Завантаження

    UA

    Азбука елеватора
    Азбука елеватора

    Як сушити кукурудзу, особливості сушіння кукурудзи у порівнянні з іншими культурами

    02.08.2019

    Сьогодні розповімо вам 5 порад, як сушити кукурудзу, та які особливості цієї культури впливають на процес сушіння.

    Особливості кукурудзи, що впливають на процес сушіння

    • Кукурудза порівняно з іншими культурами має низьку вологовіддачу. Питома поверхня випаровування зерна кукурудзи удвічі менша, ніж зерна пшениці, – щільна оболонка ускладнює процес випаровування.
    • Слід також зауважити, що інтенсивність вологообміну зерна різних сортів кукурудзи неоднакова, оскільки залежить від розмірів зернин, їх форми, фізичної будови, хімічного складу.
    • Врахуймо також досить тривалий сезон збирання цієї культури та надходження на елеватори партій зерна з різних полів та від різних фермерів. Отже, зазвичай отримуємо кукурудзу різної якості та вологості.

    Як сушити, враховуючи ці особливості, аби зберегти без втрат прийняте зерно?

    1. Обробляйте вологе зерно протягом перших 4 годин.

    Волога зернова маса кукурудзи потребує особливого контролю і регулювання температурного режиму. При 30 °С відбувається посилення природного випаровування вологості, а при 38 °С настає період бродіння, збільшується ризик ураження грибковими захворюваннями. За подальшого зростання температури зерно темніє і з’являється характерний солодовий запах. Саме тому не бажано, щоб зібрана перезволожена кукурудза тривалий час (іноді він обраховується годинами) лежала на току і на сонці чи взагалі купою.

    2. Сушіть партіями.

    Так ви уникнете пересушування чи навпаки – недосушування зерна із різною вологістю. Залежно від обсягів бажано мати 2–6 бункерів-накопичувачів, щоб на певний час завантажувати кукурудзу для формування партій перед сушінням.

    3. Приділіть увагу попередньому очищенню.

    При виборі очисної машини важливо, щоб вона ефективно працювала із вологим зерном та мала аспіраційну колонку. Найкраще підійде сепаратор барабанного типу, наприклад, сепаратор КБС.

    4. Забезпечте рівномірність й ощадність сушіння.

    Чим вища початкова вологість зерна, тим більш щадним за температурою теплоносія і тривалістю за часом повинен бути процес сушіння.

    Якщо швидкість і температура процесу перевищують рекомендовані значення, кукурудзяні зерна можуть розтріскатися і втратити здатність до транспортування. Нагрівання зерна кукурудзи в рухомому шарі на шахтних сушарках допускається до 50 °С, температура теплоносія не вище 130 °С і 110 °С при сушінні кукурудзи відповідно для переробки та зберігання.

    При більш високій температурі сушіння (понад 60 °С) відбувається окислення жиру, в якому розчинена велика кількість вітамінів і біологічно активних речовин, а отже, знижується якість і поживна цінність зерна.

    Швидке охолодження висушеної партії підсилює ризик розтріскування. Знизити ймовірність до мінімальних значень можна, дотримуючись низької швидкості сушіння кукурудзи (не більше 10% в годину) з наступним охолодженням у силосах з вентилюванням від 2 до 4 днів.

    5. Обирайте автоматизацію.

    Автоматизована зерносушарка, а саме такою є зерносушарка Brice-Baker, оснащена високоточними вологомірами вхідної та вихідної вологості. Ви знатимете показники вологості на вході, зможете задати точні параметри сушіння, забезпечуючи таким чином оптимальну кондиційність зерна на виході – ті самі 14,5% вологості. До того ж, такі датчики допомагають економити: точно вимірюючи вологість зерна, ви не витрачаєте зайве паливо.

    Потрібно більше інформації? Ми підготували детальні статті:

    1. Тримайте зерно холодним! (читати статтю).
    2. Неперервним потоком (читати статтю).
    3. Сім раз підготуй, а раз висуши, або як правильно обробити і зберегти збіжжя з підвищеною вологістю (читати статтю).
    4. Q&A: Що треба знати про зерносушарки шахтного типу (читати статтю).
    5. Обережно, зерно! Декілька корисних порад зі збереження (читати статтю).
    6. Автоматизована зерносушарка: чому варто платити більше, переваги та особливості (читати статтю).

    Автор – Владислав Переходько, керівник регіонального представництва KMZ Industries (Facebook, Linkedin)

    ПОПУЛЯРНЕ

    Монтаж силосів Brice-Baker в Естонії виходить на фінішну пряму

    Наразі наш замовник із Естонії завершує зведення останнього із трьох силосів BBK, які були виготовлені та поставлені нашим заводом. Докладніше

    Унікальний стрічковий транспортер для зерна

    Нещодавно KMZ Industries представив ринку ще одну свою нову розробку – унікальний стрічковий транспортер для зерна (або стрічковий конвейєр) закритого типу. Докладніше

    Глобальне розширення виробництва: на завод KMZ Industries переїздить обладнання елеваторного напрямку «Варіант Агро Буд»

    Після об’єднання у квітні цього року KMZ Industries та елеваторного напрямку «Варіант Агро Буд» виробничі майданчики обох заводів поєднуються в єдине виробництво/ Докладніше

    DANUBE OIL COMPANY SRL

    Для олійнопресового заводу в Молдові KMZ Industries виготовила конусні силоси СМВУ. У силосах зберігатимуть гранульовану та негранульовану лузгу, а також соняшник перед сушінням. Докладніше

    Україна Агро-2С

    На елеваторі ТОВ «Україна Агро-2С», що знаходиться у Хмельницькій області, встановлено елеваторне обладнання з лінійки Variant Agro Build. Докладніше

    Промінь

    На елеваторі в Миколаївській області запрацювало обладнання виробництва KMZ Industries. Довжина транспортних ліній на елеваторі – 441 м.
    Для цього об‘єкту KMZ Industries не лише виготовив обладнання, але й забезпечив його монтаж. Докладніше

    У вашого зерна буде дім | KMZ Industries

    Рішення побудувати елеватор – це не тільки про бізнес. Це сміливість брати на себе більшу відповідальність і досягати більшого. Докладніше

    Ірина Редченко: «Якщо все зроблено правильно і довіряєш колегам – брати на себе відповідальність нескладно»

    Спілкуємося з керівницею технічного відділу Іриною Володимирівною Редченко в рамках проєкту «Обличчя заводу»/ Докладніше
    СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

    ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
    ВТІЛЕНО В СВІТІ

    Поділитися:
    Відправити посилання
    на цю сторінку: