06.02.2023
Маємо силос та систему аерації в справному стані, які попередньо прибрані та знезаражені. В зерні позбулися сміттєвої домішки. Зерно зневоднено відповідно до інструкцій. Скільки воно може зберігатися за таких умов?
В чинному на січень 2023 р. Наказі від 12.06.2019 №316 «Про затвердження норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах та Порядку розрахунку норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах» (далі – Наказ) вказані такі варіанти збереження на складах:
На жаль, в Наказі немає пояснень чи тлумачень або посилань на інші документи, якими саме ознаками можна характеризувати придатність умов для зберігання зерна в кожному із зазначених варіантів. Проте вказано термін зберігання. Наприклад, для кукурудзи визначений строк збереження – до 37 місяців! Тобто понад 3 роки. Вочевидь, для такого довготривалого збереження зерна потрібно забезпечити відповідні умови та режими зберігання.
Також в нашому розпорядженні є здобуток минулого – а саме «Інструкція N9-7-88 по збереженню зерна, олійного насіння, борошна та круп», в якій вказано, що гранично допустимі строки зберігання зерна в металевих зерносховищах (тобто силосах) становлять (у місяцях):
Вологість до 13% включно | Вологість від 13% до 14% включно | ||||
Південні області України | Інші регіони України | Південні області України | Інші регіони України | ||
Пшеница | 12 | 24 | 6 | 12 | |
Ячмінь | 6 | 12 | 3 | 9 | |
Кукурудза | 8 | 9 | 3 | 6 | |
Рис-зерно* | – | – | 5 | 7 |
* За умови відвантаження рису у південних регіонах не пізніше квітня, в інших – не пізніше травня.
Таким чином, чим менше вологість зерна, тим більше термін збереження.
Спираємось також на загальновідомі умови з «підручника» про необхідність зберігати зерно у сухому охолодженому стані у герметичних умовах. За таких умов знижується фізіологічна активність біологічних процесів в зерні, скорочується життєдіяльність його шкідників та не створюються умови для розвитку мікроорганізмів.
Рекомендована вологість зерна:
Охолодження до певної температури «консервує» біологічні процеси.
Тобто за умови охолодження в усіх шарах насипу сухого зерна нижче за температуру +10 оС можна забезпечити зберігання зерна до 3+ років, практично не втрачаючи якість зерна.
Висновок: теплофізичні характеристики конструкцій зерносховища мали б забезпечити виконання цих умов.
Метал має високу (порівняно з бетоном або деревом) теплопровідність, тобто здатність переносити тепло від теплої до холодної ділянки. Тому як тільки між навколишнім повітрям та зерновою масою є різниця на 5 оС, гарантовано формується конденсат (природне явище, яке змушує вологу переміщатись з області вищої температури до нижчої, від теплого до холодного).
Розглянемо на прикладах:
Волога на стінках силосу сприяє не тільки налипанню зерна та бруду, але і розвитку плісняви (див. фото 1 та 2).
Тривалий тепловий вплив призводить до конвекційного руху внутрішнього повітря силосу. А також можемо спостерігати, як вільна вода із зернової маси переміщується до більш прохолодних ділянок силосу (які зазвичай є затіненою від сонця частиною зерносховища), до підлоги та до нижньої половини силосу. В таких випадках також можна бачити сліди витоків вологи по стиках з’єднання деталей силосу (див. фото 3–6).
Вільна волога в силосі спричиняє декілька проблем:
Зберігання зерна у стандартному/типовому металевому силосі не може гарантувати довготривалого збереження саме через його теплофізичні характеристики.
Доступним способом впливу на стан зерна є його вентилювання. Воно окрім зневоднення та охолодження зерна може бути використане для його оздоровлення, знезараження тощо. Очевидно, що силос із більшою площею підлоги, розгалуженою системою каналів підводу повітря (аероднище) та невисоким насипом зерна буде більш «керованим» під час вентилювання. Такий силос має менший опір зернової маси проникненню повітря.
Своєчасне вирівнювання температури зерна до температури повітря допомагає запобігти появі умов для створення конденсату.
Збільшення відстані від даху до зернової маси (додаткові 1–1,5 м) додає більшого об’єму повітря під дахом. Передача тепла від конструкцій силосу до зерна і навпаки буде повільнішою, а наявність активного вентилювання піддахового простору зменшить кількість вільної вологи в силосі та пришвидшить процес вирівнювання температур.
Влітку вирівнювання температури із зовнішнім середовищем краще не робити. Тепле зерно втрачає свої якості, починається біологічна активність. У теплому стані висока ймовірність розвитку мікроорганізмів та шкідників у зерні.
Якщо в осінньо-зимовий період температуру зернової маси знизили до -15 оС, то в липні-серпні (залежно від об’єму) можемо отримати температуру зерна близько 0 оС. Це відбувається внаслідок властивостей зернової маси повільно передавати тепло. Ця властивість має як переваги, так і недоліки.
Добре, коли зерно повільно зігрівається. Але якщо створюються умови для самозігрівання, то цей процес повільно охоплює прилеглий обсяг зерна. І у випадку несвоєчасного виявлення може стати неконтрольованим та призвести до псування і навіть до локального займання зерна в силосі. Ризик настання такого інциденту збільшується, якщо датчик контролю температури розташований на суттєвій відстані від епіцентру зігрівання.
Коли ви розраховуєте на вентиляцію, зверніть увагу, що більшість рішень базуються на забезпеченні аерації в об’ємі від 4 до 10 м3 в годину на тонну збереження. Отже виконання цієї умови потребуватиме багато часу для здійснення вентилювання силосів великого об’єму з метою охолодження.
У спекотний сезон краще розглянути можливість застосування вентиляторів із розрахунку 20–25 м3 в годину на тонну збереження. Не кожен силос на пласкому дні може забезпечити таку норму вентилювання, зазвичай використовуються окремі бункери для охолодження зерна.
Застосування засобів кріогенної техніки (промислових кондиціонерів) більш доречне, коли необхідно пришвидшити процес охолодження або за умов високої вологості навколишнього середовища. До речі, враховуючи, що операції з вентилювання потребують стабільного енергозабезпечення, пропоную до вивчення цю публікацію.
На що ще потрібно звернути увагу, щоб не втратити якість зерна за короткий проміжок часу його зберігання в металевому силосі?
Локальне накопичення дрібного продукту зменшує повітропроникнення та формує поживне середовище для шкідників та грибів плісняви. Пошкоджене зерно та домішки при завантаженні підкорюються силам самосортування.
Самосортування залежить від ваги та форми зернин, способу навантаження тощо. Існує думка, що розподілення відбувається в довільному порядку по висоті, площині та об’єму насипу.
Але є такі спостереження:
В силосах із пласким дном маємо можливість видалити пошкоджене зерно та домішки, накопичені по осі завантаження, за допомогою стадійного завантаження силосу.
Послідовність така:
На термін збереження зерна впливають фізичні та хімічні процеси, які відбуваються в зерновій масі. Їхні склад та інтенсивність залежать від:
Тож якщо плануєте зберігати зерно якнайдовше, то потрібно забезпечити стабільні умови збереження.
Автор – Роман Штельмах, директор департаменту клієнтського сервісу KMZ Industries (Facebook, Linkedin)
+38 (05346) 221 38
39500, Україна, Полтавська обл.,
м. Карлівка, вул. Сергія Нігояна, 2
+38 (050) 435 76 97
sales@kmzindustries.ua ,
02002, Україна, м. Київ,
вул. Микільсько-Слобідська, 2В