Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Золоті правила експлуатації: для довголіття ваших силосів

15.01.2020

15 років тому українська компанія KMZ Industries першою в нашій державі запустила серійне виробництво металевих силосів. Подія стала без перебільшення знаковою і відкрила нові можливості для вітчизняних аграріїв. Звісно, увесь цей час завод не стояв на місці, активно розвивався і вдосконалював свою продукцію. А ювілей перших силосів співробітники нині святкують «у полях», ретельно перевіряючи стан обладнання на об’єктах, де вони встановлені.

Ми поспілкувалися із Вячеславом Степанчуком, директором із монтажу та будівництва KMZ Industries, — запитали в нього про результати перевірки, а також попросили поділитися головними секретами грамотної експлуатації: адже саме вони — нарівні з якістю обладнання — є обов’язковою умовою довголіття силосів.

Вячеславе, яке господарство першим встановило силоси виробництва KMZ Industries? Чи функціонують вони зараз?

— Звісно, функціонують. Першопрохідцем став елеватор у Кропивницькому, нині це — ПрАТ «Полтавське ХПП», що належить Kernel. Саме тут із 2004 року стоять наші «первістки», позначені заводськими номерами 1, 2, 3 і 4. До речі, у наступні роки господарство активно розширювалося і так само віддавало перевагу нашій продукції. Загалом упродовж декількох років тут встановили 15 силосів виробництва KMZ Industries ємністю по 5 тис. тонн, діаметром 16,5 м, на 20 ярусів кожен. Тож, оглядаючи на цьому зерносховищі силоси різних років, можна побачити, як вдосконалювалося наше обладнання протягом перших трьох хвиль модернізації.

Перші силоси значно відрізняються від тих, що випускає KMZ Industries зараз?

— Основні переваги конструктиву збереглися, проте й удосконалень за цей час було чимало. Тоді, наприклад, у процесі виробництва ми більше використовували рутинну людську працю — зараз же за точну геометрію силосів відповідають встановлені на нашому заводі американські автоматичні лінії Bradbury, які введені в експлуатацію з 2012 року. Завдяки виключенню людського фактора вони забезпечують точність отворів, швидкість монтажу і високу якість силосів. Нині також застосовуємо більші за висотою панелі для швидшого монтажу силосу. Розширили асортимент повітровідводів: окрім повітровідводів типу «гусак» — що якраз і розташовуються на дахах перших силосів — використовуємо ромбовидні повітровідводи дефлекторного типу. Вони дозволяють запобігти накопиченню сміття й пилу на стику з дахом й повністю убезпечити від потрапляння всередину опадів.

Задоволені результатами огляду елеватора у Кропивницькому? Як «почуваються» ваші силоси зараз?

— Огляд засвідчив, що всі силоси в гарному стані, функціонал свій виконують, видимих кренів, деформацій і пошкоджень конструктивних елементів (ребра жорсткості, панелі, сектори дахів) не виявлено.

Жодних зауважень?

— Лише незначні. Через атмосферний вплив і тривалу експлуатацію підвищеної уваги потребують деякі елементи: зокрема, ми порадили експлуатаційникам замінити вітрові кільця на більш сучасну конструкцію, а також замінити декілька люків, аби покращити герметизацію (люк — окремий елемент силосу, тож зробити це нескладно). А у разі виявлення поверхневої корозії — порадили вчасно зачищати та обробляти такі місця. Усі ці недоліки нескладно усунути, тож підтримувати обладнання в безпечному й надійному стані тут можна без особливих фінансових вкладень.

Секрет такої довговічності ваших силосів — у якості?

— Звісно, якість — у першу чергу. Але нарівні з якістю значущим фактором їх довголіття можу назвати й грамотну експлуатацію. Тут, на «Полтавському ХПП», за силосами слідкують відмінно. Регулярні огляди, суворий контроль процесу завантаження-вивантаження, незмінне дотримання правил експлуатації. На високому рівні організована й безпека елеватора, є навіть електрон­ний контроль доступу в ємності. Впевнений, що при такій експлуатації, щорічному обслуговуванні та своєчасних обстеженнях силоси KMZ Industries успішно працюватимуть ще довгі роки.

Ви постійно відвідуєте елеватори, проводите огляди власного обладнання та інших виробників: так про обладнання турбуються усюди?

— Доводилося бачити різне: і зразкові об’єкти, про які піклуються мудрі господарі, і кричущі ситуації, коли обладнання працює без необхідного обслуговування, роками не бачить планових ремонтів — рятують його, лише коли вже повністю несправне. От хіба станете ви, придбавши авто преміум-класу, обслуговувати його на неофіційних станціях, використовувати неякісне пальне, обходитися без техогляду і заміни мастила? Звісно, що ні. Так і елеватор — це величезний набір різного роду дороговартісного обладнання, яке потребує відповідного рівня сервісу, навченого обслуговуючого персоналу, якісних витратних матеріалів. Повірте, усе це окупається уникненням фінансових втрат навіть від одного дня простою.

А яких помилок найчастіше припускаються на елеваторі?

— Всюди, де ми стикалися з тією чи іншою проблемою, — у 99% випадків це неправильна експлуатація та низька обізнаність обслуговуючого персоналу: не змастили вчасно, не замінили підшипник, не проконтролювали датчик, продовжили роботу за наявності стороннього шуму, не помітили витік… Таких випадків багато.

Серед найбільш поширених помилок — і відсутність належного контролю за процесом завантаження-вивантаження. Силос розрахований на рівномірно-розподілене навантаження, тож процес утворення вивантажувальної воронки дуже важливий: у випадку залипання/зависання продукту можна буде ідентифікувати це візуально і усунути проблему, а не чекати, коли станеться обвалення продукту або ще гірше — аварія.

Ще одна серйозна розповсюджена помилка — відсутність геодезичного контролю за станом корпусу силосу. Насправді ж лише так можна точно визначити, чи ємність стоїть рівно або ж є критичний крен фундаменту і ненормальні викривлення чи нахили ребер жорсткості. Бо коли це буде видно неозброєним оком, може бути вже пізно. Ну, і в топі помилок — звісно ж, відсутність усіх необхідних оглядів обладнання.

А як часто треба проводити огляди елеваторного обладнання та на що саме звертати увагу?

— Існують різні типи регулярних оглядів. Щоденний проводиться персоналом елеватора: оглядаючи силоси, у першу чергу потрібно переконатися, що фундаменти не мають видимих кренів і тріщин, стінові панелі та ребра жорсткості не мають деформацій, відсутні протікання, не порушені гідроізоляція і антикорозійний захист. Транспортне обладнання в процесі експлуатації оглядається на предмет сторонніх шумів і вібрацій, підвищених температур підшипникових вузлів, а також чи не просипається продукція в самопливних системах. Усі невідповідності та відхилення обов’язково фіксуються в журналах щоденного огляду обладнання. Недоліки, які можна швидко усунити, виправляються персоналом елеватора. Також на підставі таких оглядів ухвалюються рішення щодо проведення позапланового огляду.

Плановий огляд проводиться відповідно до внутрішнього регламенту проведення оглядів: окрім іншого, відкриваються кришки обладнання, оглядаються приводні/натяжні вузли, натяг ланцюгів/стрічок, контролюється прямолінійність і плавність ходу тягових органів. Усі дії обов’язково фіксуються, невідкладні проблеми оперативно усуваються, на основі огляду плануються поточні та капітальні ремонти обладнання.

Міжсезонний огляд проводиться до та після сезону роботи елеватора. Тут обладнання оглядається максимально ретельно: в тому числі вимірюються товщини самопливних систем, оцінюється стан футерування, за необхідності замінюють вузли й деталі обладнання. Також деякі компанії запрошують нас як виробника провести огляд силосів, які вже знаходяться в експлуатації.

А навіщо потрібен огляд від заводу-виробника?

— Виробник — перший, хто зацікавлений, аби його обладнання експлуатувалося правильно. А огляд за його участі в першу чергу корисний власнику та головному інженеру. Не секрет, що під час роботи технічний персонал може внести зміни в конструктив, відключити датчики або ж просто припускатися помилок. Звісно, у звітах буде вказано, що все обладнання в робочому стані й не потребує жодних ремонтів. А далі виникають різного роду неприємні «сюрпризи» у вигляді аварій чи простоїв. Професійний же погляд незацікавлених у приховуванні недоліків спеціалістів допоможе виявити огріхи в експлуатації й запропонувати коригуючі дії. Або ж за відсутності таких порушень підтвердити, що служба експлуатації працює ефективно, підготувати детальний звіт, провести консультації й надати рекомендації щодо питань, які цікавлять спеціалістів. Як ми, власне, і зробили під час огляду об’єкта Kernel у Кропивницькому: технічна служба отримала поради, переглянула свій підхід до деяких особливостей експлуатації й високо оцінила ефективність такого огляду і необхідність неупередженого професійного погляду зі сторони.

На завершення інтерв’ю поділитеся секретом довговічного елеватора від KMZ Industries?

— Формула проста: перевірена часом якість обладнання, грамотна експлуатація відповідно до нормативних і керівних документів плюс регулярні огляди та належний сервіс. Думаю, це обов’язкові умови безперебійної роботи елеватора і збереження вкладених у нього інвестицій.

Оригінал статті за посиланням.

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: