Самозігрівання зерна – явище небезпечне | KMZ Industries

Самозігрівання зерна – явище небезпечне

Самозігрівання зерна – явище небезпечне. Зазвичай воно є результатом сукупності багатьох процесів.

Утворення і нагромадження теплоти в зерновій масі спричиняють:

  • інтенсивне дихання зерна основної культури;
  • дихання насінин, які входять до складу домішок;
  • активний розвиток мікроорганізмів;
  • життєдіяльність комах і кліщів.

 

Ризики самозігрівання зерна. Які загрози несе самозігрівання? Значне погіршення якості продукції (а значить, і зниження її ціни), аж до повної втрати живих компонентів зернової маси чи навіть самозаймання.

Наскільки швидко відбувається? Самозігрівання зерна відбувається досить інтенсивно – наприклад, у свіжезібраній продукції граничної температури – 55–65 °С – воно набуває вже за 2–4 доби.

 

Як діяти у разі самозігрівання?

Вентилюйте

Можливість вентилювання встановлюють за умови перевищення температури зернового насипу над температурою повітря:

  • в суху погоду: більш ніж на 4 °С;
  • в дощову погоду: більш ніж на 8 °С.

Зерно, яке зазнало самозігрівання, необхідно вентилювати в будь-яку погоду, незалежно від вологості повітря, до тих пір, поки різниця температур повітря, що подається в силос, і зерна не складе 3–5 °С.

Під час вентиляції за стійкої погоди рівноважну вологість зерна необхідно перевіряти не рідше, ніж через кожні 6 годин, а при нестійкій погоді – кожні 3 години або навіть частіше.

Не допускається одночасного проведення операцій по завантаженню-вивантаженню та активному вентилюванню!

Перевантажуйте

За відсутності ефекту зниження температури зерно необхідно перевантажити в інший вільний силос або перегнати транспортною системою і повернути в той самий силос. Зерно, проходячи маршрут, розмішається, і осередки самозігрівання усунуться за рахунок теплового обміну.

Доочищуйте та досушуйте

До цих заходів звертаються, коли попередні неможливі чи будуть неефективними в умовах надвисокої вологості чи високого ризику самозаймання.

 

Чи можна запобігти?

Так, попередити легше, ніж усунути!

  • Очищуйте та сушіть правильно.

Сміттєві домішки провокують утворення осередків самозігрівання, а недосушена партія зерна, навіть невелика, може завдати шкоди усьому обсягу продукції в силосі.

Правила очищення та сушіння й допустимі показники вологості для кожної культури індивідуальні. Так, кукурудза має низьку вологовіддачу й неоднакову інтенсивність вологообміну зерна різних сортів. Сушити її потрібно рівномірно, ощадно, однорідними партіями, аби убезпечити від пошкодження тканин, утворення тріщин й подальшого розвитку несприятливих мікробіологічних процесів – аж до самозігрівання. Під час сушіння соняшнику, ріпаку та сої потрібно ретельно контролювати граничний нагрів насіння і зосередитись на сушінні більшим об’ємом повітря. Попередньо ці культури мають пройти сепаратор, в ідеалі – із декількома типами сит.

 

  • Контролюйте температуру.

Системою термометрії повинні бути оснащені усі металеві силоси. Вона представляє собою сукупність термопідвісок із цифровими датчиками та програмне забезпечення для передачі та відображення даних у користувацькому інтерфейсі. Задача такої системи – безперервний моніторинг та попереджувальна сигналізація.

 

Поради досвідченого елеваторника:

  1. Насіння бур’янів, має вищу інтенсивність дихання порівняно з інтенсивність дихання основної культури, тож сприяє більшому нагромадженню в ній теплоти. Особливо багато її виділяється в неочищеному зерні з підвищеною вологістю і вмістом зелених часточок рослин та насіння бур’янів.
  2. Максимальну точність сушіння, а значить, подальшу безпеку зберігання, забезпечить автоматизована зерносушарка. Ви убезпечите себе від недосушеної чи пересушеної продукції та подальших наслідків таких помилок.
  3. В оперативних ємностях для тимчасового зберігання вологого зерна вентиляція має бути особливо потужною.

 

Потрібно більше інформації? Ми підготували детальні статті:

  1. Тримайте зерно холодним! (читати статтю).
  2. Безперервним потоком (читати статтю).
  3. Від кошика до елеватора: особливості сушіння соняшнику (читати статтю).
  4. Резерв підвищення врожаїв льону олійного (читати статтю).
  5. Сім раз підготуй, а раз висуши, або як правильно обробити і зберегти збіжжя з підвищеною вологістю (читати статтю).
  6. Зазираючи в «шахту» (читати статтю).
  7. Q&A: Що треба знати про зерносушарки шахтного типу (читати статтю).
  8. Лайфхаки з вибору зерносушарок (читати статтю).
  9. Обережно, зерно! Декілька корисних порід зі збереження (читати статтю).
  10. NEW Сучасний силос VS підлогове сховище: хто переможе в битві технологій зберігання зерна (читати статтю).
  11. Щоб не повторилося, або ще раз про падіння силосів (читати статтю).
  12. Прозорий елеватор: як виглядає розумна оптимізація (читати статтю).
  13. Автоматизована зерносушарка: чому варто платити більше, переваги та особливості (читати статтю).
  14. Автоматизуй або… (читати статтю).

Немає часу читати? Залиште E-mail: