Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Будуємо елеватор: як вибрати оптимальну "банку"

05.02.2018

Руслан Демчук, старший регіональний представник компанії KMZ Industries

Компанія використовує класичну технологію виготовлення силосів, коли металеві листи з’єднуються між собою болтами, а для надання конструкції жорсткості сам метал вигинається хвилями.

Чому саме металевий силос, а не склад підлогового зберігання?

— Наявність автоматичної системи активної вентиляції.

— Можливий контроль рівня зерна.

— Система контролю температури з виведенням на персональний комп’ютер.

— Повністю автоматичне завантаження і вивантаження зернових, а відтак і менші фінансові і часові затрати.

— Велика продуктивність завантаження та вивантаження зерна. З досвіду компанії, клієнти вантажать 2-2,5 вагони на годину.

— Можливість фумігації.

— Швидкий монтаж або, за необхідності, і демонтаж силосів.

— Ефективне використання виробничих площ. Тобто на відносно невеликій ділянці можна побудувати елеватор зі зберігання 50-100 тис. т, для підлогового зберігання такого обсягу площа знадобиться значно більша..

Силосне зберігання має і недоліки.

— В одному силосі можна зберігати лише одну культуру.

— Бій зернової маси при подачі першої партії в порожній силос.

— Для взяття прямої проби зернової маси слід відкривати нижню засувку, і можливо відібрати для проб лише те зерно, яке знаходиться внизу.

Силос на конусному чи плоскому днищі — який обрати?

Силоси з конусним дном мають обмеження по ємності: від 11 до 1,5 тис. т. Їх здебільшого використовують для короткотермінового зберігання, а також у таких технологічних операціях: для авто- та залізничного відвантаження, як оперативну ємність до і після сушіння зерна, як ємність для зберігання зернових відходів.

Також в деяких випадках силоси з конусним дном можна використовувати і для довготривалого зберігання: нішевих культур, наприклад, гірчиці, пивоварного ячменю, а також шроту. Щодо останнього, доповідач відмітив, що шрот слід зберігати в конусах з кутом нахилу 62 градуси, щоб забезпечити безперешкодне його висипання.

Силоси на плоскому днищі використовуються для довготривалого зберігання всіх груп зернових. Утім, інколи їх також можна використовувати для короткотермінового зберігання, наприклад, як ємність накопичення в точках перевантаження зернових на залізничні колії.

Який шар захисного покриття потрібен?

Шар цинкового покриття сталі, з якої виготовляються силоси KMZ, становить від 275 до 600 г/м2 залежно від потреб замовника. Якщо елеватор розташовано поблизу моря, бажано використовувати 350-450 г/м2. Для найбільшої захищеності від корозії використовується метал з шаром цинку 600 г/м2.

Який краще обрати силос по висоті?

Найменш витратними є силоси, де висота співпадає або майже співпадає з діаметром. Тобто, наприклад, для силосу на 3 тис. т, краще обирати силос діаметром 18,3 м і висотою 18,8 м. Для 5 тис. т ці показники становитимуть 22 і 22,4 м.

Хоча, чим більший силос в обсязі, тим він дешевший, у перерахунку гривні на об’єм зберігання. Тобто, краще за можливості взяти один силос на 10 тис. т, ніж два по 5 тис. т.

Які найпоширеніші помилки при будівництві фундаменту силосу?

KMZ хоча й не будує фундаменти, однак має технічні завдання, які мають віддаватися стороннім підрядникам.

На етапі проектування необхідно прорахувати опорну здатність ґрунту, розрахувати опорну здатність паль, передбачити ніші для розташування аероканалів.

На етапі будівництва фундаменту найпоширенішими помилками є: невитримані геометричні розміри каналу, нерівна поверхня фундаменту зі значним відхиленням від горизонту, неправильна герметизація секцій, підземних галерей, або ж взагалі відсутність герметизації. До речі, останній пункт, за словами пана Демчука, може привести до затоплення підземних галерей.

Чи є якісь фінансові програми по здешевленню будівництва?

Можна отримати відшкодування 20% вартості — ця державна програма діє за підтримки Мінагрополітики. Відшкодування можуть отримати тільки ті аграрії, хто є безпосередніми виробниками зернових.

Оригінал статті розміщений за посиланням; за посиланням

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: