Завантаження

    UA

    Азбука елеватора
    Азбука елеватора

    Як сушити ріпак, особливості сушіння ріпаку та його зберігання

    30.07.2019

    Сушити ріпак треба надзвичайно обережно. Можна з впевненістю сказати, що цей процес – один із найбільш трудомістких і відповідальних в технології сушіння зернових. В першу чергу тому, що вологе насіння, яке містить великим відсоток масла і білка, має високий ризик самозаймання. Крім того, сушити його треба з особливою обережністю, аби не згорнувся білок.

    Ось декілька порад щодо особливостей сушіння та зберігання ріпаку

    1. Не зволікайте.

    Насіння ріпаку з понад 8% вологості не можна зберігати на токах понад одну добу. Поєднання підвищеної вологості і температури в процесі зберігання може призвести до псування та самозігрівання. Вже за відносної вологості повітря 70%, вологості насіння ріпаку 8,3% і температурі +25 °С починається розвиток цвілевих грибів. Тож не зволікайте: якщо не вдається сформувати велику партію – сушіть порційно.

    2. Приділяйте належну увагу очищенню.

    Очищення насіння ріпаку від домішок зазвичай здійснюють у два етапи. Під час першого відділяють великі та легкі домішки, а за другим – решту домішок, а також надто дрібне насіння (діаметром менше 1 мм). Найкраще для цих цілей підійде очисна машина, що комбінує механічне просівання та очищення повітряним потоком. Наприклад, сепаратор КБС з аспірацією.

    3. Не перевищуйте допустиму температуру сушіння.

    • Ріпак віддає вологу швидше, ніж зернові, – це потрібно враховувати у разі визначення режиму роботи сушарки.
    • Температура агенту сушіння має бути не більше +50 °С, аби культура не втратила життєздатності.
    • Чим нижчий вміст вологи, тим нижчою повинна бути температура сушіння.

    4. Охолоджуйте.

    Після сушіння ріпак потрібно обов’язково охолодити – до температури 15–20 °С. Так Ви збережете якість насіння.

    5. Зверніть увагу на комплектацію зерносушарки.

    Система вентиляції зерносушарки повинна бути обладнана актуаторами (заслонками) для регулювання ступеню розрідження повітря. Насіння ріпаку має невелику вагу і за потужної вентиляції просто видуватиметься на вулицю.

    6. Обирайте потужну вентиляцію для силосів.

    Ріпак має низьку скважність, тож потрібен більший потік повітря, щоб провентилювати. Наприклад, якщо порівняти одні й ті самі вентилятори, то вони можуть продути шар рапсу, в 4 рази менший за шар кукурудзи.

    7. Встановіть дрібні секції аероднища.

    Для зберігання ріпаку в силосах потрібні спеціальні аероднища – решітки з діаметром отворів 1,5 мм. Базові секції аероднища мають отвори досить великого розміру, тож без спеціальної дрібної решітки будуть певні втрати за рахунок потрапляння продукту в аероканали.

    8. Враховуйте ризики.

    Протягом зберігання насіння ріпаку є більш чутливим до зараження, аніж зерно злакових культур. Це спричиняє високий вміст олії, яка за вологих умов та в пошкоджених насінинах легко деградує під дією ферментів і кисню з повітря. У результаті утворюються вільні жирні кислоти, зростає кислотність, а підвищення температури під час зберігання підсилює окислювальні процеси.

    Інтенсивність біологічних і хімічних процесів, що відбуваються у насінні, залежить від умов зберігання, а також від їх стану перед закладанням у сховища. Наявність пошкоджених і недостиглих насінин призводить до швидкого розвитку бактерій і грибків, які істотно впливають на якість закладеного матеріалу.

    Тож, аби не понести втрати, обов’язково врахуйте попередні поради щодо обробки та зберігання цієї культури!

    Поради досвідченого елеваторника

    1. Продуктивність сушарки під час роботи з ріпаком на 60–70% нижча порівняно з сушінням зернових – враховуйте це.
    2. У спекотну погоду, коли вологість ріпаку невелика, деякі аграрії просто завантажують ріпак в зерносушарку і продувають зовнішнім повітрям без підключення агенту, аби зняти 1,5-2% вологості.
    3. Базова вологість при прийомі ріпаку – 8%. Проте часто в силоси його закладають на рівні 8,5%. Там за спекотної погоди культура підсихає іноді й до 7,5%, тож щоб довести її до потрібних для відвантаження 8%, силоси активно вентилюють вночі.

    Потрібно більше інформації? Ми підготували детальні статті:

    1. Що робити з урожаєм ріпаку (читати статтю).
    2. Тримайте зерно холодним! (читати статтю).
    3. Сім раз підготуй, а раз висуши, або як правильно обробити і зберегти збіжжя з підвищеною вологістю (читати статтю).
    4. Q&A: Що треба знати про зерносушарки шахтного типу (читати статтю).
    5. Обережно, зерно! Декілька корисних порад зі збереження (читати статтю).
    6. Сучасний силос VS підлогове сховище: хто переможе в битві технологій зберігання зерна? (читати статтю).
    7. Автоматизована зерносушарка: чому варто платити більше, переваги та особливості (читати статтю).

    Автор – Костянтин Дяченко, регіональний менеджер зі збуту KMZ Industries (Linkedin)

    ПОПУЛЯРНЕ

    Повністю автоматизований відбір проб працює на двох елеваторах в Україні

    Система була розроблена і реалізована спеціалістами департаменту автоматизації KMZ Industries. Докладніше

    Елеватор під кулями: як швидко відновити пошкоджений силос і не витратити даремно гроші

    Випробування нової норії потужністю 175 т/год пройшли успішно

    Це вже друга норія, яка була розроблена спеціалістами технічного відділу нашого підприємства з початку повномасштабної війни, протестована та додана до нової продуктової лінійки транспортного обладнання, виготовлюваного KMZ Industries. Особливий акцент при розробці фахівці робили на ощадність в роботі із зерном. Докладніше

    Цього року певний обсяг кукурудзи не був своєчасно зібраний – і культура зимувала в полі. Чи є безпечним таке зерно? На що слід звернути увагу фермерам?

    Про досвід відновлення пошкоджених внаслідок війни елеваторів

    Спеціалісти, зокрема, радять власникам починати процес з ретельної фіксації збитків і наводять відповідні нормативні документи Докладніше

    ЕЛЕВАТОР НА ЛЬВІВЩИНІ

    У Львівській області розришено елеватор найбільшим силосом в лінійці Variant Agro Build. Докладніше

    Чернігівський елеватор з Донецьким корінням

    Елеваторний комплекс ТОВ «Ім. Шевченка», що у Чернігівській області укомплектовано елеваторним обладнанням лінійки Variant Agro Build.
    Про зведення 60 000 елеватора «з нуля», про будівництво біогазового заводу, про втрату потужностей на тимчасово окупованих територіях та релокацію до Чернігівщини розповідає власник елеватора Євгеній Іщенко-Гіллер. Докладніше

    USAID оголосила про нову програму: співфінансуватимуть проєкти з підтримки переробки зернових, олійних та бобових культур

    СВІТОВИЙ ВИРОБНИК

    ПОНАД 5000 ПРОЄКТІВ
    ВТІЛЕНО В СВІТІ

    Поділитися:
    Відправити посилання
    на цю сторінку: