони дещо затримують зерно й не дозволяють продукції із середніх шарів витікати раніше верхніх. До того ж, щоб компенсувати зусилля, що виникають через наявність бічного отвору в силосі, ми встановлюємо додаткові вітрові кільця й забезпечуємо підсилення корпуса, що збільшує міцність конструкції.

Які особливості експлуатації такого силосу?

  • Посилені вимоги до кваліфікації та навчання персоналу (правду кажучи, вони важливі на будь-якому елеваторі).
  • Заборонено вивантажувати через бічні самопливи вологе й недоочищене зерно.
  • І головне: бічне розвантаження силоса не можна розглядати як основне (за його допомогою вдається розвантажити в середньому 40% продукції із силоса). Остаточне розвантаження має проводитися за класичним принципом – через центральний вивантажувальний отвір у днищі силоса й за допомогою зачищувального шнека. Лише так (але в жодному разі не дозавантаженням) потрібно відновлювати утворений після бічного розвантаження кут нахилу зерна.
Боковая выгрузка

Вивантаження у фундаменті

Щодо економії, якої вдається досягти, відмовившись від підсилосної галереї на користь системи вивантаження у фундаменті, то, наприклад, для силосів діаметром від 11 до 24 м, вона вимірюється в сотнях тисяч гривень. Цифри як для фермера справді суттєві. Та й ті, хто вже мав справу з будівництвом елеватора, напевне знають, скільки коштів і часу вимагають бетонні та земляні роботи.

Як працює вивантаження у фундаменті? У класичному виконанні транспортер, на який подається зерно після вивантаження із силоса, знаходиться в підсилосній галереї. У фермерському ж варіанті можна відмовитися від будівництва підсилосної галереї й розмістити транспортер безпосередньо всередині фундаменту – в бетонній подушці. При цьому натяжна та приводна станції винесені за межі силоса.

Щодо пересторог відносно роботи із системою вивантаження у фундаменті: на відміну від класичної схеми ця система механічна, тож працювати з нею не настільки зручно. А ще доступ до транспортера при такому його розміщенні ускладнений, що в свою чергу дещо ускладнює обслуговування. Тому варто більше уваги приділяти доведенню зерна до кондиційного стану.

До речі, вивантаження у фундаменті дуже популярне в наших сусідів – фермерів країн Балтії: підсилосні галереї тут можна зустріти лише на портових елеваторах; власники ж невеликих зерносховищ намагаються оптимізувати кожний елемент свого об’єкта. А ще існує ситуація, коли вивантаження у фундаменті – не лише можливість зекономити значні кошти та пришвидшити здачу об’єкта в експлуатацію, а єдиний реальний варіант для зерносховищ будь-якого масштабу: коли через близькість ґрунтових вод підсилосну галерею побудувати просто неможливо.

Система аерації «фул-флор»

Якщо йдеться про силоси на плоскому днищі, то ще одна можливість зекономити для фермерського елеватора – вибір системи аерації. Насправді таких систем існує багато (наприклад, «ялинка», «F-форма», «лінії»), і відрізняються вони одна від другої шириною аераційних каналів і площею підлоги, яку займає силос.

Останнім часом у нас побільшало запитів від фермерів на силоси з повною аерацією підлоги (full floor – англ.). У цьому варіанті системи аерації вентиляція силосу відбувається через усі 100% площі підлоги, тоді як в інших системах вентиляційні канали займають лише 13-15% площі. Незважаючи на деякі складнощі з очищенням «фул-флору» (для цих цілей його потрібно принаймні частково розбирати), він користується попитом серед багатьох аграріїв.

Які переваги? «Фул-флор» не має як таких аераційних каналів – увесь простір між базовим бетоном і площиною «фул-флору» (близько 30 см) заповнюється повітрям, яке й продуває зернову масу. Тому «фул-флор», на відміну від інших систем, не потребує додаткової бетонної подушки, а встановлюється на металевих опорах безпосередньо на базовий фундамент. А економія на бетоні – це менша вартість. Та й монтувати такий силос швидше.

І наостанок. Чи може відрізнятися фермерський елеватор від лінійного? Може, і навіть на краще. Ви маєте можливість побудувати його конкретно під ваші індивідуальні потреби, максимально спростити й оптимізувати процеси, а головне – скористатися всіма доступними можливостями економії. Безкомпромісною має залишитися лише якість. Обирайте!

Зерносушилка Brice-Baker от KMZ Industries

Статтю було опубліковано в журналі «Агробізнес Україна».

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: