Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Микола Чешихін: Якщо графік відключень світла 2/4/2, то немає сенсу запускати сушарку

29.12.2022

Коли ми говоримо про рослинництво, то здається: для чого їм електрика? Польові роботи вже давно позаду, й аграрії зараз у «зимовій сплячці». Останній варіант реальний тільки для тих, хто одразу продає зерно. Більшість же зберігають зерно на елеваторах і складах до кращої ціни.   

Якість збіжжя цьогоріч не найкраща, тому процеси сушіння та зберігання є дуже важливими. А відсутність електроенергії перериває ці процеси. 

Про роботу елеваторів в період блекауту ми поговорили з начальником відділу автоматизації та електропостачання компанії KMZ Industries Миколою Чешихіним. На наше здивування він зазначив, що для елеваторного обладнання більш критичними є перепади напруги та непланові відключення. 

«Характер відключення визначає те, як далі працюватиме те обладнання, яке зупинилось під час такого тимчасового блекауту. Тобто якщо просто вимкнули постачання електроенергії й усе зупинилося, то це ще пів біди. У вас є якісь маршрути, які ви зможете відновити. Наприклад, транспортер, завалений зерном, можна з легкістю запустити. А от норію, яка зупинилася під завантаженням, напевне не вийде, і доведеться руками це все розгрібати. А для цього всього потрібні вільні руки та час», — пояснив фахівець.

Тому він рекомендує, щоб налагодити роботу елеватора та підстрахуватися, придбати дизельний генератор. Пристрій не зможе повністю покрити потреби, але він «витягне» роботу на мінімальний рівень. 

«В подальшій перспективі я рекомендую подумати про встановлення сонячних панелей. Тобто можна почати зі 100 чи 200 кВт і використовувати «зелену» енергетику. І якщо раніше вважали, що ця інвестиція неокупна, то зараз із тенденцією, коли збільшили вартість електроенергії для промисловості на 107%, уже зовсім інша рентабельність», — зазначив Микола Чешихін

Окремо він пояснив, як працює сушка зерна під час відключень. По-перше, цей процес високоенергетичний: сушарку треба попередньо завантажити, прогріти й тільки через 2 години після початку сушіння можна вийти на номінальний режим сушіння. 

«Сушарка — це не машина, яку завів — і одразу поїхала.  Її треба розігріти. А якщо через 2 години ви вийшли на номінальний режим сушіння, а далі вимкнули світло —  то весь процес сушіння просто зупинився. Ви купу грошей викинули на вітер для того, щоб розігріти метал, і ще й не досягли жодного результату», — розповів представник KMZ Industries.

Тож щоб забезпечити роботу елеватора в періоди «без світла», варто купити генератор та невеликий батарейний комплекс для комп’ютерної техніки. Також він наголосив: щоб пережити блекаут, особливо невеликим фермерам, потрібно консолідуватись.

«Я думаю, тут потрібно фермерам шукати компроміси. Це моя думка. Якщо, наприклад, у трьох фермерів є три сушарки, і кожен хоче сушитися, то треба об’єднуватись і виконувати цей процес там, де обладнання найбільш економне чи де є дизель-генератор. Або ж скластися на той дизель-генератор, аби процес сушіння у вас був неперервний. І тільки таким способом, якщо ми згуртуємось, ми усе переживемо», — підсумував експерт.

Оригінал статті опубліковано на сайті Kurkul.com

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: