Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Гарячий сезон висуває до елеваторів особливі вимоги з безпеки

21.10.2021

Аграрії винагороджені гарним врожаєм , тож на зерносховищах нині справжній аншлаг. Інтенсивна робота в сезон і сучасна швидкість технологічних операцій у той же час спричиняє й особливі ризики. Із різних областей подекуди надходять повідомлення про випадки загоряння зерносушильного обладнання, на жаль, є і декілька летальних – під час експлуатації обладнання та під час його ремонту.

Де найнебезпечніше?

Найбільші ризики на елеваторі в процесі експлуатації – це падіння в зерно, падіння з висоти або в завальну яму, потрапляння частин одягу, ніг і рук у рухомі механізми.

Травми і навіть летальні випадки на зерносховищі трапляються, коли лагодити його береться робітник без відповідної кваліфікації, або коли приступають до ремонту, не знеструмивши обладнання, чи ж експлуатують його несправним.

Особлива увага – пожежній безпеці

На елеваторі присутня велика кількість потенційних джерел запалювання та горіння, сприятливих умов для швидкого поширення пожежі, а також велика кількість чинників, що ускладнюють процес її ліквідації. Серед найпоширеніших причин пожеж фахівці називають потрапляння металевих предметів на робочі органи вентиляторів, завали норії, обриви норійної стрічки й несправності електрообладнання.

Обережно, зерносушарка!

А найбільш частим ініціатором пожеж традиційно називають зерносушильне обладнання. Спричинити пожежу, зокрема, може сушіння надто засміченого зерна, а також недостатнє очищення зерносушарки.

Виставка Зернові технології 2020. KMZ Industries.

«Очищувати зерносушарку від пилу, що збирається в шахті, потрібно регулярно, згідно регламенту – незалежно від того, оснащена вона ефективною системою аспірації чи більш доступним за ціною пилопригніченням, – говорить Богдан Дудар. – Для цього зерносушарки обладнують внутрішніми майданчиками обслуговування:  до речі, від того, чи будуть вони достатньо широкими, залежатиме зручність операції, яку щоразу мають проводити ваші співробітники. Тож врахуйте це ще на етапі замовлення обладнання».

Окрім регулярного регламентного очищення експерти також радять раз на тиждень (а при роботі із соняшником – раз у три-чотири дні) повністю спорожняти сушарку, аби уникнути залягання зерна.

Причиною загоряння сушарки часто стає і небажання персоналу вивчати і дотримуватися інструкцій і правил експлуатації цього обладнання. Трапляються ситуації, коли оператор суто на власний розсуд визначає температурний режим сушіння, які, коли і в якій послідовності запускати процеси на обладнанні. Найчастіше такі проблеми мають наслідки в період, коли сушарки завантажені роботою по-максимуму. І найгірше, коли виключно самотужки усунути їх намагається сам винуватець.

«Особливо небезпечно, коли оператор пробує самостійно розв’язувати проблему з тлійним зерном і наражається на ризик отруїтися чадним газом», – додає фахівець.

Зерносушарка KMZ Industries

Убезпечитися потрібно ще на старті

Насправді основа безпеки елеватора закладається ще на етапі його будівництва, говорять експерти. І особливим її ворогом є бажання нерозумно зекономити.

«Ось вам пару прикладів, щоб зрозуміти значення «дрібниць» при будівництві елеватора для його подальшої безпеки, – розповідає Богдан Дудар. –  У транспортному обладнанні, наприклад, мотор-редуктори можна встановлювати паралельно до обладнання, а можна перпендикулярно. У другому випадку працівнику елеватора доведеться щоразу переступати через них, і це, зауважте на висоті: незручно і головне небезпечно».

Ділиться фахівець і прикладом шкідливої економії в норіях: «Привод мотор-редуктора норії можна під’єднати через порожнистий вал, а можна за допомогою МУВП – муфти пружної втулково-пальцевої. Якщо вам знадобиться провести ремонт мотор-редуктора, то щоб від’єднати для цих цілей його від норії, у першому випадку персоналу елеватора треба буде кувалдою вибивати редуктор із вала (а вага його доходить і до 100 кілограмів). У другому ж – достатньо лиш відкрутити з десяток шурупів. Що безпечніше, думаєте, буде робити на висоті?»

Автоматизація – страховий поліс елеватора

Зерносушарка KMZ Industries

«Автоматизуйтеся, автоматизуйтеся і ще раз автоматизуйтеся. Причому за можливості по-максимуму», – така іще одна порада спеціалістів.

  • По-перше, автоматизований елеватор –  це менша потреба втручання людини у виробничі процеси.
  • По-друге, менша кількість персоналу, необхідна для обслуговування зерносховища.
  • По-третє, завдяки автоматиці та віддаленому управлінню працівникам не потрібно весь час знаходитися на висоті чи біля небезпечного обладнання , що в рази знижує ризики травмування.

«Автоматика вчасно просигналізує і про можливі проблеми з обладнанням, заздалегідь попередить про необхідність огляду й можливу потребу в заміні деталей і нагадає про плановий ремонт. Це допоможе вам не лише вчасно замовляти запасні частини для ремонтів й уникати простоїв і фінансових втрат від них, а й запобігати аваріям і травмуванню людей», – перераховує переваги Богдан Дудар.

І безсумнівно, найбезпечніша зерносушарка – лише автоматизована зерносушарка.

«Наші зерносушарки Brice-Baker ми виготовляємо виключно автоматизованими, – говорить представник KMZ Industries. – Зокрема, забезпечуємо їх датчиками вхідного та вихідного рівнів вологості зерна: тож робітникам не потрібно перевіряти її у вивантажувальному бункері чи, тим більше, підійматися наверх. За допомогою датчиків можна визначати запиленість у зоні агента сушіння і в зоні охолодження, вібрацію обладнання. А завдяки датчикам перегрівання обладнання автоматично вимкнеться, якщо температура в зерносушарці буде вищою за максимально допустиму».

Навчаннясвітло, а невченнятьма

Непідготовлені працівники найчастіше порушують  виробничі процеси й правила охорони праці, виводять із ладу обладнання і головне самі наражаються на небезпеку. Вихід – тільки регулярне навчання.

«У нас у штаті, наприклад, працює досвідчений майстер-зерносушарник, – говорить Богдан Дудар. – Ті ж фермерські господарства в більшості своїй не мають професійних зерносушарників, і оператором майбутньої зерносушарки з великою вірогідністю стане робітник, який до цього такого досвіду взагалі не мав.  Тож можливість навчання в цій ситуації стає неоціненною: наш майстер запускає зерносушарку на об’єкті, протягом трьох днів разом зі спеціалістами замовника сушить на ній урожай, на практиці навчає їх грамотної експлуатації, нюансам і тонкощам сушіння культур, із якими працює господарство».

«Рецепт» безпеки від спеціалістів

Будуйтеся із професіоналами, забезпечуйте регулярні огляди – бажано із залученням досвідчених сервісних бригад виробника, допускайте до ремонтів лише спеціалістів із кваліфікацією, автоматизуйте, грамотно експлуатуйте зерносховище та регулярно навчайте персонал – таке резюме фахівців по цьому питанню. І ваш елеватор буде справді надійним та відповідальним, а жодна небезпека йому не загрожуватиме.

Оригінал статті опубліковано на сайті agroreview.com.

Автор: Богдан Дудар, керівник представництва KMZ Industries по Західному регіону (Facebook).

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: