Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Сушарки КМZ запрацювали на трісці

26.01.2018

Наприкінці 2017 року сільгосппідприємство «Кобзаренко Агро», що на Сумщині, на своєму комплексі з доробки зерна запустило в роботу сушарку на альтернативному паливі. Це перша сушарка серії Brice-Baker, вироблена вітчизняною компанією KMZ Industries, під теплогенератор на альтернативному паливі.

На об’єкті встановлено шахтну сушарку Brice-Baker SCN-7/24, що розрахована на сушіння 14 тонн кукурудзи за годину при знятті вологи з 20 до 14 відсотків, або до 340 тонн на добу. В свою чергу, «Завод Кобзаренка» оснастив сушарку теплогенератором, працюючим на трісці, обладнавши його комплексом автоматичної безперервної подачі палива, який є власною розробкою виробника.

Farmer - сушилка Brice-Baker Кобзаренко

Комплекс з доробки зерна «Кобзаренко Агро» досить компактний, тим не менш його можна вважати міні-елеватором. Зерно з автотранспорту пересипається в приймальний бункер, звідки за допомоги шнекового транспортеру потрапляє на норію, а з неї – до сушарки. Інша норія підбирає вже висушене зерно, що виходить з сушарки, і транспортує його в оперативний бункер ємністю в 306 тонн. Вже з бункера зерно відвантажується в автотранспорт.

Farmer - сушилка Brice-Baker, силос Кобзаренко

Зазвичай сушарки від KMZ Industries працюють на природному газу, для чого стандартно обладнуються газовими пальниками. Втім, в даному випадку «Завод Кобзаренка» прибудував до сушарки теплогенератор на деревинній трісці, який цілком задовольняє її потреби в агенті для сушіння. Температура в печі генератора сягає 2000 градусів, в теплообміннику чисте повітря може  нагріватися до 250 градусів, але для ощадного сушіння зерна температура агента сушки має не перевищувати 125 градусів згідно з рекомендаціями KMZ Industries. 

Тріска в камеру спалювання генератора подається автоматично. Для цього «Завод Кобзаренка» побудував окремий бункер, обладнаний так званою живою підлогою – вона подає паливо на шнек,  звідки те потрапляє на стрічковий конвеєр і далі – в приймальний бункер генератора. Цей бункер оснащений двома датчиками заповнення. Коли завантаження сягає мінімуму, автоматично вмикається система подачі тріски, а коли бункер заповниться повністю, подача вимикається.

Завдяки такій автоматизації, для обслуговування теплогенератора достатньо одного працівника, який би просто візуально контролював наявність достатньої кількості палива на «живій підлозі» й раз на кілька годин вичищав з генератора попіл. Вся решта операцій як по роботі теплогенератора, так і сушарки контролюється оператором через  систему комп’ютерного управління.

Зокрема, система комп’ютерного управління сушаркою забезпечує збір і обробку даних, формування звітів, збереження історії в базі. Також в базі зберігаються рецепти сушки, які оператор може брати в роботу і редагувати під конкретні умови. Датчики забезпечують контроль температури агента сушіння в двох контурах і контроль температури відпрацьованого агента, контроль температури і вологості зерна, а також рівнів його завантаження і вивантаження з зерносушарки. Крім того, контролюється робота витяжного вентилятора й керування його продуктивністю, а також робота технологічного обладнання: норій, транспортерів, клапанів.

Уся інформація про поточні параметри технологічних процесів сушарки та  технологічного обладнання виводиться на широкоформатний монітор для візуального контролю оператором. Такий людино-машинний інтерфейс надає можливість користувачам взаємодіяти з роботою сушарки. І коли у функціонуванні обладнання стаються будь-які збої, оператор отримує попередження про це. Водночас формуються повідомлення про необхідність вжиття конкретних дій, при цьому не відволікається увага на непотрібну в даний момент інформацію. Таким чином забезпечуються зручність і простота користуванням машиною.

Як і всі сушарки Brice-Baker, встановлена на підприємстві «Кобзаренко Агро» має стандартну звукову й теплоізоляцію сушильної камери і камери гарячого повітря, оснащена системою аспірації з глушником шуму. Завдяки аспіраційній системі зменшена необхідність в обов’язковому щоденному чищенні зерносушарки від зернового пилу – регулярне обслуговування полягає хіба що в її огляді через люки. Будь-яких обмежень за кількістю годин  безперервної роботи зерносушарки немає – вона працюватиме доти, доки працює теплогенератор або не закінчиться зерно.

Модельний ряд промислових зерносушарок KMZ Industries охоплює діапазон продуктивності від 9,5 до 292 тонн зерна на годину. Конструкція дозволяє для всіх типорозмірів вибрати одне з можливих джерел тепла – з теплоносієм «чисте повітря» (теплообмінники на гарячій воді або пару, або типу «повітря – повітря»), коли димовий газ не потрапляє в агент сушіння сушарки, чи з теплоносієм «суміш топкового газу». При цьому генератори гарячого повітря можуть працювати на природному або зрідженому газі, твердому або дизельному паливі, паливі рослинного походження (тріска, пелети) в залежності від потреб і можливостей споживача.

Однак слід зауважити, що установка для сушарки теплогенератора, працюючого на рослинному паливі, зокрема на трісці – як в даному випадку, вимагає комплексного підходу для  вирішення завдання на стадії проектування об’єкта. Оскільки це не тільки теплогенератор з теплообмінником, а цілий комплекс обладнання: система зберігання і подачі палива, система видалення попелу, система очищення газів, димососи і димова труба.

Утім, усі можливі складнощі з обладнанням сушарки теплогенератором на альтернативному паливі окупуються економією їх використання. З одного боку, користувач позбавляється залежності від дорогого природного газу (а разом з тим робить свій внесок у позбавленні від цієї залежності всієї держави), з іншого – отримує можливість задіяти наявні в нього, але не використовувані чи мало використовувані раніше ресурси. Наприклад, на тріску багато аграрних підприємств переробляють деревину, отриману внаслідок санітарних рубок лісопосадок між полями.

Якщо паливо для теплогенераторів обходиться користувачу по «нульовій» вартості, окупність сушарки становить 1–3 сезони, після чого вона приносить чистий прибуток. У «Кобзаренко Агро» економію на альтернативному паливі прорахували ще простіше. За їх підрахунками, сушіння 1 тонни кукурудзи зараз обходиться господарству приблизно в 5 грн (вартість переробки деревинної сировини на тріску, транспортування, зарплата персоналу), у той час, як на комерційному елеваторі  за це ж сушіння прийшлося б заплатити щонайменше 80 грн.

З огляду на таку економічну привабливість реалізованого проекту, KMZ Industries разом із «Заводом Кобзаренка» мають намір продовжити розпочате співробітництво і пропонувати сушарки разом з теплогенераторами на альтернативному паливі фермерським господарствам і міні-елеваторам. Карлівські машинобудівники вже готові щороку серійно виробляти 20 сушарок Brice-Baker SCN-7/24, більше того, в компанії кажуть, що вже зараз мають три запити на ці комплекти. В свою чергу, на «Заводі Кобзаренка» перед початком серійного виробництва теплогенераторів на трісці хочуть додатково вивчити їх сильні й слабкі сторони з метою їх подальшого вдосконалення. У будь-якому разі, обидва виробники прогнозують досить високий попит на пропоноване ними обладнання.

Оригінал статті опубліковано у виданні The Ukrainian Farmer №1 (97) | січень 2018 року.

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: