18.04.2022
Продовжуємо серію публікацій від Романа Штельмаха, директора департаменту клієнтського сервісу KMZ Industries. Їхня мета – допомогти фермерові знайти відповідь на запитання «Як висушити врожай із мінімальними витратами енергоносіїв та при максимальній швидкості видалення вологи, щоб зберегти при цьому технологічні властивості зерна?» Попередня стаття стосувалася вибору теплогенератора для зерносушарки.
Умови застосування та експлуатація шахтних зерносушарок на окремих підприємствах можуть бути різними. У цій статті йтиметься про перевірені універсальні методи та способи експлуатації, нехтування якими точно зменшує прибутки.
Розглянемо фактори, що впливають на рівномірність сушіння зерна.
Чинник якості – рівномірність сушіння зерна по всій площині шахти сушарки.
Переміщуючись, зерно завжди самосортується. Стосується це і процесу завантаження сушарки зерном. Якщо завантаження відбувається центром шахти, то в надсушильному бункері (просторі) сформується конусоподібний насип, у якому великі частки – зернинки – будуть скочуватися до стінок. У випадку коли шахта сушарки завантажується асиметрично, тобто не по центру, а, наприклад, ближче до однієї стіни, ефект сортування також буде присутній, і навіть більш виражений.
Самосортування зерна сприяє створенню потоків у шахті з різною швидкістю руху. Це в свою чергу призводить до нерівномірного нагріву зерна та його нерівномірного зневоднення, а при фатальному збігу обставин – до пожежі.
Висновок:
Запобігайте самосортуванню зерна в сушарці: перевіряйте, як завантажується шахта сушарки. Якщо в сушарці дві та більше точок завантаження, необхідно забезпечити рівномірність завантаження по всіх точках (засувках, вікнах) завантаження.
Сторонні предмети, стеблини тощо можуть спричинити затори у просторі між коробами. А також можутьблокувати вихід зерна з вікон (щілин) розвантажувального механізму. Крім того, великий сторонній предмет може призвести до заклинювання або поломки механізму вивантаження шиберного та навіть маятникового типу. Додайте до цього й те, що на верхівках коробів високою є ймовірність накопичення стеблин, листя тощо, що при тривалому нагріванні призведе до задимлення чи спалаху в сушарці.
Різна вологість в партії зерна також може стати причиною утворення зон заторів, крім того, цей фактор призводить до нерівномірного сушіння (пересушування/ недосушування) потоку.
Висновок:
Якщо зупинити сушарку, наприклад, на ніч, та залишити в ній вологе або сире зерно, імовірніше за все відбудеться налипання зерна на стінки. Більшим буде налипання на бокові стінки – через те що конденсування вологи на них проходить інтенсивніше.
Конденсування випаровування в сушарці сприяє накопиченню зернового пилу та легковійних домішок на стінах. При контакті дрібних часток зернових (муки) з водою відбувається осмотичне зв’язування вологи, починаються хімічні та фізичні взаємодії – і формується «тісто».
Це в свою чергу призводить не тільки до затримки зерна в шахті, а ще й провокує корозію металу та формує середовище для розвитку цвілевих грибів/плісняви. Тривале нагрівання сформованих нерухомих коржів призведе до задимлення або займання в сушарці.
Висновок:
Руйнування застійних зон можливо забезпечити швидким/миттєвим вивантаженням зерна за умови повного відкривання вікон (щілин) затвору розвантаження. Якщо сушарка має декілька розвантажувальних пристроїв із можливостю налаштувати різну швидкість та періодичність циклів «відкриття – закриття», то така «опція» теж може стати в пригоді.
Якщо цей спосіб не допоміг, то без механічного втручання та ручного чищення поверхонь зерносушарки не обійтись. У такому випадку в пригоді будуть наявні майданчики обслуговування, спеціальні вікна/люки тощо.
Зерно, розташоване ближче до коробів підводу агента сушіння, буде більш нагрітим і, відповідно, зневодненим. Тому важливо звернути увагу на розмір порції вивантаження: одне й те саме зерно не має кожного разу доходити до зон підвідних коробів.
Висновок:
Забезпечення потрібного рівня зерна в надсушильній секції дає необхідний аеродинамічний супротив, який «спрямовує правильний» рух агента сушіння в зерні. Втрата рівня завантаження призводить до змін руху потоків повітря, що може не тільки спричинити зниження ефективності та нерівномірність сушіння, а й локальне перегрівання, задимлення або й займання легковійних домішок у сушарці.
Висновок:
Перш за все треба зрозуміти, це особливість сушарки чи культури, яку зневоднюємо? В деяких випадках для забезпечення економії, ефективності процесу сушіння зерна потрібно зменшити продуктивність сушарки за допомогою перекриття потоку через короби верхніх сушильних секцій. Це збільшить аеродинамічний опір за рахунок додаткового об’єму зерна при недостатньому супротиві зернового шару в надсушильному бункері. Більш затратні способи управління потоком агента – це додавання регульованих клапанів у систему формування та (або) руху агента сушіння. Також залежно від конструктивних особливостей зерносушарки в пригоді може стати встановлення частотних перетворювачів управління електродвигунами вентиляторів.
Автор – Роман Штельмах, директор департаменту клієнтського сервісу KMZ Industries (Facebook, Linkedin)
+38 (05346) 221 38
39500, Україна, Полтавська обл.,
м. Карлівка, вул. Сергія Нігояна, 2
+38 (050) 435 76 97
sales@kmzindustries.ua ,
02002, Україна, м. Київ,
вул. Микільсько-Слобідська, 2В