Завантаження

    UA

    Азбука елеватора
    Азбука елеватора

    Особливості сушіння та зберігання рису

    03.10.2019

    Зараз рис в Україні вирощують тільки в Одеській і Херсонській областях. Але з огляду на кліматичні зміни останніх років в нашій країні, фахівці акцентують на можливості збільшення посівів цієї культури. Так, за оцінками вчених, кліматичні умови і водні ресурси дозволяють вирощувати рис в Україні на площі понад 100 тис. га. Зараз під цю культуру задіяні 13 тис. га. Зокрема, можливості вирощувати рис в даний момент розглядають аграрії Полтавщини та Дніпропетровщини. Отже, розглянемо особливості сушіння і зберігання цієї культури.

    Декілька фактів, які впливають на процес сушіння рису

    1. Рис містить зв’язану і вільну вологу, яка з певною міцністю утримується колоїдами крохмалю, білка і деяких інших органічних речовин. Чим вище його вологість, тим більше в рисі вільної води, і, відповідно, менше необхідно затратити енергії, щоб її видалити.
      При вологості понад 20% вода починає випаровуватися так само легко, як і з довільною поверхні. Чим меншою стає вологість зерна, тим швидше зростають теплові витрати на видалення кожного наступного відсотка вологи. Особливо важко волога видаляється до сухого стану при вологості зерна, що дорівнює 16%.
    2. Висока вологість рису (вище 17,0%) сприяє його самозігріванню. Це призводить до незворотних процесів пожовтіння, псування і пошкодження зерна. З іншого боку, низька вологість рису (нижче 13,0%) призведе до суттєвого травмування зерна при збиранні, обмолочуванні й переробці в крупу. Наслідком цього буде зниження виходу цілого ядра.
    3. Рис в волоті дозріває неодночасно. Тому в зібраному врожаї завжди будуть знаходитися зерна різної стиглості та вологості.

    Правила формування партій для сушіння та зберігання рису

    Збирання за несприятливих погодних умов, несвоєчасний підробіток зернового вороху, недотримання режимів сушіння та зберігання призводить до різкого зниження якості зерна рису. Тому діяти треба швидко і чітко дотримуватися правил.

    • У процесі зберігання свіжозібраного зерна на майданчиках висота насипу зернової маси:
      • за вологості до 15% не повинна перевищувати 1,5 м;
      • за вологості вище 15 і до 17% – не більше 1 м;
      • за вологості більше 17% – не більше 0,5 м при постійному контролі температури зерна.
    • Термін формування партії вологого рису (до 17%) до обробки (очищення, сушіння) не повинен перевищувати 5 діб, сирого (понад 17%) – не більше 1 доби.
    • Температуру свіжозібраного рису-зерна (протягом трьох місяців з моменту приймання) перевіряють в такі строки:
      • за вологості до 14% – 1 раз на три дні;
      • за 14,1–15,5% – 1 раз в два дні;
      • за вологості вище 15,5% – щодня.

    Як сушать рис

    Для сушіння рису застосовуються шахтні прямоточні (наприклад, Brice-Baker) і рециркуляційні сушарки, рециркуляційні з нагріванням зерна в камерах з падаючим шаром.

    Перед сушінням рису зерно необхідно очистити від різного сміття, щоб уникнути загоряння або нерівномірного пересування зернової маси в сушарці. Неочищений рис в сушарку направляти забороняється. Перед сушінням рису-зерна в шахтних сушарках зерно повинно бути очищено від грубих і легких домішок, а в рециркуляційних – від великих і грубих. Для очищення рису можна використовувати барабанний сепаратор КБС.

    Сушіння рису відбувається при низькому температурному режимі з подальшим відлежуванням зерна. Під час відлежування вирівнюється волога в зерновій масі й переміщається з внутрішньої центральної частини ближче до поверхні.

    • Сушіння з відлежуванням знижує розтріскування зерен рису на 6–8%. Вихід цільного зерна підвищується на 2,7–5%, якщо порівнювати із сушінням рису без відлежування.
    • Час відлежування (незалежно від вологості) становить не менше 2-х годин.

    Зниження вологості рису за один пропуск в прямоточних зерносушарках шахтного типу не допускається більш ніж на 3%. У рециркуляційних – 10%.

    У шахтних зерносушарках рис сушиться за заниженого режиму, на відміну від інших зернових культур.

    • Гранична температура нагрівання зерна рису при сушінні в шахтних прямоточних зерносушарках не повинна перевищувати 35 °С незалежно від його первинної вологості.
    • У рециркуляційній сушарці з нагріванням рису в камері з падаючим шаром сушіння цієї культури відбувається при максимальній температурі нагріву 55 °С, з вологістю до 20%.

    Правила зберігання рису

    • Рис, що розміщується на складах з наявністю активного вентилювання, повинен бути просушений до вологості 15,5%.
    • Зерно, що йде в переробку й поміщається в металеві силоси, необхідно просушити до вологості не більше 14-15%. Для більш тривалого зберігання – до вологості 13-14%.
    • Зерновий рис, який призначений для виробництва крупи і відповідно тривалого зберігання, повинен мати вологість 13–13,5%.
    • Вміст сміттєвої домішки при закладанні на зберігання в металеві силоси не повинен перевищувати 3%.

    Потрібно більше інформації? Ми підготували детальні статті:

    1. Тримайте зерно холодним! (читати статтю).
    2. Сім разів підготуй, а раз висуши, або як правильно обробити і зберегти збіжжя з підвищеною вологістю (читати статтю).
    3. Q&A: що треба знати про зерносушарки шахтного типу (читати статтю).
    4. Обережно, зерно! Декілька корисних порад зі збереження (читати статтю).
    5. Сучасний силос VS підлогове сховище: хто переможе в битві технологій зберігання зерна (читати статтю).
    6. Автоматизована зерносушарка: чому варто платити більше, переваги і особливості (читати статтю).

    Автор – Костянтин Дяченко, регіональний менеджер зі збуту KMZ Industries (Facebook, Linkedin)

    ПОПУЛЯРНЕ

    Повністю автоматизований відбір проб працює на двох елеваторах в Україні

    Система була розроблена і реалізована спеціалістами департаменту автоматизації KMZ Industries. Докладніше

    Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

    Випробування нової норії потужністю 175 т/год пройшли успішно

    Це вже друга норія, яка була розроблена спеціалістами технічного відділу нашого підприємства з початку повномасштабної війни, протестована та додана до нової продуктової лінійки транспортного обладнання, виготовлюваного KMZ Industries. Особливий акцент при розробці фахівці робили на ощадність в роботі із зерном. Докладніше

    Цього року певний обсяг кукурудзи не був своєчасно зібраний – і культура зимувала в полі. Чи є безпечним таке зерно? На що слід звернути увагу фермерам?

    Про досвід відновлення пошкоджених внаслідок війни елеваторів

    Спеціалісти, зокрема, радять власникам починати процес з ретельної фіксації збитків і наводять відповідні нормативні документи Докладніше

    ЕЛЕВАТОР НА ЛЬВІВЩИНІ

    У Львівській області розришено елеватор найбільшим силосом в лінійці Variant Agro Build. Докладніше

    Чернігівський елеватор з Донецьким корінням

    Елеваторний комплекс ТОВ «Ім. Шевченка», що у Чернігівській області укомплектовано елеваторним обладнанням лінійки Variant Agro Build.
    Про зведення 60 000 елеватора «з нуля», про будівництво біогазового заводу, про втрату потужностей на тимчасово окупованих територіях та релокацію до Чернігівщини розповідає власник елеватора Євгеній Іщенко-Гіллер. Докладніше

    USAID оголосила про нову програму: співфінансуватимуть проєкти з підтримки переробки зернових, олійних та бобових культур

    СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

    ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
    ВТІЛЕНО В СВІТІ

    Поділитися:
    Відправити посилання
    на цю сторінку: