Що робити з урожаєм ріпаку | KMZ Industries

Що робити з урожаєм ріпаку

Костянтин Дяченко, представник компанії KMZ Industries по південному регіону

Коментар для видання «Агробізнес Сьогодні».

Сушіння та зберігання ріпаку – надзвичайно відповідальний процес. Вологе насіння з великим відсотком олії має значний ризик самозаймання. А сушити його треба дуже обережно, аби не згорнувся білок.

 

 

Ось деякі базові правила.

  1. Велика увага приділяється попередньому очищенню. Найкраще підійде очисна машина, що комбінує механічне просівання та очищення повітряним потоком.
  2. Продуктивність сушарки під час роботи з ріпаком на 60–70% нижча порівняно з сушінням зернових. Температура агенту сушіння має бути не більше +50 °С, аби культура не втратила життєздатності. Цьогоріч, з огляду на спекотну погоду і невелику вологість ріпаку, деякі наші клієнти взагалі завантажують цю культуру в зерносушарку і просто продувають зовнішнім повітрям без підключення агенту, аби зняти 1,5-2% вологості. Чим нижчий вміст вологи, тим нижчою повинна бути температура сушіння. Ріпак віддає вологу швидше, ніж зернові, – це потрібно враховувати у разі визначення режиму роботи сушарки.
  3. Щоб зберегти якість насіння, після сушіння ріпак потрібно обов’язково охолодити до температури 15–20 0С.
  4. Велику партію ріпаку сформувати доволі складно: зберігання без сушіння навіть незначний час несе небезпеку втрати якості. Тож часто його сушать порційно, а не в потоці.
  5. Система вентиляції зерносушарки повинна бути обладнана актуаторами (заслонками) для регулювання ступеню розрідження повітря. Насіння ріпаку має невелику вагу і за потужної вентиляції просто видуватиметься на вулицю. У наших зерносушарках Brice-Baker такі актуатори швейцарського виробника Belimo розташовані на стінових панелях – для зручності експлуатації та обслуговування.
  6. Базова вологість ріпаку – 8%. Проте наші клієнти часто залишають її на рівні 8,5% для закладання в силоси. Там за спекотної погоди культура підсихає іноді й до 7,5%, тож щоб довести її до потрібних для відвантаження 8%, силоси активно вентилюють вночі.
  7. До речі, вентиляція має бути особливо потужною. Ріпак – дрібна культура, відстань між насінням дуже мала, тож потрібен більший потік повітря, щоб провентилювати.
  8. Для зберігання ріпаку в силосах потрібні спеціальні аероднища – решітки з діаметром отворів 1,5 мм. Базові секції аероднища мають отвори досить великого розміру, тож без спеціальної дрібної решітки будуть певні втрати за рахунок потрапляння продукту в аероканали.
  9. Зазвичай ріпак у силосах довго не зберігають – максимум місяць-півтора. Далі відвантажують, щоб звільнити місце для ранніх зернових.

Немає часу читати? Залиште E-mail:

Прокрутити до верху

Натисніть «Подобається», щоб читати
KMZ Industries у Facebook