Завантаження
Статті та огляди
Статті та огляди

Що робити з урожаєм ріпаку

11.07.2019

Костянтин Дяченко, представник компанії KMZ Industries по південному регіону

Коментар для видання «Агробізнес Сьогодні».

Сушіння та зберігання ріпаку – надзвичайно відповідальний процес. Вологе насіння з великим відсотком олії має значний ризик самозаймання. А сушити його треба дуже обережно, аби не згорнувся білок.

Ось деякі базові правила.

  1. Велика увага приділяється попередньому очищенню. Найкраще підійде очисна машина, що комбінує механічне просівання та очищення повітряним потоком.
  2. Продуктивність сушарки під час роботи з ріпаком на 60–70% нижча порівняно з сушінням зернових. Температура агенту сушіння має бути не більше +50 °С, аби культура не втратила життєздатності. Цьогоріч, з огляду на спекотну погоду і невелику вологість ріпаку, деякі наші клієнти взагалі завантажують цю культуру в зерносушарку і просто продувають зовнішнім повітрям без підключення агенту, аби зняти 1,5-2% вологості. Чим нижчий вміст вологи, тим нижчою повинна бути температура сушіння. Ріпак віддає вологу швидше, ніж зернові, – це потрібно враховувати у разі визначення режиму роботи сушарки.
  3. Щоб зберегти якість насіння, після сушіння ріпак потрібно обов’язково охолодити до температури 15–20 0С.
  4. Велику партію ріпаку сформувати доволі складно: зберігання без сушіння навіть незначний час несе небезпеку втрати якості. Тож часто його сушать порційно, а не в потоці.
  5. Система вентиляції зерносушарки повинна бути обладнана актуаторами (заслонками) для регулювання ступеню розрідження повітря. Насіння ріпаку має невелику вагу і за потужної вентиляції просто видуватиметься на вулицю. У наших зерносушарках Brice-Baker такі актуатори швейцарського виробника Belimo розташовані на стінових панелях – для зручності експлуатації та обслуговування.
  6. Базова вологість ріпаку – 8%. Проте наші клієнти часто залишають її на рівні 8,5% для закладання в силоси. Там за спекотної погоди культура підсихає іноді й до 7,5%, тож щоб довести її до потрібних для відвантаження 8%, силоси активно вентилюють вночі.
  7. До речі, вентиляція має бути особливо потужною. Ріпак – дрібна культура, відстань між насінням дуже мала, тож потрібен більший потік повітря, щоб провентилювати.
  8. Для зберігання ріпаку в силосах потрібні спеціальні аероднища – решітки з діаметром отворів 1,5 мм. Базові секції аероднища мають отвори досить великого розміру, тож без спеціальної дрібної решітки будуть певні втрати за рахунок потрапляння продукту в аероканали.
  9. Зазвичай ріпак у силосах довго не зберігають – максимум місяць-півтора. Далі відвантажують, щоб звільнити місце для ранніх зернових.

Джерело за посиланням.

ПОПУЛЯРНЕ

KMZ Industries долучилася до програми Lugera Ukraine та USAID «Повернемо таланти в Україну»

Мета програми – допомогти тисячам українців, які постраждали від війни, отримати якісну роботу Докладніше

Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

Курс на енергоефективність: нові транспортери та норії KMZ Industries знайшли своїх перших покупців

Розроблено та випробувано нові лінійки ланцюгових транспортерів та норій продуктивністю 100 та 175 т/год. Докладніше

«АГРО ГРАНТИ»: відтепер інформація про актуальні гранти та фінансові програми для агро в одному Telegram-каналі

Ефективність служби головного інженера можна визначити за кількістю проблем, що виникають саме в незручний час: коли обладнання працює з продуктом

Про важливість служби головного інженера та про необхідні заходи, які дозволяють запобігти проблемам на елеваторі, директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук. Докладніше

Ключові імпортери елеваторного обладнання KMZ Industries – з найближчих країн

Найбільшу частку в експорті обладнання KMZ Industries має Румунія

Докладніше

Синергія | KMZ Industries

Синергія між виробництвом, командою та аграріями є основою успіху кожного у цьому переліку. Разом ми створюємо нові можливості для розвитку галузей та сприяємо розбудові України. Об'єднуємо зусилля та допомагаємо один одному реагувати на нові виклики та змінні обставини. Докладніше

НОТАТКИ З ПЕРЕДЗАЯВОЧНОГО ВЕБІНАРУ USAID АГРО ПРО ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПОТУЖНОСТЕЙ З ДОРОБКИ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна. Ось що треба знати перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі та збільшити свої шанси на отримання гранту. Докладніше
СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
ВТІЛЕНО В СВІТІ

Поділитися:
Відправити посилання
на цю сторінку: