Особливості сушіння різних культур | KMZ Industries

Особливості сушіння різних культур

В силу відмінностей різних культур існують і нюанси їх сушіння. Коротко опишемо основні особливості.

 

Особливості сушіння кукурудзи

Головною особливістю кукурудзи в частині сушіння порівняно з іншими культурами є її низька вологовіддача.

Інтенсивність вологообміну зерна різних сортів кукурудзи неоднакова, оскільки залежить від розміру зернин, їх форми, фізичної будови, хімічного складу. До того ж, через досить тривалий сезон збору цієї культури на елеватор вона, як правило, надходить різної якості і вологості.

Щоб зберегти без втрат прийняте зерно, його сушать партіями. Це значно спрощує процес і допомагає уникнути пересушування або навпаки – недосушування зерна з різною вологістю.

Особливу увагу приділяють попередньому очищенні. Для цього найкраще підійде сепаратор барабанного типу.

І головне – рівномірність і дбайливість сушіння. Чим вище початкова вологість зерна, тим більш щадним по температурі теплоносія і тривалості за часом повинен бути процес сушіння. Так ви убезпечите зерно від пошкодження тканин і утворення тріщин.

 

Особливості сушіння насіння соняшнику

Питома щільність соняшнику майже в два рази менша ніж у пшениці, а сушіння відбувається швидше, ніж у насіння інших культур.

Особливу увагу тут варто приділити підготовці до сушіння. Сильна засміченість – причина низької стійкості при зберіганні і ризик загоряння. Культура повинна обов’язково пройти сепаратор, в ідеалі – з кількома типами сит.

Під час сушіння соняшнику потрібно обов’язково контролювати нагрівання насіння: воно не повинно перевищувати 55 °С. Крім того, краще зосередитися на сушінні великим об’ємом повітря, ніж на температурі, за якої це відбувається.

Ідеальний варіант для якісного сушіння насіння соняшнику – зерносушарки шахтного типу з можливістю рециркуляції продукту. Продукт проходить через сушарку 2-3 рази: такий тип сушіння забезпечує поступове зняття вологи, а значить – дбайливе сушіння. Крім того, постійне перемішування при повторних циклах підсилює тепло- і вологообмін.

У процесі сушіння соняшнику обов’язково варто приділити посилену увагу пожежній безпеці.

 

Особливості сушіння бобових

Зерно бобових порівняно із зерном інших культур містить більше білка. Воно більше за розміром, сухе, щільне, має структурно відособлені оболонки, а тому і меншу поверхню випаровування – а це в свою чергу знижує вологовіддачу.

Вся теплота витрачається в основному на нагрівання насіння, а не на випаровування вологи. При цьому поверхня зерна швидко зневоднюється, а центральна частина зернівки залишається вологою. Тому при застосуванні інтенсивних режимів сушіння розтріскуються насінні оболонки.

Насіння квасолі, бобів і сої необхідно сушити так, щоб швидкість випаровування вологи з поверхні зерна не перевищувала швидкість переміщення вологи з центру зерна до його поверхні. Інакше нерівномірне висушування різних частин зерна призведе до їх нерівномірного усідання, за яким послідує розтріскування зерен.

Для сушіння зерна бобових використовують тільки шахтні сушарки. Допускається видалення за один пропуск 3-4% вологи, а для крупнонасінних (квасоля, боби) – 2%. Бобові обов’язково сушать з відлежуванням.

Ефективне також сушіння бобових активним вентилюванням (повітря підігрівається до 30 °С при питомій подачі 400–600 м куб./т).

 

Особливості сушіння ріпаку

Сушіння насіння ріпаку є однією з найбільш трудомістких і відповідальних в технології сушіння зернових. Вологе насіння, що містить великий відсоток масла і білка, має великий ризик самозаймання. Його треба сушити дуже обережно, встановлюючи температуру теплоносія значно нижчу, ніж при сушінні насіння злакових культур, оскільки при високій температурі згортається і гине білок.

Температура агента сушіння повинна бути не більше 50 °С, аби сушіння не втратила життєздатності. Щоб зберегти якість насіння, після сушіння ріпак потрібно обов’язково охолодити до температури 15–20 0С. 5. Система вентиляції зерносушарки повинна бути обладнана актюатором (заслінками) для регулювання ступеня розрідження повітря – насіння ріпаку має невелику вагу і за потужної вентиляції буде просто видуватися на вулицю.

 

Особливості сушіння гречки

Зерно гречки добре піддається сушінню. Однак через нерівномірність дозрівання і, як правило, велику засміченість зернова маса гречки часто зігрівається. Тому після збирання очищати і сушити її треба негайно. Робити це найкраще при м’яких режимах на шахтних сушарках.

Сушіння жита

Зерно жита має товсту оболонку, що уповільнює випаровування з нього вологи. Висока термостійкість дозволяє нагрівати його до 60 °С.

 

Сушіння вівса

Зерно вівса завдяки великій шпаруватості добре сушиться, але через небезпеку самозаймання насіннєвих і плодових плівок його не можна нагрівати до температури вище 50 °С.

Сушіння проса

Зерно проса має щільну оболонку і знижену шпаруватість. Між оболонкою і ядром є повітряний зазор, який перешкоджає теплопередачі, – тепло концентрується на оболонках проса, що призводить до їх розтріскування. Тому при сушінні зерна проса температура його нагрівання повинна бути не вище 40 °С.

Особливості сушіння зерна рису

Зерно рису має знижену вологовіддачу через наявність під плодовими плівками повітряного зазору. Крім того, низький вміст білків в ньому викликає велику тріщинуватість, що вимагає м’яких режимів сушіння.

Температурний режим повинен бути диференційованим залежно від початкової вологості зерна: при вологості 18% сушать за один пропуск при температурі теплоносія 65–70 °С і нагріванні зерна не вище 40 °С; при вологості близько 20% застосовують двоступінчастий режим (при першому ступені температура теплоносія 60 °С, при другому – 70 °С), допускаючи нагрівання зерна відповідно до 35 і 40 °С. Продуктивність сушарок при сушінні зерна рису низька.

На практиці майже завжди застосовують багатогодинне відлежування (2-3 г) зерна між першим і другим висушуванням. Тривалість відлежування залежить від кількості вологи, яка випаровується під час сушіння за один раз: 3% – не менше 4 год, 2% – не менше 3 год, 1% – до 2 год.

Слід також врахувати, що в зерні сухого рису вологість зародка на 2-3% нижча, а вологого – навпаки. Тому, щоб не допустити швидкого самозігрівання внаслідок високого рівня інтенсивності дихання, зерно рису треба доводити до сухого стану.

 

Поради досвідченого елеваторника

  1. Не поспішайте із збором. Закладати на тривале зберігання можна тільки зерно або олійні, які відповідають ГОСТ. Наприклад, якщо вологість пшениці повинна бути не більше 14%, а насіння соняшнику – 7%, то з приблизно такими показниками треба закладати. Інакше ви ризикуєте втратити не тільки зерно, яке закладали вологим, але і всю партію.
  2. Вибираючи режим сушіння, слід орієнтуватися на максимальну вологість партії зерна, яка надходить в сушіння.

Таблиця стану зерна різних культур залежно від його вологості 

Культура Вологість зерна, %
Сухого Середньої вологості Вологого Сирого
Пшениця, жито, овес, ячмінь, рис, кукурудза (в зерні) 14 14–15,5 15,5–17 17
Горох, кормові боби, нут 14 14–16 16–18 18
Квасоля, дрібнонасіннєва сочевиця 16 16–18 18–20 20
Соняшник 7 7-8 8-10 10
Ріпак 9 9-11 11–13 13
Соя 12 12–14 14–16 16

 

  1. Якщо на елеватор надійшло «вологе» зерно, не можна намагатися його висушити швидко. Поспішність у цьому випадку – згубний фактор. Підвищення температури агента сушіння призводить до пошкодження (тріщин) оболонки зерна. В результаті отримуємо неякісний продукт на виході із зерносушарки. У пошкодженому зерні прискорюються несприятливі біохімічні і мікробіологічні процеси. А його переміщення в силос може призвести до погіршення якості зерна в цілому, сприяти самозігріванню зернової маси і в гіршому випадку спричинити пожежу.
  2. Підвищена вологість ефективніше видаляється не підвищенням температури агента сушіння, а часом, протягом якого зерно знаходиться в зерносушарці в зоні сушіння. Ідеальний варіант – забезпечення декількох проходів зерна через зону сушіння, завдяки чому досягається плавність витіснення зайвої вологи і недопущення псування зародка і ендосперму зерна.
  3. Коли на вулиці дощ, не продувайте. Навіть коли ви завантажили сухе зерно, якщо будете продувати його в «сезон дощів», воно набере вологи. Тому навіть не намагайтеся забирати повітря ззовні, поки воно не стане сухим, і тоді вам не потрібно буде витрачати кошти на додаткові сушіння.
  4. Обирайте автоматизовану зерносушарку. Це допоможе уникнути впливу людського фактора, підвищити якість і посилити безпеку сушіння за рахунок точного контролю температури зерна і повітря. А ще – завдяки датчикам – ви точно будете знати вологість насіння на вході, задасте точні параметри сушіння і по завершенні процесу отримаєте продукцію потрібної якості і вартості.

 

Потрібно більше інформації? Ми підготували детальні статті:

  1. Тримайте зерно холодним! (читати статтю).
  2. Неперервним потоком (читати статтю).
  3. Від кошика до елеватора: особливості сушіння соняшнику (читати статтю).
  4. Резерв підвищення врожаїв льону олійного (читати статтю).
  5. Сім раз підготуй, а раз висуши, або як правильно обробити і зберегти збіжжя з підвищеною вологістю (читати статтю).
  6. Зазираючи в «шахту» (читати статтю).
  7. Q&A: Що треба знати про зерносушарки шахтного типу (читати статтю).
  8. Лайфхаки з вибору зерносушарок (читати статтю).
  9. Обережно, зерно! Декілька корисних порад зі збереження (читати статтю).
  10. Сучасний силос VS підлогове сховище: хто переможе в битві технологій зберігання зерна? (читати статтю).
  11. Щоб не повторилося, або ще раз про падіння силосів (читати статтю).
  12. Прозорий елеватор: як виглядає розумна оптимізація (читати статтю).
  13. Автоматизована зерносушарка: чому варто платити більше, переваги та особливості (читати статтю).
  14. Автоматизуй або… (читати статтю).

Немає часу читати? Залиште E-mail: