Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Шахтна комбінація

06.08.2019

Шахтні зерносушарки серії Brice-Baker спроектовані у Великій Британії і виробляються в Україні компанією KMZ Industries.

Мають модульну конструкцію з кроком продуктивності 3 т/год. Розмір сушильної секції – 1000х2400х2000 мм (ВхШхД). Це дає змогу дібрати зерносушарку потрібної продуктивності такого габаритного розміру, який оптимально розміститься на території певного елеваторного комплексу.

У разі потреби збільшення потужності діючого сушильного обладнання на елеваторі конструкція зерносушарки Вrice-Baker дає змогу зробити це без його заміни. Збільшення продуктивності уможливлено завдяки монтажу додаткових модулів. При цьому корпус зерносушарки збільшується в габаритах в ширину, висоту або одночасно в обох напрямках.

До того ж конструктивні особливості шахтної зерносушарки дають змогу розташовувати її в будь-якій частині елеватора – напрямок вітру не впливає на процес сушіння зерна, як це відбувається із зерносушарками баштового типу.

Brice-Baker можна застосовувати  для сушіння майже всіх видів зернових, олійних і бобових культур. Зазвичай використовується в комплексі середніх і великих елеваторів, де працює без зупинки по 3-4 місяці під час сезону.

Виготовлена із високоміцної оцинкованої сталі європейського виробництва, за правильної експлуатації та обслуговуванні така сушарка працює щонайменше 10 років.

Сушарка Brice-Baker продуктивністю 300 т/год

Асортимент містить 115 моделей із продуктивністю 9,5–300 т/год. (крок продуктивності 3 т/год.).

Сушарки Brice-Baker мають питому витрату природного газу від 0,9 м  куб./тонно-процент. Працюють на розрядженні, тому використовують в 1,5–2 рази менше теплової й електричної енергії (на 15 та 40% відповідно) порівняно із зерносушарками, які працюють на нагнітальному принципі.

Аби дістати найбільший ефект від використання теплових енергоносіїв і уникнути втрат тепла, виробник забезпечив Brice-Baker теплоізоляційними панелями та обшив оцинкованим профлистом.

Зерносушарки можуть комплектуватися пальниками німецького, італійського чи вітчизняного виробництва (на вибір замовника). Пальники розташовуються в самій зерносушарці, що виключає теплові втрати. Так вони захищені від впливу оточуючого середовища і при цьому доступні для огляду та обслуговування.

В лінійці Brice-Baker є й зерносушарка під теплогенератор, що працює на альтернативному паливі. Й навіть розроблена під індивідуальне замовлення модель, що поєднує в собі традиційні газові пальники та підімкнення до теплогенератора і одночасно працює на обох видах палива.

Сушарка з теплогенератором

Система рівномірного імпульсного розвантаження (маятниковий вивантажувальний механізм) забезпечує рівномірний рух зерна за всією шириною шахти і виключає його травмування під час вивантаження. Прогрівання зернової маси забезпечується рівномірним розподілом агента сушіння завдяки спеціальній перегородці. Короби, які підводять і відводять агент сушіння, розташовані в шаховій послідовності. Це сприяє кращому перемішуванню зерна в шахті та його вільному проходженню.

Передбачено два варіанти витяжних систем – аспірація з додатковими системами пиловловлювання (циклофенами) та аспірація зі спеціальними кишенями для вловлювання пилу (пилопригнічення).

Brice-Baker оснащено високопродуктивними осьовими вентиляторами, комплектація зерносушарки з додатковими системами пиловловлювання передбачає також наявність  циклофенів для відбору пилу. Система пропускає повітря  через  циклофени й водночас відокремлює пил і січку з відпрацьованого повітря. Така технологія дає змогу відібрати 97,85% пилу з повітря.

До системи аспірації зерносушарки входять також вентиляторні глушники шуму – вони відповідають за зниження  рівня гучності роботи обладнання. Цей показник тут зменшено до 48 дБА з боку камери відпрацьованого повітря, до 55 дБА – з боку камери гарячого повітря та до 62 дБА – в розбиванні за частотами. Ці показники зерносушарки можна порівняти, наприклад, із середньостатистичними побутовими кондиціонерами, у яких рівень шуму зовнішнього блоку становить 45–55 дБА.

Ефективність системи аспірації зерносушарки Brice-Baker засвідчується нещодавніми незалежними випробуваннями (їх ініціювала сама компанія) із залученням сторонніх лабораторій на одному з об’єктів, де працює обладнання. За результатами досліджень максимальна разова концентрація забруднювальних речовин, що виділяються в процесі експлуатації зерносушарки Вrice-Baker, становила 28,32±7,08 мг/м куб., а середньозважена – 18,32±4,58 мг/м куб. за умови законодавчо встановлених гранично допустимих концентрацій у 50 мг/м куб. Показники свідчать про безпечність зерносушарки як з огляду на відповідність нормам викидів в атмосферу, так і щодо шумових характеристик, що надто актуально в час, коли аспірація стає трендом, а екологічні норми – суворішими.

Технологічна схема роботи зерносушарки Brice-Baker виглядає так. Сире зерно надходить із верхнього транспортера до нагромаджувальних секцій, а далі – до сушильних секцій сушильної камери. Суміш топкових газів із камери згоряння та повітря з охолоджувальної зони камери гарячого повітря під дією турбовентиляторів через повітропровід гарячого теплоносія надходить до сушильних секцій сушильної камери.

Теплоносій пронизує шар зерна через підвідні короби та відвідні короби. Проходячи через шар зерна, відбирає в зерна вологу, надходить до камери відпрацьованого теплоносія і виводиться турбовентиляторами в навколишнє середовище. Контроль температури теплоносія та зерна здійснюється за допомогою датчиків температури теплоносія та зерна.

Із верхніх сушильних секцій продукція пересувається до нижчих охолоджувальних секцій – відбувається зниження температури та вологості зерна. Залежно від культури, яка проходить обробку, є можливість зменшити повітряний потік, створюваний турбовентиляторами, шляхом відкриття заслінок і регулюванням при цьому потужності потоку повітря для зниження викиду зерна з шахти зерносушарки.

З охолоджувальних секцій зерно вивантажується за допомогою розвантажувальних пристроїв до приймального бункера й далі – в нижній транспортер. Розвантажувальні пристрої забезпечують потрібний регульований час перебування зерна в зонах сушіння та охолодження, а також швидкість вивантаження. Розвантажувальні пристрої обладнано системою позиціонування, яка дає змогу зупиняти просування в заданому положенні як у штатному режимі, так і в аварійному.

Автоматика зерносушарки (датчики, шафа управління, комп’ютер і ПЗ) забезпечує постійний контроль стану зерна в шахті (як вологості, так і температури), оптимальний і стабільний режим сушіння зерна, сигналізацію і захист, дає можливість повного управління сушаркою з операторської станції без додаткових маніпуляцій біля неї.

Із пульта керування зерносушаркою, зокрема, здійснюється контроль і регулювання:

  • стану роботи газових пальників;
  • стану роботи осьових турбовентиляторів;
  • стану роботи транспортера, що подає зерно;
  • стану роботи вивантажувального транспортера;
  • температури зерна;
  • температури агента сушіння за зонами;
  • температури вологого повітря за зонами;
  • засувок регулювання потоку повітря;
  • витяжних турбовентиляторів;
  • рівня нагромаджувальних секцій;
  • стану завантажувальних засувок і вивантажувальних клапанів;
  • стану компресора;
  • дистанційне керування роботою механізмів зерносушарки;
  • припинення роботи зерносушарки в аварійних режимах.

Крім того, забезпечується:

  • контроль тиску палива перед форсункою;
  • відновлення факела полум’я за його обривання;
  • припинення подачі палива в разі:

а) перевищення норми в будь-якій точці контролю температури;

б) зупинення турбовентиляторів;

в) зниження тиску подачі повітря нижче відповідного діапазону налаштування;

г) неможливість автоматичного відновлення факела;

д) автоматичне відімкнення всієї зерносушарки.

Система автоматизації зерносушарок Brice-Baker дозволяє зменшити вплив людського чинника на процес сушіння та уникнути втрат, забезпечує додаткову безпеку і прозорий технологічний процес, вчасно сигналізує про потребу в технічному обслуговуванні та запобіжному ремонті. Може бути адаптована до загальної системи автоматизації елеватора, а на невеликих зерносушильних комплексах – управляти роботою транспортних елементів та очисного обладнання.

Оригінал статті  опубліковано в журналі «Зерно», №3 (156) за 2019 рік.

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: