Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Обережно, зерно! Декілька корисних порад зі збереження

19.01.2018

На що звернути увагу, зберігаючи зерно?

Наприкінці року деякі фермери Львівщині припинили збирати врожай, хоча кукурудзи в полях ще вистачало та погода дозволяла працювати. Причина – “Укрзалізниця” вчасно не вивозила зерно, а елеваторів не вистачало. За даними Аграрної біржі, у Львівській області розташовано 23 елеватори загальною потужністю у 0,6 млн тон, а врожай цьогоріч склав 1,6 млн тон зерна. Президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов очікує, що у 2022 році врожай зерна в Україні сягне 100 млн тон, та побоюється, що навіть наполовину УЗ не зможе задовольняти заявки на перевезення зерна. Тож з кожних роком потужності зі зберігання відіграватимуть все більшу роль.

Але навіть найкращі фахівці, що вирощують та зберігають зерно, можуть не врахувати певні речі та зашкодити врожаю. Agravery.com поспілкувався з Русланом Демчуком, старшим менеджером з продажу найбільшого українського виробника елеваторного обладнання для сушіння зерна KMZ Industries. Він дав неочевидні поради, як правильно зберегти врожай.

Не будуйте завеликі силоси

Навіть якщо ви розраховуєте, що протягом найближчих п’яти років ваші врожаї подвояться, а то й потрояться, не варто одразу будувати великі силоси, адже завантажені вони мають бути не менш, ніж на 30%. Якщо зерна або олійної в силосі менше, то, по-перше, при провітрюванні потужні вентилятори підіймають його догори та виштовхують через повітрявідвіди на землю. Тож його треба буде змітати та знов висипати до елеватору. По-друге, вентилятори силосів розраховані на певний опір зернової маси. Якщо опору не буде, вентилятори можуть вийти з ладу.

Крім того, співробітникам елеватору треба буде витрачати час на додатковий збір “летючого” зерна. І це коштуватиме власнику елеватора дорожче. Тож завантажуйте  силос з пласким дном хоча б  на 30%, а силос з конусним дном на перший ярус. І, якщо хочете будувати з запасом, краще зробіть декілька менших за розміром силосів.

Не заощаджуйте на цинку

Багато силосів будується біля моря. Змінювати конструкцію в такому випадку зайве, адже типові силоси будуються згідно ДБН і розраховані на максимальні вітрові або снігові навантаження. Але треба врахувати більш агресивне повітря приморських територій. Тож, коли ви будуєте поблизу моря, беріть оцинкованний метал із вмістом цинку не менш, ніж 450 гр на метр квадратний.

Портовый элеватор

Не будуйте зависокі силоси для збереження насіння соняшнику

Якщо ви будуєте силос для зберігання насіння соняшнику, майте на увазі, що його не варто робити вищим за 20 метрів. На відміну від зернових та зернобобових, насіння соняшнику більш м’яке та може злежатися під власною вагою. І тоді, по-перше, нижні шари насіння можуть бути пошкоджені, а, по-друге, їх важко буде вигрузити.

Не впадайте у відчай, як не маєте доступу до залізниці чи нормальних автодоріг

Щоб зробити точку завантаження, достатньо отримати від залізниці рампу (можливо, навіть без доступу до електричної енергії). Потім потрібно встановити біля рампи спеціальний перевантажувальний бункер (ковчег), який дозволяє завантажувати вагони через боковий отвір. І вже після цього перевозити зерно з елеватора до місця завантаження за допомоги зерновозів. Але слід врахувати, що таким способом неможливо вантажити вагони, коли йде дощ.

Не поспішайте із збором

Навіть якщо не маєте власної техніки чи бажаєте прибрати до морозів, не поспішайте занадто. Бо закладати на тривале зберігання можна лише зерно чи олійні, які відповідають ДСТУ. Наприклад, якщо вологість пшениці має бути не більше 14%, а насіння соняшнику – 7%, то з приблизно такими показниками треба закладати. Бо, хоч як банально це б не звучало, завологе зерно ставатиме гарячим, покриватиметься пліснявою. Тоді ви ризикуєте загубити не тільки зерно, яке вкладали вологим, а й всю партію.

Вивантажуйте лише через середній отвір

Треба починати розвантажувати силос лише через центральний отвір: якщо силос заповнений, а його почали вивантажувати з боків, він може похилитися та/або пошкодитися. Коли зерно або олійні перестали висипатися через середній отвір, можна відкривати інші отвори від центру. Фахівці радять ставити два типи засувів: автоматичні та ручні. Ручні під кожним отвором, автоматична та ручна по центру. Останнє потрібно, щоб перестрахуватись від помилкового відкриття автоматичної засувки.

Коли на вулиці дощ, не продувайте

Навіть коли ви завантажили сухе зерно, якщо ви продуватимете його в “сезон дощів”, воно набере вологи. Тож навіть не намагайтеся забирати повітря ззовні, поки воно не стане сухішим, і тоді вам не потрібно буде витрачати кошти на додаткове сушіння.

Та найголовніше: які б помилки ви не допустили, будуючи елеватор, це все одно краще, ніж зберігати зерно в старій тваринницькій фермі, навіть сухій та цілій. Приміщення, не пристосоване до зберігання зерна, має інші тепло- та повітропровідність, тож буде використовуватися не за цільовим призначенням. Через це зерно втрачатиме товарні якості і є ризик, що його важко буде продати трейдеру. Особливо, якщо воно зберігатиметься там протягом декількох місяців.

 

Джерело Agravery.com

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: