Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Зерносушарка на альтернативі: чи стане панацеєю від дорожнечі газу?

07.10.2021

Ціна на газ б’є рекорди і, здається, ще не перетнула максимальну межу. Аграрії якнайшвидше шукають вихід із газової кабали й, серед іншого, намагаються переобладнати сушарки — на солому, пелети, щепу.

Прихильники альтернативного палива: хто вони?

Треба сказати, що навіть у часи, коли ціна на газ була доволі притомною, існували категорії елеваторів, де вже тоді сушіння на альтернативі було у фаворі. Це і зерносховища, значно віддалені від газогону, і невеликі господарства, у яких необхідності в зерносушарці великої потужності просто не було. Гріх не використовувати альтернативне паливо і тим же ОЕЗам — у них завжди вдосталь відходів, із яких можна виготовити пелети.

Альтернативне паливо теж треба накопичувати

А що по інших? Якщо власних джерел альтернативного палива немає, спочатку варто прораховувати логістику — адже чим легший продукт, тим дорожче його транспортувати.

Аби рішення було дійсно дешевшим за газ, при щільності продукту до 300 кг/м3 віддаленість джерела не повинна перевищувати 80 км.

Крім того, якщо альтернативне паливо доведеться закупати, не забувайте: тут також існує сезонність цін, а накопичення палива для його наступної безперервної подачі теж необхідно забезпечити завчасно.

Газ чи альтернатива? Обирати не обов’язково

До речі, ті, хто вагається, залишитися з газом в надії на стабілізацію цін чи все ж переходити на альтернативу, аби вже ніколи не залежати від диктату блакитного палива, насправді можуть розглядати й обидва варіанти. Наприклад, зерносушарки Brice-Baker можуть працювати одночасно на двох видах палива. І користувачі вже самі вирішують і регулюють, коли і який вид палива використати залежно від ситуації.

Альтернатива. Сухі цифри

Найбільш популярні серед альтернативи в Україні сьогодні пелети. Вони ж вважаються і найбільш ефективними з-поміж усіх видів такого палива. А от скраплений газ найбільш часто використовують як альтернативу природному в зерносховищах, значно віддалених від газогону.

До біогазу ринок поки що придивляється. Хоча відходи елеватора у вигляді некондиційного зерна — один із найкращих видів сировини по виходу цього палива, що конкурує навіть із визнаною у світі для цих завдань силосною кукурудзою. Проте для рентабельності біогазової установки таких відходів потрібно немало, від 15 тис. т на рік. А от якщо у господарстві є тваринницький комплекс — тоді джерел для переробки на біогаз буде набагато більше.

Ось тут наочні цифри. Можна все самостійно порівняти.

Порівняльна таблиця альтернативних видів палива

А от тут тиждень тому розраховували вартість сушіння кукурудзи різними видами палива на нашій сушарці. Цифри вперті й очевидні.

Що врахувати, якщо плануєте сушити на альтернативі?

1. Якщо купуватимете сушарку, зразу питайте у виробника, чи може вона працювати на альтернативі.

Якщо точніше: чи може вона бути адаптована до використання теплогенератора на альтернативних видах палива. Бо навіть якщо зараз ви все ж прихильник газу, в майбутньому до питання використання альтернативи можете повернутися. А серед тих, хто зараз намагається перевести вже працюючу зерносушарку на альтернативні види палива, на жаль, будуть і такі, хто цю можливість не реалізує через конструктивні особливості своєї сушарки.

2. Віддали перевагу альтернативі? Потурбуйтеся, аби теплогенератор і сушарка працювали в унісон.

Запросіть у виробника сушарки і повідомте постачальнику генератора кількість потрібного повітря (вона вимірюється в м³/годину), максимальну температуру агента (°C), потужність теплогенератора у мВт і місце приєднання патрубків для подачі теплоагента. Він зі свого боку має зобов’язатися витримати всі ці параметри. Більше інформації про те як обрати теплогенератор за посиланням.

3. Зв’яжіть автоматизацію безпеки сушарки й автоматизацію безпеки теплогенератора. Це захистить обладнання у випадку перегрівання першої.

І, звісно ж, врахуйте потребу в інвестиціях у теплогенератор. Врахуйте також, що до теплогенератора, який працює, наприклад, на тій же трісці, потрібен комплексний підхід ще на стадії проєктування. Вам знадобиться не лише теплогенератор із теплообмінником, а й цілий комплекс обладнання, що включає систему видалення попелу, систему зберігання й подачі палива, димову трубу і димососи тощо.

Так, газова незалежність, навіть у рамках елеватора, має свою ціну. А інвестиції й додаткові нюанси, що виникають у процесі обладнання зерносушарки теплогенератором, обов’язково окупляться економією від її подальшої експлуатації. Адже це рішення не на один рік.

Енергоефективність зерносушильного обладнання — тут без варіантів!

Питання енергоефективності обладнання, і зокрема зерносушильного, не можна сказати, щоб не турбувало раніше його експлуатантів. Але нині воно стоїть більш ніж гостро і має всі шанси стати ледь не ключовим при виборі елеваторного обладнання. Тож якщо придбання сушарки у вас в найближчих планах, крім можливості роботи на альтернативі, не забувайте перевірити і наявність енергозберігаючих опцій, які допоможуть зробити вартість сушіння не «золотою».

  • Уточніть, чи від початку утеплена ваша зерносушарка. Якщо відповідь ствердна, це забезпечить нижчі витрати енергоносія на підтримання температури агента і зерна всередині обладнання за рахунок зниження тепловіддачі.
  • Ідеально, якщо в ній реалізована технологія рекуперації: це коли частина відпрацьованого гарячого повітря з найменшим вмістом вологи і повітря після охолодження подаються через вентилятор до камери гарячого повітря для повторного використання. Порівняно із зерносушарками без рекуперації — це на 30% менші витрати палива. Цифри суттєві, правда?

Оригінал статті опубліковано на сайті Agroportal

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: