Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Прозорий елеватор: як виглядає розумна оптимізація

23.10.2018

Передусім автоматизація елеватора покликана забезпечити:

  • Безперервність, прозорість і контрольованість технологічного процесу та максимальне використання обладнання і потужностей (в першу чергу за рахунок управління маршрутами і можливості планувати обсяги завантаження).
  • Чіткий облік (продукції, що надійшла, витрат на виробництво тощо).
  • Контроль якості зерна (а значить, його вартості).
  • Максимальний відхід від впливу людського фактору і запобігання будь-яким можливим  махінаціям, що виливаються у збитки.
  • Попередження несправностей обладнання і його вчасне технічне обслуговування та ремонт.

Уже з цього переліку стає зрозумілим, на  чому можна оптимізувати витрати та якими є шляхи підвищення прибутку без впливу на бізнес-модель та стратегію розвитку підприємства.

3 рівня управління

Максимум інформації – мінімум помилок

Слід зауважити: кожний етап (час і процедура) на автоматизованому елеваторі розрахований з великою точністю. Вся інформація похвилинно зберігається в єдиній базі даних, і буде нескладно визначити, наприклад, причину простою вантажівки із зерном. Чи виявити невірно задані параметри сушіння в зерносушарці.

У кожного співробітника елеватора – свій рівень доступу в системі, що налаштовується виходячи з організаційної структури підприємства. Оператор має доступ до прийому культури та її передачі у виробництво. Матеріально відповідальна особа – може відвантажувати товар відповідно до затверджених завдань, зафіксованих у системі.

Крім того, на етапі вирішення транспортної задачі включається модуль підготовленості маршруту. АСУ ТП (автоматична система управління технологічними процесами) заздалегідь діагностує стан елементів транспортної системи і вчасно сигналізує про необхідність планового  ремонту і вірогідність збою на конкретному маршруті. Такий сигнал надійде, якщо відповідальна особа вчасно не поставили відмітку в системі про планову перевірку і профілактику. А якщо ж поставила, проте насправді її не здійснила, у випадку несправності буде нескладно визначити, з чиєї саме вини вона сталася.

Так само база даних «покаже» відповідальних і в ситуації втручання в автоматичний процес, коли з метою економії не витримали потрібного часу для повного очищення транспортної системи, що призвело до змішування культур.

Час автоматизації, процедура та окупність

Як відбувається процес автоматизації? У KMZ Industries ми системно підходимо до цієї задачі: приходимо до клієнта з чітким розумінням, як її реалізувати, базуючись на нашому багаторічному досвіді автоматизації елеваторів, плюс маючи готове рішення технічного забезпечення цього процесу.

Замовник детально описує свій існуючий технологічний процес (достатньо навіть усної розповіді). Озвучує, де хоче його покращити й оптимізувати. Називає слабкі місця. Часом клієнт  точно знає, яким хоче бачити свій ідеальний автоматизований елеватор, іноді – чекає порад  від нас.

На основі цих побажань розробляємо алгоритм роботи автоматизованого елеватора. Погоджуємо із замовником і перетворюємо на автоматизацію, забезпечену необхідними технічними засобами (контролер, програмне забезпечення тощо).

Щодо термінів: автоматизація «під ключ» елеваторного комплексу потужністю, наприклад, 40 000 тон одночасного зберігання займає 3-4 місяці – від програмування  технологічних потоків до монтажу обладнання і встановлення програмного забезпечення на об’єкті.

Термін окупності повністю автоматизованого елеватора на півтора роки менше порівняно з його неавтоматизованим близнюком. У першу чергу за рахунок мінімізації витрат на персонал, зниження енерговитрат, оптимізації технологічних маршрутів при експлуатації обладнання. Тобто ви оптимізуєте майбутні витрати ще до початку роботи елеватора.

Якщо ж говорити не про глобальне управління елеватором, а про автоматизацію окремих елементів, то найбільш доречним прикладом буде зерносушарка. Традиційно, як тільки розпочинається сезон збору соняшника, у перший же тиждень на якомусь господарстві горить зерносушарка. У 100% випадків – це неавтоматизована зерносушарка. Якщо недосвідчений  оператор не спалить партію зерна, то недосушить її, чим наразить на ризик усю продукцію у силосі. Автоматика знижує такі ризики в рази: завдяки спеціальним датчикам ви чітко бачите параметри зерна на вході, розумієте, які хочете побачити на виході, й знаєте, як правильно їх задати. Результат – зерно потрібної якості, що безпосередньо впливає на його ціну.

Термін окупності автоматизованого елеватора

Обов’язково врахуйте

Автоматизація = технологія

Часто автоматизацію сприймають як, образно кажучи, безліч датчиків і контролерів, якими буде «наповнений» ваш елеватор. Насправді найважливіший тут  технологічний процес. Все  починається з вибудовування прозорого й ефективного технологічного ланцюга. Саме на його основі спеціалісти з автоматизації розрахують, які технічні засоби необхідні для створення АСУ ТП вашого елеватора.

Тож обирайте тих, хто спеціалізується саме на автоматизації елеваторів і розуміє процеси на ньому. Не ризикуйте з виконавцями, які беруться за автоматизацію всього: від нафтопереробного комплексу до птахофабрики. Ваш технологічний процес вони ймовірно бачитимуть уперше.

Тотальна автоматизація   проти  точкової

Так, перша більш ефективна і бажана. Друга часто може створити ще більше проблем, ніж повна відсутність автоматизації. Особливо коли підрядники різні, обладнання не синхронізується, й про цілісну систему годі й говорити. Отже, найкраще: один виробник і загальна автоматизація.

Якщо поетапно

Якщо ж коштів на повну автоматизацію не вистачає і стоїть задача впровадити її поетапно, для початку можна зупинитися на безпеці: автоматизувати безпеку транспортної лінії, яка на неавтоматизованому елеваторі залежить лише від того, чи встигне оператор добігти і зупинити її у випадку збою обладнання.

Далі є сенс потурбуватися про якість: зерносушарка і сепаратор – основні елементи, які забезпечують її на лінійному елеваторі.  Потім – прийом зерна: тут зазвичай відбувається найбільше махінацій, що призводять до збитків підприємства.

До речі, ще одна перевага автоматизації: її можна впровадити не лише на новому, а й на діючому елеваторі, до того ж, без необхідності його зупиняти. Тут також немає сезонності – автоматизувати можна у будь-яку пору року.

Потрібен проект

Автоматизація без проекту – як ремонт без кошторису: витрати збільшуються удвічі. Крім того, суттєво знижується ризик помилки: на папері її знайти легше, ніж усувати в процесі впровадження.

Дружній інтерфейс, можливість індивідуального налаштування, глобальний доступ

Аби не стати ще більшою проблемою, внутрішня складна автоматизація повинна відображатися в максимально просту картинку: інтерфейс має бути зрозумілим будь-кому із ваших співробітників.

платформа IIoT

Не менш важливо, щоб автоматизована система була зручною. Наприклад, мати відкритий програмний код, надавати користувачеві можливість налаштовувати візуалізацію процесів, самостійно обирати рівень інформаційної безпеки своєї системи. Коли ви купуєте новий смартфон, то налаштовуєте екран під свій смак. Саме такою має бути сучасна система автоматизації елеватора: зрозумілою, простою, мобільною. І на 100% зручною саме для  вас.

І насамкінець. Елеватор повинен бути таким же сучасним, яким є світ, що нас оточує. Мати можливість доступу до об’єкту з будь-якої точки світу – вже не мрія, а реальність власника елеватора. Все просто: ви заходите в інтернет, вписуєте адресу в адресний рядок і відкриваєте сторінку вашого елеватора. У режимі реального часу спостерігаєте і контролюєте його роботу.

Сучасні системи автоматизації передають дані в хмару, якщо ви того забажаєте, – для подальшої обробки та аналізу. Таке рішення  наша компанія організовує на платформі одного з лідерів глобального ринку – німецького електротехнічного гіганта Phoenix Contact PLCnext.

Така можливість стане в особливій нагоді власникам групи елеваторів, територіально віддалених один від одного. Завдяки цій опції за своїм рівнем доступу зможе працювати на декількох елеваторах одночасно і ваш головний інженер. 

Грамотно впроваджена автоматизація дасть вам повний доступ до вашого елеватору, де б ви не знаходились. Дозволить тотально контролювати ситуацію: від найменшої деталі до загального перебігу технологічного процесу. А значить – безпосередньо керувати власним прибутком. Погодьтеся, вагомий аргумент на її користь?

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: