Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Як побудувати найкращий елеватор для господарства

14.12.2017

Чи знали ви, що більше половини елеваторів в Україні працюють неефективно? Втрати зерна у застарілому підлоговому елеваторі можуть становити до 15% на місяць, тоді як у новому – не більше  одного відсотка. Лише чверть українських елеваторів сучасні, з повним технологічним циклом і можливістю відвантаження до 5 тис. тонн на добу.

В Україні близько 1,2 тис. елеваторів, сукупні потужності яких експерти оцінюють в 48 млн т. Незважаючи на активізацію ринку елеваторів (плюс 10-12 млн тонн зберігання за останні 10 років), він ще має значний потенціал для розвитку. Зараз в Україні попит на зерносховища значно перевищує пропозицію. За підрахунками аналітиків «ProConsulting», валовий збір зерна і насіння олійних культур забезпечений місцями зберігання лише на 42%, а 46% зерносховищ  – це склади підлогового зберігання з низькими рівнями механізації та автоматизації. При цьому 27% всіх елеваторів управляються 15-ма великими агрохолдингами та торговими компаніями. Можливість відвантаження зерна в залізничний транспорт мають близько 82% зерносховищ, але її інтенсивність у різних елеваторів відрізняється від 100 до 8 тис. тонн на добу (середня – близько 900 т/добу або 16 з/д вагонів). Особливо гостро позначається недолік місць зберігання зерна в сегменті малого і середнього бізнесу, якому необхідно зберегти урожай до продажу великим трейдерам. Найменш забезпеченими регіонами є Донецька, Закарпатська, Івано-Франківська та Львівська області, в яких потреба в сховищах покривається наявними потужностями лише на 30%. Найкраща ситуація із елеваторами в Одеській, Житомирській, Миколаївській, Полтавській та Херсонській областях.

У тому,  які  питання  найчастіше турбують агровиробників при спорудженні елеваторних об’єктів та  про які аспекти не слід забувати при експлуатації зерносховищ, Agravery.com поговорив з Русланом Демчуком, старшим менеджером з продаж найбільшого українського виробника елеваторів та обладнання для сушіння зерна KMZ Industries.

Які фактори потрібно враховувати при виборі місця під майбутній елеватор?

Насамперед у випадку, якщо це фермерський елеватор, то місце будівництва потрібно обирати неподалік від орендованих земель. Якщо це комерційний елеватор, то звернути увагу на наявність конкурентів в плечі 20-50 км. Другим фактором є наявність  під’їзних автодоріг, залізничної дороги, газової труби, електричної мережі потрібної потужності.

Яким чином розрахувати потужність об’єкту?

За об’ємом зберігання відповідно до кількості урожаю за один сезон. За потужністю транспортних ліній і зерносушарок відповідно до потужності і кількості комбайнів, а також вологості зернових.

Яким чином мають бути обладнані під’їздні шляхи, шляхи вивантаження/завантаження?

Автомобільна під’їзна дорога має бути з твердою поверхнею, щоб зерновози не застрягали перед елеватором. В місці вивантаження має бути достатньо території для маневрів зерновозом, після точки завантаження має бути кільце для розвороту транспорту і виїзду його з території елеватору.

Які помилки при виборі обладнання для елеватора зустрічаються найчастіше?

Вибір продуктивності транспортних ліній (норій, транспортерів), продуктивності зерносушарки, кількості і об’єму складів для зберігання.

Які помилки при спорудженні елеватора є найбільш вагомими?

Серед найбільш поширених можна назвати несвоєчасний старт будівництва, малоінформативну проектну документацію, монтаж технологічного обладнання невідповідно до монтажних креслень.

Скільки потрібно часу для спорудження елеватора? На що потрібно звертати увагу при його проектуванні?

Щоб встигнути до нового урожаю, потрібно починати будівництво мінімум за півроку, а планувати за дев’ять місяців. При виборі проектної організації обов’язково звернути увагу на кількість закінчених проектів, на репутацію компанії, а також на вартість проекту. Якщо ціна за проект нижча ринкової вдвічі, це означає, що будуть відсутні більше половини необхідних креслень. Стосовно монтажу найкращим рішенням буде замовити його «під ключ» від виробника, тому що він найкраще знає свій продукт та має великий досвід у цій справі. Сторонні недосвідчені монтажники ж обов’язково допустяться помилок.

Як правильно підібрати обладнання для відбору проб на елеваторах?

У випадку, якщо елеватор до 10-15 тисяч тонн, то можна обійтись і ручним пробовідбірником. Якщо ж елеватор середній і більше, то потрібно встановити автоматичний пробовідбірник. Тут себе гарно зарекомендували німецькі та французькі пробовідбірники.

Які типи очисного обладнання є найбільш популярними в Україні? На які параметри потрібно звернути увагу при купівлі такого обладнання?

Найпопулярнішими є зерноочисні машини в Україні плоско решітного типу та барабанного типу вітчизняного виробництва. При виборі зерноочисної машини потрібно обов’язково звертати увагу на систему очищення сит та систему очищення повітря. При очистці вологого зерна краще використовувати сепаратори барабанного типу, сухого – плоско решітного типу.

Зерносушарку якої продуктивності  варто обирати, та як розраховувати, яка продуктивність зерносушарки потрібна кожному конкретному підприємству? Сушарки якої потужності господарі обирають найчастіше?

При виборі продуктивності зерносушарки слід враховувати продуктивність та кількість  комбайнів господаря, вологість зернових та плече доставки зернових до елеватору. У випадку, якщо це фермерський елеватор, то достатньо буде однієї сушарки, якщо комерційний, то потрібно декілька сушарок або сушарка з можливістю сушіння двох культур одночасно. Найчастіше це зерносушарки 50 т/год, 100 т/год, 150 т/год за пшеницею, 50т/год – фермерські, 100 т/год – середній елеватор, 150 т/год і більше – великий елеватор.

Які моделі силосу користуються найбільшим попитом?

Найбільш запитуваними є силоси з конусною основою об’ємом у 350-700 тонн, силоси на плоскому дні на 3000 тонн, 5000 тонн, 10000 тонн. Силоси на конусній основі  використовують як оперативні ємкості для короткотермінового зберігання перед зерносушаркою. Силоси на плоскому дні відповідно до розміру елеватору, малий/середній/великий елеватор.

На які ще параметри потрібно звертати увагу господарям при замовленні  силосів?

Обов’язково звертати увагу на метал, з якого виготовлюється силос (ми використовуємо тільки метал європейських виробників), на снігове і вітрове навантаження, а також на наявність системи вентиляції та термометрії.

Про яке допоміжне обладнання на елеваторах не можна забувати?

Про автомобільні ваги, залізничні ваги, та систему пожежогасіння.

На які аспекти автоматизації елеваторів потрібно звернути увагу? Що найбільш доцільно автоматизувати?

У першу чергу на можливість віддаленого моніторингу за об’єктом, виробника комплектуючих, які входять в автоматизацію (це має бути не Китай), а також на контролер керування (радимо або Siemens, або Schneider Electric). Обов’язково потрібно автоматизувати зерносушарку та транспортне обладнання на елеваторі. Ціна залежить від глибини автоматизації і може варіюватися у межах 10-20% вартості технологічного обладнання елеватора.

Яке обладнання найбільше зношується, як часто треба замінювати?

Найбільш зношуваним є самопливне обладнання (зернові труби, сектори, перекидні клапани). Залежно від кількості зерна оброблюваного елеватором протягом сезону, але не рідше за раз в три роки.

Джерело Agravery.com

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: