27.12.2019
Декілька порад про те, як працювати зі збіжжям, що має підвищену вологість.
Підвищення температури агента сушіння призведе до пошкодження (тріщин) оболонки зерна. У результаті отримаєте неякісний продукт на виході із зерносушарки. У пошкодженому зерні прискорюються несприятливі біохімічні та мікробіологічні процеси.
Його переміщення до силосу може призвести до погіршення якості продукції загалом, сприяти самозігріванню зернової маси, а в найгіршому випадку – спричинити самозаймання.
Підвищена вологість ефективніше видаляється не підвищенням температури агента сушіння, а часом, протягом якого зерно знаходиться в зерносушарці у зоні сушіння.
В ідеалі – забезпечте декількох проходів зерна через зону сушіння. Так зайва волога витісниться плавно, й зародок та ендосперм зерна не постраждають.
Для сушіння зерна із підвищеною вологістю найкраще підійдуть зерносушарки поточного типу.
За рахунок того, що продукт проходить через сушарку 2-3 рази, забезпечується дбайливе сушіння зерна. А постійне перемішування продукту при повторних циклах підсилює тепло- і вологообмін.
Активне вентилювання також дає змогу зняти вологу із зерна без термічної обробки. Такий спосіб – сушіння вологого зерна з подальшим довготривалим охолодженням з вентилюванням – на 20-40% скорочує енерговитрати.
Щоб зменшити вологість зерна, впливайте не тільки на об’єкт сушіння, але й на повітря, яке використовується. Врахуйте також температуру та вологість навколишнього середовища.
По-перше, використовуйте підсушене повітря безпосередньо для сушіння. Для визначення наявності вологи у повітрі зручною є «i-d діаграма вологого повітря». Вона показує графічну залежність між основними параметрами повітря: t, φ, d, i – при певному барометричному тиску повітря. За її допомогою легко визначити наявність вологи у повітрі та, вносячи показники температури й відносної вологості повітря, визначити, до якого рівня знизити вологість повітря до його подачі у бункер сушіння. Діаграму з можливістю розрахунків можна знайти в інтернеті.
По-друге, зніміть зайву вологу з партії зерна безпосередньо перед сушінням. У цьому допоможуть оперативні передсушильні бункери з вентиляцією. Зерно охолоджується, а первинна волога відводиться до вентиляції. Далі підсушене холодом зерно передається до бункера сушіння.
У процесі охолодження зерна після сушіння на ньому може виступати конденсат, який потім всмоктується. Як наслідок – знову підвищується рівень вологи.
Зазвичай враховуються 3 способи «природного» зниження рівня вологи після сушіння:
Для культури, яка була надмірно вологою на старті, цього недостатньо. При роботі з таким зерном збільшується зона охолодження перед вивантаження продукту із зерносушарки. Наприклад, у шахтній зерносушарці Brice-Baker зона охолодження регулюється (крок – 500 мм). Це дозволяє оператору залежно від температури зерна змінювати кількість охолоджувальних секцій.
Ще один спосіб боротьби з цією проблемою – пересушування: зерно потрібно висушити додатково на 0,1% на кожен відсоток знімання вологи.
Попереднє підсушування повітря, підготовка вологого зерна перед сушінням та його подальше охолодження потребує додаткових енергоресурсів. Прийміть це як інвестиції у якість зерна та строк його зберігання.
Ми підготували детальні статті:
Автор – Наталія Кулаковська, начальник відділу маркетингу KMZ Industries (Facebook, Linkedin)
+38 (05346) 221 38
39500, Україна, Полтавська обл.,
м. Карлівка, вул. Сергія Нігояна, 2
+38 (050) 435 76 97
sales@kmzindustries.ua ,
02002, Україна, м. Київ,
вул. Микільсько-Слобідська, 2В