06.04.2019
Самозігрівання зерна – небезпечне явище. Зазвичай воно є результатом сукупності багатьох процесів.
Утворення та накопичення тепла в зерновій масі викликають:
Ризики. Які загрози несе самозігрівання? Значне погіршення якості продукції (а значить, і зниження її ціни), аж до повної втрати живих компонентів зернової маси або навіть самозаймання.
Як швидко це відбувається? Самозігрівання зерна відбувається досить інтенсивно: наприклад, у свіжозібраній продукції граничної температури – 55–65°С – воно досягає вже через 2–4 доби.
Можливість вентилювання встановлюють за умови перевищення температури зернового насипу над температурою повітря:
Зерно, яке піддалося самозігріванню, провітрюйте в будь-яку погоду, незалежно від вологості повітря. Провітрювати потрібно доти, доки різниця температур повітря, що подається в силос, і зерна не становитиме 3–5°С.
Під час вентиляції за стабільної погоди рівноважну вологість зерна необхідно перевіряти не рідше, ніж кожні 6 годин, а за нестабільної погоди – кожні 3 години або навіть частіше.
Не допускається одночасне проведення операцій із завантаження-розвантаження та активного вентилювання!
При відсутності ефекту зниження температури зерно необхідно перевантажити в інший вільний силос або перегнати по транспортній системі і повернути в той самий силос. Зерно, проходячи маршрут, розмішається, і вогнища самозігрівання усунуться за рахунок теплового обміну.
Ці заходи застосовують, коли попередні неможливі або будуть неефективними в умовах надвисокої вологості або високого ризику самозаймання.
Так, попередити легше, ніж усунути!
Бур’янисті домішки провокують утворення вогнищ самозігрівання, а недосушена партія зерна, навіть невелика, може завдати шкоди всьому обсягу продукції в силосі.
Правила очищення та сушіння і допустимі показники вологості для кожної культури індивідуальні. Так, кукурудза має низьку вологовіддачу і неоднакову інтенсивність вологообміну зерна різних сортів. Сушити її потрібно рівномірно, щадно, однорідними партіями, щоб уберегти від пошкодження тканин, утворення тріщин і подальшого розвитку несприятливих мікробіологічних процесів – аж до самозігрівання. Під час сушіння соняшнику, ріпаку та сої необхідно ретельно контролювати граничне нагрівання насіння і зосередитися на сушінні великим об’ємом повітря. Попередньо ці культури повинні пройти сепаратор, в ідеалі – з декількома типами сит.
Системою термометрії повинні бути оснащені всі металеві силоси. Вона являє собою сукупність термопідвісок з цифровими датчиками і програмне забезпечення для передачі та відображення даних в користувальницькому інтерфейсі. Завдання такої системи – безперервний моніторинг і попереджувальна сигналізація.
Автор – Владислав Переходько, руководитель регионального представительства KMZ Industries (Facebook, Linkedin)
+38 (05346) 221 38
39500, Україна, Полтавська обл.,
м. Карлівка, вул. Сергія Нігояна, 2
+38 (050) 435 76 97
sales@kmzindustries.ua ,
02002, Україна, м. Київ,
вул. Микільсько-Слобідська, 2В