Завантаження
Новини та події
Новини та події

Фахівці KMZ Industries провели навчальний семінар для працівників компанії «НІБУЛОН» щодо особливостей зберігання та сушіння нішевих культур

17.06.2025

У KMZ Industries добре розуміють, наскільки важливою є кваліфікація персоналу на елеваторі — адже майже 99% помилок у процесі зберігання сільськогосподарської продукції виникають через людський фактор. Саме тому ми щиро цінуємо і підтримуємо, коли аграрії інвестують у розвиток своїх команд. Особливо приємно бачити системні освітні ініціативи від таких компаній, як «НІБУЛОН» — одного з найбільших агровиробників України. Сподіваємося, що їхній приклад надихне й інших гравців ринку.

Цього разу для співробітників компанії «НІБУЛОН» наші фахівці провели онлайн-семінар, присвячений особливостям зберігання та сушіння нішевих культур — гороху, гречки, жита, гірчиці, льону, вівса та проса. Адже робота з цими культурами складніша за традиційні зернові, і саме тому вимагає особливої уваги до технологій.

«Дякуємо KMZ Industries за цікаве та змістовне навчання. Для нас у «НІБУЛОНі» такі події мають особливу цінність в періоди нестабільності. Вони допомагають залишатися в тонусі, оперативно реагувати на виклики часу та відповідати сучасним вимогам. Підтримка високого професійного рівня наших співробітників — це той необхідний баланс між розвитком компанії й особистим зростанням кожного, що забезпечує нашу конкурентоспроможність — і як бізнесу, і як команди», — зазначив Валерій Реуцой, директор по роботі елеваторів компанії «НІБУЛОН».

Про зберігання — просто і по суті

Семінар відкрив директор департаменту клієнтського сервісу KMZ Industries Роман Штельмах, який детально розповів про біологічні та технологічні особливості нішевих культур. Кожна з них має свої «вимоги» до зберігання:

  • Горох — дуже чутливий до механічних пошкоджень і самозігрівання. Уже при падінні з 3 м втрачається до 7% якості зерна.
  • Жито швидко вбирає вологу з повітря та потребує високоякісного очищення.
  • Гірчиця та льон — олійні культури, які вимагають особливо обережного поводження через ризик самозігрівання і велику вартість.
  • Просо й овес — гігроскопічні, дрібні та схильні до псування. Потребують особливих умов вентиляції.
  • Гречка — має специфічну форму зерна, легко травмується і дуже чутлива до запахів.

«Ці культури збираються майже одночасно — влітку, — зазначив Роман. — А це означає, що елеватор має бути готовий до паралельного приймання та зберігання різних партій без перехрещення маршрутів».

Сушіння: ключ до якості

Регіональний представник KMZ Industries Антон Гончарук, який має чималий досвід сушіння різноманітних культур поділився практичними порадами щодо нішевих. За його словами, головне завдання — уникнути перегріву зерна:

«Головне — не поспішати. Сушка має бути повільною і контрольованою. Наприклад, горох краще сушити при 45–50°C із плавним підйомом температури. Інакше — отримаєте биту половинку замість товарного зерна».

Антон також акцентував на виборі правильного обладнання. З усіх типів сушарок найкраще підходять шахтні та конвеєрні: вони дозволяють підтримувати стабільну температуру та не травмують зерно.

«Сушарка — це не просто машина. Вона має працювати в тандемі з технологом і оператором. І вона має “відчувати” культуру», — підсумував фахівець.

Інтелектуальне керування процесом

Завершив семінар Максим Тютюнников, інженер-програміст департаменту автоматизації та електрифікації компанії KMZ Industries, який презентував автоматизовану систему управління сушильними комплексами. Завдяки цій системі оператори отримують повний контроль над процесом: від вибору культури для сушіння до віддаленого моніторингу через Telegram-бот.

Автоматизована система управління від KMZ Industries має інтуїтивний інтерфейс, функцію збереження історії змін і показників, можливість підключення з будь-якої точки світу.

«Всі дії оператора фіксуються. Ви завжди бачите, як саме сушилася партія — яка температура, волога, витрати газу. Це — цифрова прозорість і контроль якості», — зазначив Максим.

KMZ Industries не лише постачає сучасне елеваторне обладнання, а й супроводжує його технічною підтримкою та навчанням персоналу клієнтів. Такі ініціативи посилюють ефективність українського агровиробництва та знижують ризики втрат під час зберігання і переробки врожаю.

Організатором навчання виступив Навчальний центр Standard Innovation Group™.

ПОПУЛЯРНЕ

Розширили потужності елеватора на Полтавщині більш як на 10 тис. тонн зберігання

Завершуємо монтажні роботи на елеваторному комплексі в Полтавській області, де встановили два силоси лінійки Brice-Baker загальною місткістю 13200 м³ Докладніше

Тримаємо обраний курс на експорт: здійснили комплексне постачання елеваторного обладнання в Румунію

Тепер українські аграрії можуть отримати страхове покриття за зовсім невеликий, у порівнянні з лімітом відшкодування, платіж Докладніше

Будуємо новий потужний елеватор для переробного агропідприємства у Черкаській області

На об’єкті встановлено два силоси СМВУ та два хопери загальною потужністю зберігання 21 тис. тонн, а також сушарка Brice-Baker Докладніше

Виконали заміну корпусу шротового силосу іноземного виробництва без зупинки виробничої лінії

Завдання, яке було поставлено перед монтажниками, інженерно-технічними та технічними фахівцями виходило за межі стандартного Докладніше

Автоматизація елеваторів: просто про складне

Системи автоматизації елеваторів зазвичай виконують функцію «підказки та попередження». Підказка допомагає оператору швидко орієнтуватися та приймати рішення, а попередження запобігає травматизму персоналу та виходу обладнання з ладу. Програма або блокує неправильні дії, або попереджає оператора – виводить відповідні підказки на монітор Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Нюанси монтажу фермерського елеватора

Вячеслав Степанчук, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries розповідає про нюанси монтажу елеватора. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: