Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Будуємо власний фермерський елеватор - як уникнути помилок

18.06.2018

Руслан Демчук, старший регіональний представник компанії KMZ Industries

Отже, ви ухвалили рішення будувати власний фермерський елеватор. Вітаю та пропоную ознайомитися з відповідями на типові запитання, які постають перед фермером у такій ситуації.

Элеваторное оборудование KMZ Industries на ООО "Машевка-Агро-Альянс", объект 2005 года реализации

На що звернути увагу при виборі підрядника для будівництва елеватора?
Безумовно, майбутнє України за малими фермерськими елеваторами. Вже зараз ми маємо досить багато звернень від фермерських господарств, які цікавляться будівництвом міні-елеваторів. Здебільшого комплектація таких елеваторів містить:

  • зерносушарку;
  • зерноочистку;
  • один-два силоси для довготермінового зберігання зерна місткістю 1000-3000 т;
  • пункт відвантаження на автомобільний або залізничний транспорт.

Різниця між міні-елеваторами та елеваторами-велетнями суттєва. Якщо перші обирають альтернативні види палива для сушіння зерна, то останні – природний газ. Продуктивність ліній перевантаження зерна в міні-елеваторах здебільшого становить 50-100 т/год, тоді як в елеваторів-велетнів – від 150-250 т/год.
При виборі підрядників та постачальників обладнання для міні-елеваторів слід звернути увагу передусім на кількість уже реалізованих ними об’єктів. Зараз в Україні досить багато фірм-одноденок, які в гонитві за клієнтом занижують вартість
робіт і обладнання, що в кінцевому результаті впливає на терміни та якість будівництва об’єкта. Були навіть випадки, коли такі фірми не могли закінчити спорудження фундаменту під елеватор, оскільки в них закінчились обігові кошти.
Щоб не прогадати з вибором підрядника, фермеру слід відвідати об’єкти, які будувала конкретна фірма два-три сезони тому, та розпитати у власників елеваторів про якість виконання робіт і про експлуатацію технологічного обладнання.

Якщо дуже хочеться зекономити при будівництві, то на чому можна?
Для збереження ваших коштів при виборі обладнання для елеватора слід провести тендер. У такому разі постачальники самі підкажуть вам, на чому можна зекономити, не втрачаючи на якості спорудження зернового комплексу. Маючи восьмирічний досвід експлуатації елеваторних комплексів як з іноземним елеваторним обладнанням, так і з українським, раджу більше надавати перевагу перевірці якісних характеристик виробника і продукту, а не географії країни походження. Обладнання від провідних українських виробників нічим не поступається за якістю та виробничими характеристиками під час експлуатації.

Підбираючи постачальника, важливо звертати увагу на:

  •  кількість реалізованих ним об’єктів;
  • відгуки з експлуатації його обладнання;
  • якість комплектуючих (насамперед – оцинкованого металу);
  • точність виробничого обладнання, на якому виготовляється продукція – саме від цього передусім залежить надійність і тривалість експлуатації обладнання;
  • зручність та швидкість його монтажу та запуску.

Дуже багато українських виробників «другого ешелону» (а втім часто й іноземні), щоб збільшити привабливість своєї пропозиції на тендері, пропонують замовнику здешевлену (обрізану) комплектацію обладнання, що в кінцевому результаті виливається фермерові в копієчку, оскільки все одно доведеться в останній момент докуповувати це все за місцем.

Отже, щоб заощадити при будівництві та в подальшій експлуатації, не втрачаючи при цьому якості, раджу вжити таких кроків.

  1. Проводити тендери на всі види робіт.
  2. Відвідати об’єкти, збудовані та оснащені цими підрядниками та постачальниками в попередні роки.
  3. Надавати перевагу провідним українським виробникам, акредитованим під державну програму компенсації 25% вартості робіт (обладнання).
  4. Весь комплекс технологічного обладнання замовляти в одного постачальника – в такому разі він надасть вам гарну знижку, а також нестиме відповідальність за все обладнання елеватора.
  5. Для елеваторів, які будуються не поблизу водойм або складів з мінеральними
    добривами чи хімічними виробництвами, достатньо обрати обладнання з оцинкованої сталі з покриттям не більше 275 г/кв. м –такого шару цинку буде достатньо для експлуатації обладнання понад 30 років.
  6. У місцях на елеваторі, де зернові транспортери працюватимуть лише в сезон,
    а не у форматі 365х24х7 обирати для них мотор-редуктори українського виробництва.
  7. Максимально застосовувати самонесущі норії для економії коштів на будівництві норійної вежі.
  8. Обирати сушарки з можливістю сушити зернові на альтернативних видах палива.
  9. Обирати металічні силоси (бочки) для довготривалого зберігання зерна, в яких
    висота збігається з діаметром, – вони найвигідніші в перерахунку вартості на тонну зберігання.
  10. Будувати елеватор за принципом «Тихіше їдеш – далі будеш». Обладнання слід замовляти восени, оскільки навесні під час ажіотажу ціна його буде вищою.

На чому в жодному разі не можна економити?
Є речі, на яких ніколи не можна заощаджувати! Маючи великий досвід у будівництві як великих, так і малих елеваторів, раджу таке.

  1. Не заощаджувати на послугах проектної організації. При виборі ціни проекту бажано взяти середню вартість з тендера. Також варто зателефонувати до клієнтів проектної організації та запитати, чи правильно їм запроектували технологічну схему. Часто проектні організації нехтують цим, а клієнт у кінцевому результаті має проблеми з технологічними операціями на елеваторі, на кшталт необхідності зупинки зерносушарки для відвантаження зерна на автотранспорт.
  2. Не заощаджувати на бетоні. Бетон – це основа, до якої кріпиться все технологічне обладнання на елеваторі. Чим міцнішим буде бетон, тим довше обладнання працюватиме.
  3. Не заощаджувати на монтажі обладнання. По-перше, без виконання шеф-монтажу жоден постачальник не надасть гарантії на обладнання. По-друге, кваліфікований монтажник зможе порадити при будівництві, оскільки має в цьому великий досвід, та пришвидшить строки вводу об’єкта в експлуатацію.
  4. Не заощаджувати на автоматизації елеватора. На середніх за потужністю елеваторах в європейських країнах працює по дві-три людини, а в України – тридцять-сорок. Європейцям вдається заощадити завдяки повній автоматизації елеваторного комплексу, зокрема знижуючи вплив людського чинника. Там, де у нас працює людина, в них – комп’ютер.
  5. Якщо постачальник обладнання пропонує зробити проект безкоштовно, будьте певні: кількість обладнання на елеваторі, а відповідно і вартість його спорудження буде завищено.

За який час можна побудувати елеватор?
Існує міф про те, що елеватор малої потужності можна побудувати за 1-2 місяці. Чимало підрядників для того, щоб підписати контракт, обіцяють звести його за короткий термін, щоб фермер уже зміг сушити кукурудзу в листопаді – за підписання контракту в серпні. Насправді тільки виготовлення обладнання займає мінімум три місяці, оскільки не буває ідеально тотожних елеваторів і обладнання для нихне лежить на складах у постачальників. Звісно, є випадки, коли агрохолдинги будують елеватори за три місяці, афішуючи це в ЗМІ як досягнення. Проте вони не повідомляють, що договори на бетонні роботи, на поставку обладнання та на інші супутні роботи починають підписувати за півроку (а то й більше) до старту будівництва, тож на момент його початку все обладнання, металоконструкції та будматеріали вже знаходяться на майданчику.
Наводжу приклад Календарного плану будівництва елеватора.

Щоб збудувати якісний елеватор, який приноситиме прибутки власнику впродовж довгих років, та встигнути до часу збирання врожаю ранньої групи зернових, слід дотримуватися таких термінів виконання робіт.

  1. Восени підписати договір на проектування об’єкта.
  2. Восени провести геологічні та геодезичні роботи на ділянці майбутнього
    будівництва.
  3. Після отримання проектної документації замовити обладнання – бажано
    це зробити до кінця грудня.
  4. Взимку провести тендери на виконання будівельно-монтажних робіт і робіт з автоматизації елеватора.
  5. Взимку подати документи до відповідних державних органів для отримання дозволу на початок будівництва.
  6. Взимку подати документи до підприємств-постачальників газу та електроенергії
    для своєчасного підключення об’єкта до енергомереж.
  7. Коли зійде сніг, розпочати проведення земельних робіт, а за ними і фундаментних.
  8. Як тільки бетон добре застигне, розпочати монтаж технологічного обладнання.
  9. По закінченню монтажу обладнання провести його пробний (холостий) пуск, а потім пуск із зерном.

Де брати кадри для роботи на новому елеваторі?
Перед запуском в роботу слід відрядити персонал на навчання на діючий елеватор, бажано з обладнанням від цього самого постачальника. Там працівники зможуть навчитися, як правильно приймати, чистити та сушити зерно з погляду реальної експлуатації, а не так, як пише книжка. Нині агропідприємства відчувають досить великий дефіцит кадрів, тому найкраще їх вирощувати в себе на елеваторі.

Оригінал статті в журналі Зерно №5/2018.

 

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: